Thursday, March 9, 2017

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΝΑΝΗ ΣΤΟ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΝΑΝΗ ΣΤΟ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ
=====

Σεβασμιώτατε άγιε Καλαβρύτων, ευλογείτε!

Σας ευχαριστώ για την εν αγάπη γενομένη από την πλευρά σας προτροπή-υπόδειξη προς την ταπεινότητά μου όπως "ασχοληθώ με τα ιατρικά και αφήσω την ενασχόληση με τα εκκλησιαστικά ζητήματα εις τους έχοντας τη σχετική γνώση".

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να διαφωνήσω με αυτή καθόσον φρονώ ότι η ενασχόληση με τα εκκλησιαστικά ζητήματα, τουλάχιστον τα βασικά όπως αυτό του θέρους του 1974, και η εξ αυτής προσκτωμένη σχετική γνώση δεν αφορά αποκλειστικά και αναγκαστικά κάποια επίσημα εκκλησιαστικά πρόσωπα, επιστήμονες θεολόγους και θεράποντες της εκκλησιαστικής Ιστορίας αλλά και κάθε μέλος της Εκκλησίας που διαθέτει επίγνωση της θέσεώς του εντός του εκκλησιαστικού σώματος καθώς και της ιδιότητός του ως μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των εξ αυτής απορρεόντων δικαιωμάτων και καθηκόντων του. Τυγχάνει ακράδαντη πεποίθησή μου ότι κατ αρχήν η ενασχόληση των πιστών με τα διάφορα εκκλησιαστικά ζητήματα (ενημέρωση και συλλογή πληροφοριών και ειδήσεων, προσεκτική μελέτη, ουσιώδης προβληματισμός επ αυτών, αξιολόγησή τους και εκφορά των αντιστοίχων κρίσεων επ αυτών) συντελεί στη διαμόρφωση υγιούς εκκλησιαστικής συνειδήσεως αλλά και προάγει επί το ποιοτικότερο τον εκκλησιαστικό βίο.

Δεν αντιλέγω, ότι απαιτούνται, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, και ένιες προυποθέσεις για την όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη ενασχόληση με τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ένας μη κληρικός και μη εμπλεκόμενος άμεσα σε ένα εκκλησιαστικό ζήτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό.

Ο υποφαινόμενος από πολλών ετών έχω αφιερώσει ικανό χρόνο στη μελέτη του προδιαληφθέντος εκκλησιαστικού ζητήματος, του αφορώντος στην άνευ δίκης και απολογίας έκπτωση του θρόνου των δώδεκα αδιαβλήτων και ιεραποστολικών επισκόπων (πιθανώς να συνέβαλλε εν τινι μέτρω και η γνωριμία μου με ενίους εξ αυτών) χρησιμοποιώντας ως πηγή πληροφορήσεως και ενημερώσεώς μου πλειάδα βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, διαδικτυακών δημοσιευμάτων αλλά και προσωπικών αφηγήσεων εμπλεκομένων, ποκιλοτρόπως και σε διάφορο βαθμό σε αυτό, προσώπων.

Στα πλαίσια της προαναφερθείσης ενασχολήσεώς μου ανέγνωσα προ ετών και τη δική σας μελέτη και την επ αυτής κριτική εγκρίτων και επαιόντων προσώπων εν οις και ο μακαρίτης καθηγητής Κ. Μουρατίδης. Επίσης στα ως άνω πλαίσια απέστειλα προ πολλών ετών επιστολή στην εκκλησιαστική εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ με την οποία άσκησα κριτική σε δηλώσεις σας επί του εκκλησιαστικού ζητήματος της Λαρίσης εάν, βεβαίως, ενθυμείσθε (έχουν παρέλθει 22 έτη από τότε).

Επιπροσθέτως δημοσίευσα προ ολίγου, σχετικώς, χρόνου και μία σειρά άρθρων με τίτλο "Ο ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ" που δημοσιεύθηκε σε ένια ιστολόγια όπως το κατωτέρω http://anastasiosk.blogspot.gr/2016/05/12.html και τα οποία περιέχουν, κατά τη γνώμη μου, πλειάδα ουσιωδών πληροφοριών που διαφωτίζουν, εν τινι μέτρω και βαθμώ, το συνταράξαν την εκκλησιαστική ζωή εν θέματι ζήτημα. Υπολείπεται, προσεχώς, και η δημοσίευση ετέρων άρθρων σε συνέχεια των προηγουμένων.

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι η υπό προυποθέσεις ενασχόληση με τα εκκλησιαστικά ζητήματα, τουλάχιστον τα βασικότερα εξ αυτών, αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα παντός μέλους της Εκκλησίας αλλά και επιβαλλόμενο καθήκον.

Μετά τιμής, 

Λυκούργος Νάνης

No comments:

Post a Comment