Monday, June 29, 2015

ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Παραβρέθηκα τυχαία πριν από χρόνια σε δυο περιπτώσεις λατινικού βαπτίσματος: μια στη Σαραγκόσα της Ισπανίας και μια στην Ακηλυία της Ιταλίας. Και στις δύο το ίδιο και το αυτό: ράντισμα. Ο φραγκόπαπας έχυσε μερικές σταγόνες νερό στα κεφάλια των δύο μικρών κοριτσιών.

Τα βαπτιστήρια της Δύσεως, όπως της Φλωρεντίας, της Ραβέννας αλλά και της Ακηλυίας, κηρύττουν «λάλω σιωπή» την αποστασία του Παπισμού και στο σημείο αυτό από την ορθή πίστη. Στη Δύση βάπτιζαν τα παιδιά με κανονικό βάπτισμα μέχρι και το 13ο αιώνα. Τότε κάποιος Αλεξάντερ από την πόλη Χαλλ της Γερμανίας εισηγήθηκε το ράντισμα. Τον επόμενο αιώνα το διά ραντισμού βάπτισμα καθιερώνεται σ’ ολόκληρη τη Δύση, όπου κυριαρχεί πλήρως ο Παπισμός. 

Ο Θωμάς ο Ακινάτος (τον οποίο οι παπικοί θεωρούν μεγάλο Άγιο) ήταν υπέρ της τριπλής καταδύσεως, αλλά η γνώμη του παραθεωρήθηκε. 

Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να καταδειχθεί η πλάνη των Παπικών. Αρκεί να σκεφτούμε τι σημαίνει η λέξη βαπτίζω. Σημαίνει, η ελληνική αυτή λέξη, βυθίζω μέσα στο νερό. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με το ράντισμα. Δεν πρόσταξε ο αναστημένος Χριστός τους 11 μαθητές να ραντίζουν αλλά να βαπτίζουν («βαπτίζοντες αυτούς»). 

Ο απόστολος Παύλος συνδέει την τριπλή κατάδυση και ανάδυση με την τριήμερο ταφή και ανάσταση του Χριστού. Από τη χριστιανική αρχαιότητα θυμίζουμε μόνο τους λόγους του Αγίου Ιουστίνου του φιλοσόφου και μάρτυρος για το βάπτισμα. Οι Παπικοί, συν τοις άλλοις, στην καινοτομία (και κενοτομία) τους αυτή βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον ζ΄κανόνα της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου. 

Στην αντίρρηση των Λατίνων, αλλά και των λατινοφρόνων, ότι το ράντισμα των Παπικών γίνεται στο όνομα της Αγίας Τριάδος απαντούμε με τους λόγους του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου: «είναι αργά και ανενέργητα τα υπέρθεα αυτά ονόματα, όταν προφέρονται από τα στόματα των αιρετικών»

Κάτι που προκαλεί τη συνείδηση του κάθε πιστού είναι, τέλος, η πρόνοια της σύγχρονης «Ρωμαϊκής Κατήχησης» (επίσημου βιβλίου του Παπισμού) για την τέλεση του διά ραντισμού βαπτίσματος σε έσχατη ανάγκη από …Ιουδαίο ή μη χριστιανό, δηλαδή παγανιστή! Αυτό κι αν είναι μαργαριτάρι κακοδοξίας!!! Πώς θα μεταδώση ο άπιστος τη χάρη που δεν έχει ο ίδιος;  

Κι έπειτα σήμερα μιλάμε για την «αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης». Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε που πατούν, ούτε που πηγαίνουν, κι εμείς το χαβά μας;

No comments:

Post a Comment