Monday, June 15, 2015

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Ο κ. ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ;



ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Ο κ. ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αναφέρει Ανακοίνωση του Γραφείου αιρέσεων της Ιεράς Μητροπολεως Πειραιώς:

“Η παρούσα ανακοίνωσή μας έχει ως αφορμή περίληψη εισηγήσεως του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Π. Βασιλειάδη με θέμα: «“Η χαρά του Ευαγγελίου”: Μια Ορθόδοξη ιεραποστολική αποτίμηση», η οποία δημοσιεύτηκε στην εν Αθήναις εφημερίδα των παπικών «Καθολική» (αρ. φυλ.151, 30-4-2015).

Στην εισήγησή του αυτή ο εν λόγω καθηγητής προσπαθεί να σκιαγραφήσει και να αποτιμήσει, (από Ορθοδόξου, υποτίθεται, πλευράς), το πρόσωπο του σημερινού Πάπα με βάση την πρώτη προσωπική του Εγκύκλιο το Νοέμβριο του 2013 με τίτλο «η χαρά του Ευαγγελίου», (Evangelii Gaudium). Η εγκύκλιος αυτή κατά την εκτίμηση του καθηγητή σηματοδοτεί όχι μόνο «τη νέα απρόσμενη καμπή στη ιστορία του Χριστιανισμού αλλά και κείμενο που οδηγεί στην άρση και του τελευταίου ουσιαστικού εμποδίου για την ενότητα των Χριστιανών και την ένωση των παραδοσιακών εκκλησιών Ανατολής και Δύσεως» (!) Θεωρεί ακόμη ότι «ότι ο σύγχρονος χριστιανικός κόσμος, και όχι μόνον η Καθολική Εκκλησία, διαιρείται πλέον στην προ της παπικής εγκυκλίου “η χαρά του ευαγγελίου” της 24ης Νοεμβρίου του 2013, και στην μετά απ’ αυτήν»(!).

Κατά ποία έννοια η παπική εγκύκλιος αίρει «και το τελευταίο ουσιαστικό εμπόδιο για την ενότητα των Χριστιανών και την ένωση των παραδοσιακών εκκλησιών Ανατολής και Δύσεως»; Μήπως στην εγκύκλιο αυτή ο Πάπας ανεκάλεσε τις δεκάδες αιρετικές διδασκαλίες που επισώρευσε ο Παπισμός τα τελευταία χίλια χρόνια; Δεν γνωρίζει και δεν  παρακολουθεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχει φθάσει ο θεολογικός διάλογος με τους παπικούς; Δεν άκουσε από τα πλέον επίσημα χείλη και αυτών των υπεραισιόδοξων οικουμενιστών, ότι ο θεολογικός διάλογος «βάλτωσε» και «ναυάγησε»;

Το δικό μας σχόλιο:

Ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης είναι οπαδός της “θεολογίας της απελευθερώσεως” και ως εκ τούτου είναι ενθουσιασμένος με τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή είναι ο πρώτος Πάπας που μιλά με τόση σαφήνεια για την οικολογία και για την κοινωνική διάσταση του ευαγγελίου.

Σεβόμαστε τις ανησυχίες του κ. Βασιλειάδη για την κατάχρηση των πόρων της φύσεως που προκάλεσε ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία. Ακούμε με πολλή συμπάθεια τη θέση του ότι η Εκκλησία έχει χρέος να υπερασπιστεί τους ανθρώπους από το αδυσώπητο καπιταλιστικό σύστημα και τη φτώχεια. Απλά δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την αντίληψή του ότι η Εκκλησία πρέπει να μεταβληθεί σε σοσιαλιστικό-οικολογικό κόμμα, επειδή εις αυτό συνίσταται κατ’ ουσίαν η πρότασή του.

Η Εκκλησία είναι η λατρεύουσα κοινότητα πιστών που καθοδηγεί τον άνθρωπο -με πρότυπο τους Αγίους- να εφαρμόζει τις ευαγγελικές ασκήσεις και τις ευαγγελικές αρετές, με στόχο τη θέωση με τη συμμετοχή του στα αγιαστικά μυστήρια της Εκκλησίας.

Πέραν των αντιρρήσεων μας για τις θέσεις του κ. Βασιλειάδη, ας βάλει ο ίδιος ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για την ειλικρίνεια του Πάπα Φραγκίσκου.  Είναι όντως οπαδός της "θεολογίας της απελευθέρωσης" ή απλά ανησυχεί σφόδρα επειδή προέρχεται από την Λατινική Αμερική όπου οι Προτεστάντες κάνουν θραύση με τον προσηλυτισμό που ασκούν αφού  κατόρθωσαν να μεταστρέψουν δεκάδες εκατομμύρια Παπικών Λατινοαμερικανών;

No comments:

Post a Comment