Friday, March 3, 2017

ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ “ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ”;


ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ “ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ”;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αφορμή για τις σκέψεις που ακολουθούν μας έδωσε η ανάγνωση άρθρου του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου και η ακρόαση εκπομπής του κ. Διονύσιου Μακρή αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης και το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Προς το λαό.”

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΘΑNAΣΟΠΟΥΛΟΥ
_______

Διάβασα με πολλή προσοχή το άρθρο του κ. Γιώργου Παπαθανασόπουλου “Τα παρεπόμενα της Συνόδου της Κρήτης” χωρίς να πειστώ -έστω και εξ αποστάσεως- ότι είναι ορθή η ανάγνωση που επιχειρεί του Μηνύματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Προς το λαό”.

Με το άρθρο του ο κ. Παπαθανασόπουλος προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποενοχοποιήσει την Εκκλησία της Ελλάδος για τη στάση που τήρησε στη Σύνοδο της Κρήτης ενώ παραβλέπει πλήρως τα αρνητικά στοιχεία του Μηνύματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Προς το λαό”. Ουδεμία λ.χ. αναφορά κάνει στο γεγονός ότι το Μήνυμα “Προς το λαό” απορρίπτει ως “φανταστικούς λόγους δογματικής ακριβείας” όλες τις σημαντικές θεολογικές αναλύσεις (Επισκόπων, Καθηγητών πανεπιστημίων και άλλων κληρικών, μοναχών και λαικών) που έγιναν για τη Σύνοδο της Κρήτης. 

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΜΑΚΡΗ
________

Άκουσα, επίσης, με τη δέουσα προσοχή, τη ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Διονύσιου Μακρή στην “Πειραική Εκκλησία”, που επιγράφεται “Το Φανάρι σκέφτεται τη σύγκληση νέας Πανορθόδοξης Συνόδου”. Δυστυχώς, όση καλή διάθεση κι αν επιστράτευσα, καθόλου δεν με έπεισε ο κ. Μακρής για τα αγαθά κίνητρα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης. Ο κ. Μακρής δεν προσκόμισε κανένα ουσιαστικό πειστικό επιχείρημα. Μίλησε με γενικότητες και έκανε εκτιμήσεις που δεν βασίζει σε γεγονότα, ούτε και κατοχυρώνει με πειστικά επιχειρήματα.

Στην ίδια εκπομπή ο κ. Μακρής ανέφερε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο σκέφτεται να συγκαλέσει νέα Πανορθόδοξη Σύνοδο για να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης χωρίς και πάλιν να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για να κατοχυρώσει τον ισχυρισμό του. 

Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι ο κ. Μακρής και ο κ. Παπαθανασόπουλος, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποενοχοποιήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος για τα διαδραματισθέντα στην Κρήτη και να εξωραίσουν το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου “Προς το λαό”.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ “ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ”
_______

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όντως υπάρχουν δύο θετικά στοιχεία στο Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Προς το λαό” τα οποία φυσικά καθόλου δεν αναιρούν τα αρνητικά στοιχεία:

1.) Το Μήνυμα περιέχει ορθόδοξη ομολογία πίστεως για πολλά θέματα χωρίς όμως να εξηγεί πώς σχετίζεται αυτή η ορθόδοξη ομολογία πίστεως με τη Σύνοδο της Κρήτης.

2.) Αφήνει περιθώριο αναθεώρησης των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης στο μέλλον, αν και δεν μιλά για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη σύγκληση αυτής της Συνόδου.

Ας ελπίσουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμβάλει θετικά στην αναθεώρηση των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης με γνώμονα την ορθόδοξη ομολογία πίστεως που διατύπωσε στο Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου “Προς το λαό”, έστω και αν αυτή δεν σχετίζεται ούτε εξ αποστάσεως με τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. 

No comments:

Post a Comment