ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΙ ΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΙΘΙΟΠΩΝ
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Η Αιθιοπία γνωρίζει το Ευαγγέλιο όταν ο ευνούχος της Κανδάκης συναντά τον διάκονο Φίλιππο, όπως μας εξιστορούν οι Πράξεις των Αποστόλων.
Ο κυριολεκτικός όμως ευαγγελισμός της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής γίνεται τον 4ο αιώνα, όταν ο Άγιος Φρουμέντιος γίνεται πρώτος επίσκοπος της στα 328 μ.Χ. κι ο λαός με επικεφαλής το βασιλιά Ιζάνα εισέρχεται στην Εκκλησία.
Δυστυχώς όμως χάνει την επαφή της με την Ορθοδοξία μετά το 451 μ.Χ. όταν οι Κόπτες Μονοφυσίτες, λόγω της γειτνίασης της Χώρας με την Αίγυπτο, επιβάλλουν το μονοφυσιτισμό, απορρίπτοντας την Δ΄Οικουμενική Σύνοδο. Η πλήρης σύνδεση της Αιθιοπίας με την μονοφυσιτική κακοδιδασκαλία γίνεται στα 480 μ.Χ.

Τους τελευταίους αιώνες (17ο- 19ο) μια μερίδα δέχεται ότι η ένωση θείας κι ανθρώπινης φύσης του Χριστού έγινε στη Βάπτισή Του, πράγμα που οδηγεί στο νεστοριανισμό. Μη μονοφυσιτικές τάσεις εμφάνισαν οι λεγόμενοι Μιχαηλίτες που ήταν γνωστικών τάσεων πρεσβεύοντες τον δυαλισμό. Από την άλλη οι Στεφανίτες αρνιόνταν την τιμή προς το σταυρό και τη Θεοτόκο.
Στον αιθιοπικό μονοφυσιτισμό παρατηρούνται τα πιο κάτω: ενώ αποκηρύσσουν τον Αουτάκι (Ευτυχή) σαν αιρετικό από την άλλη ΔΕΝ δέχονται την ένωση των δύο εν Χριστώ φύσεων. Υφίστανται δύο τάσεις: Οι «Υιοί του χρίσματος» που δέχονται ότι η θεία φύση απορρόφησε την άνθρώπινη κι η ανθρωπινη φύση του Χριστού είναι φαντασία κι οι «Υιοί της χάριτος» που ισχυρίζονται ότι η ένωση έλαβε χώραν με τέτοιο τρόπο ώστε η φύση του Χριστού έγινε ειδική φύση κι αυτό το έργο αποδίδεται στον Πατέρα.

Δυστυχώς ο αιθιοπικός λαός, που αριθμεί άνω των σαρανταπέντε εκατομμυρίων, παραμένει στη μονοφυσιτική κακοδοξία εδώ και 15 αιώνες. Παρά τους Διαλόγους δεν έχουν καμιά διαθέση να αποκηρύξουν το μονοφυσιτισμό και παραμένουν πεισματικά προσκολλημένοι σ’ αυτόν.
No comments:
Post a Comment