Friday, June 12, 2015

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΟΙΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ



Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΟΙΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξαναχτύπησε! Προτείνει κοινό εορτασμό του Πάσχα σε σταθερή ημερομηνία για Ορθοδόξους, Προτεστάντες και Παπικούς και δηλώνει πρόθυμος να εγκαταλείψει τον καθορισμό του Πάσχα με το σεληνιακό έτος που ακολουθεί ο Παπισμός.

Πρόκειται για νέο σοβαρό βήμα προώθησης του λεγόμενου “λαικού οικουμενισμού” με το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος επιδιώκει την απάμβλυνση της αίσθησης των διαφορών μεταξύ των χριστιανών ώστε να νιώσουν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Φυσικά η πρόταση του Πάπα δεν είναι εύκολο να γίνει δεκτή από τους Ορθόδοξους αφού πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες εξακολουθούν, όχι μόνον να μη δέχονται σταθερή ημερομηνία για το Πάσχα, αλλά συνεχίζουν να ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο. 

Οίκοθεν νοείται ότι για το θέμα του Πάσχα θα υπάρξουν επιπρόσθετες αντιρρήσεις. Αν μάλιστα το θέμα θα συζητηθεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο τότε είναι αδύνατο να προωθηθεί νοουμένου ότι πρέπει να εξασφαλίσει ομοφωνία.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος που έθεσε θέμα εορτασμού του Πάσχα σε σταθερή ημερομηνία -την δεύτερη Κυριακή του Απριλίου αν θυμάμαι καλά- είναι ο Πατριάρχης Δημήτριος το 1974 χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

No comments:

Post a Comment