Saturday, June 13, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- Β. ΜΟΥΣΤΑΚΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______


Βασίλειου Π. Μουστάκη δ. Θ., Τι είναι η Ορθοδοξία, Οι θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδόξου Παραδόσεως, Επιμέλεια-Πρόλογος: Π. Β. Πάσχου, Ομότιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Παρρησία, Αθήνα 2010, σσ. 93.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Περιορισμένη η έκταση του ανά χείρας βιβλίου του μακαριστού Θεολόγου Βασίλειου Π. Μουστάκη. Παρά ταύτα, αυτό δεν αντανακλά στη σπουδαιότητα που κρύβεται στις αριθμητικά λίγες σελίδες του. Περιλάμβάνει, συν τοις άλλοις, θερμό Πρόλογο του Π. Πάσχου, Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σ’ αυτόν περιλαμβάνεται κι αναφορά στο θεολογικό και μεταφραστικό έργο του συγγραφέα. 

Εκτός από το Προοιμιο του συγγραφέα, το έργο περιλάμβανει οκτώ δοκίμια, που αναφέρονται σε ισάριθμα θέματα, δηλάδη τα πιο κάτω: Η έννοια της Παραδόσεως, Αγία Γραφή και Παράδοσις, Η λειτουργική ζωή, Η Ορθόδοξος Θεολογία, Οι Εκκλησιαστικές Τέχνες, Η Ανάστασις, «Ως εν ουρανώ και επί της γης» και Υστερόγραφο. 

Από το τελευταίο αυτό δοκίμιο του αείμνηστου συγγραφέα, που απεδήμησε προς Κύριον στα 1984, σημειώνουμε την πιο κάτω παρατήρησή του: «Δεν παραπαίουμε πια στο σκοτάδι και στη σκιά του θανάτου. Έχουμε ενώπιον μας την πυξίδα των αγίων Πατέρων. Η «ράβδος σου και η βακτηρία σου», κατά τον ψαλμωδό μας στηρίζουν, αποδιώχνοντας την πλάνη. «Ητοίμασας» στα μάτια των τέκνων σου «τράπεζαν», το πλούσιο συμπόσιο της κληρονομίας που μας ανήκει».

Στις πονηρές μας μέρες μπορεί να μιλάνε πολλοί με σεβασμό για τους Πατέρες και Διδασκάλους της Εκκλησίας. Τι όμως συμβαίνει στην πράξη; Στην πράξη πλείστοι όσοι μηχανεύονται τρόπους για να θέσουν εκ νέου στο περιθώριο, με άλλα προσχήματα, τους αγίους Πατέρες. Τι άλλο είναι οι παράφωνες κραυγές που προωθούν τη διαβόητη «μεταπατερική» Θεολογία; Τι αντιπροσωπεύουν οι συνεχείς άκαρποι και αλυσιτελείς διάλογοι με όλων των λογιών τους αιρετικούς, αλλά κι αλλόθρησκους,που ενώ δεν έχουν αποφέρει κανένα απολύτως πνευματικό καρπό συνεχίζονται ασταμάτητα σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου; Τι φανερώνει ο "λαϊκός οικουμενισμός", του οποίου ο χορός καλά κρατεί; Έχουν καμιά σχέση με του αγίους Πατέρες, τη ζωή, τα συγγράμματα και τους αγώνες τους;

No comments:

Post a Comment