Monday, June 15, 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΟΙΝΟ» ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΟΙΝΟ» ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε πρόταση για «κοινό» εορτασμό του Πάσχα ανάμεσα στους Παπικούς, Προτεστάντες κι Ορθοδοξους. Η πρόταση, που φαίνεται πολύ αθώα, εμπεριέχει διπλωματία τύπου Καραγκιόζη: «Θα κάνουμε μια συνεταιρική σούβλα. Εγώ θα βάλω τη σούβλα κι εσύ τ’ αρνί. Τίμια πράγματα. Μισά-μισά». Ο «Αγιώτατος» μας προτείνει: Προτείνω την καινούργια σταθερή ημερομηνία του Πάσχα κι εσείς οι υπόλοιποι θα συμφωνήσετε και θα μ’ ακολουθήσετε. 

Αυτό δεν έκανε και στο παρελθόν ο Παπισμός; Άλλαξε καταπατώντας τους ιερούς κανόνες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα στα μεσαιωνικά χρόνια κι από τότε τον ακολουθούν κι οι Προτεστάντες; Έτσι ο Πάπας θα συνεχίζει να καταπατά τους ιερούς κανόνες και να το παίζει αρχηγός κι εμείς, αν τον ακολουθήσουμε, θα τους καταπατήσουμε με τη σειρά μας. Κι από την άλλη θα επιβεβαιώσουμε την παπική ρήτρα ότι «ο Πάπας είναι υπεράνω των Οικουμενικών Συνόδων». Άλλοι των Ορθοδόξων θα σπεύσουν να τον ακολουθήσουν κι άλλοι θα αρνηθούν να δώσουν γην και ύδωρ στον αιρεσιάρχη. Το αποτέλεσμα; Φαγωμάρα μεταξύ μας και κέρδος μηδέν. 

Χάριν της ιστορίας και μόνο αναρωτιέμαι ποιο ήταν το κέρδος από την αλλαγή του ημερολογίου, που προώθησε ο Μελέτιος Μεταξάκης κι οι συν αυτώ; Ας αφήσουμε τα σχίσματα και τις πληγές που δεν επουλώθηκαν έκτοτε και αιμορραγούν και τώρα ακόμη. Ο μόνος που θα κερδίσει με αυτή την κίνηση ματ στην παγκόσμια σκακιέρα είναι ο Παπισμός κι ο επελαύνων λαϊκός οικουμενισμός που θα εμπεδώσει περαιτέρω στις μάζες το απατηλό αίσθημα ότι «όλοι το ίδιο είμαστε». Κι ας υπάρχει μεταξύ Ορθοδοξίας και αιρετικών «χάσμα μέγα». Θα είμαστε ένα όταν υπάρξει «εις Κύριος, μία πίστις, εν βάστισμα». Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού…

No comments:

Post a Comment