Tuesday, June 9, 2015

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΟΙ ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ



ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΟΙ ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ενώ το τέλος του 16ου αιώνος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Β΄, διαπιστώνοντας το αμετάτρεπτο αιρετικό φρόνημα των Προτεσταντών, τερμάτισε το διάλογο μαζί τους, το βιολί των Διαλόγων συνεχίζεται στις μέρες μας, ατελέσφορα μεν, αδιακόπως δε. 

Αυτή τη φορά έχουμε τη 16η Συνάντηση της Ολομέλειας του επίσημου Διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας. Στη Συνάντηση, που έγινε στη Ρόδο από 25/4 - 5/5, συζητήθηκαν τα κείμενα του Λονδίνου (2012), Σίμπιου Ρουμανίας (2013), Ταλλίνν Εσθονίας (2014) για το μυστήριο της Ιερωσύνης και συγκεκριμένα:
α) τα λειτουργικά κείμενα και το τυπικό χειροτονίας στην Ορθόδοξη και Λουθηρανική παράδοση, και 
β) η Λουθηρανική αντίληψη για τη χειροτονία γυναικών και το ζήτημα της χειροτονίας γυναικών στην Ορθοδοξία. 

Όσον αφορά το α΄ θέμα στην Ορθόδοξη Εκκκλησία υπάρχει το μυστήριο  της ιερωσύνης και η αποστολική διαδοχή. Στους Λουθηρανούς Προτεστάντες ούτε μυστήρια υπάρχουν, ούτε φυσικά ιερωσύνη και πολύ περισσότερο ούτε αποστολική διαδοχή, αφού πρόκειται περί αιρετικών. Άρα η βαρύγδουπη ανακοίνωση δεν αποτελεί παρά μια τρύπα στο νερό. 

Σχετικά με το β΄ θέμα οι Λουθηρανοί, ενώ ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 500 χρόνια από την έναρξη της «Μεταρρύθμισης» από το Λούθηρο, συνεχίζουν ακάθεκτοι να κατεβαίνουν «του κακού τη σκάλα», αφού γι’ αυτούς σήμερα το Sola Scriptura (Μόνη η Γραφή) θεωρείται ξεπερασμένο. Λέει λοιπόν ο καθένας τα δικά του, στην καλύτερη των περιπτώσεων και ο ατέρμων διάλογος συνεχίζεται ακάρπως και επισήμως. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία αλλά κυκλοφόρησε «νέα προσωρινη δήλωση». Όμως το σίγουρο είναι οι οικουμενιστικές εκτροπές. Κι αυτές είναι οι ακόλουθες: 
1.) Δοξολογία μαζί με τους Προτεστάντες στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης δηλαδή κανονική συμπροσευχή, παρά την απαγόρευση των ι. κανόνων.
2.) Συμπροσευχές στην Προετεσταντική κοινότητα της Ρόδου προεξάρχοντος του τοπικού πάστορα, παρόντων και των Ορθοδόξων αντιπροσώπων που δεν συγκινούνται από απαγορεύσεις.
3.) Παρουσία των Προτεσταντών στη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 
4.) Οι Ορθόδοξοι αντιπρόσωποι της Ολομέλειας του επίσημου Διαλόγου θα σπεύσουν το 2017 να εορτάσουν τα 500 χρόνια από την έναρξη της «Μεταρρυθμίσεως» του αρχηγέτου της Προτεσταντικής αιρέσεως Μαρτίνου Λουθήρου. Πώς θα προχωρήσει ο λαϊκός οικουμενισμός; Το παράδειγμα με το βάτραχο και το νερό που ζεσταίνεται σταδιακά  χωρίς αυτός να φεύγει, είναι το βασικό όπλο των οικουμενιστών.

No comments:

Post a Comment