Tuesday, March 4, 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ μ. ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΩΣΗΦ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ μ. ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΩΣΗΦ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Με το παρόν κείμενο επιχειρούμε κατά πόδας αναίρεση των θέσεων της Ανακοίνωσης που υπογράφει η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για τις κακοδοξίες του μ. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. 

Η Ανακοίνωση της Μεγίστης Μονής παρατίθεται με συνήθη πλάγια στοιχεία, ενώ ο δικός μας σχολιασμός με έντονα όρθια στοιχεία.

Αναφέρει, λοιπόν, ο συντάκτης της Ανακοίνωσης:

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
“Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ μοναχός με τα λόγια του αλλά κυρίως με το παράδειγμά του μας δίδασκε να υπομένωμε με σιωπή και ταπείνωση κάθε πειρασμό και κάθε δυσφήμιση και συκοφαντία εναντίον μας.

Σχόλιο:
Καλά! Δεν είναι ο Σεβ. Λεμεσού που έσυρε στα δικαστήρια τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον νυν Σεβ. Πάφου για τις κατηγορίες που υιοθέτησαν εναντίον του που δεν αφορούσαν θέματα πίστεως και ενώ ο πλανεμένος Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός ήταν ακόμη εν ζωή;

Επομένως για ποια σιωπή και για ποια ταπείνωση και για ποιο παράδειγμα μιλούν; 

Διερωτώμαι: Οριμένοι το ψέμμα δεν το έχουν για τίποτα;

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
“Όταν όμως η μομφή άπτεται της ορθόδοξης πίστης μας τότε να απαντούμε ότι αιρετικοί ούτε είμαστε ούτε ποτέ χάριτι Χριστού θα γίνωμε.”

Σχόλιο:
Η αλήθεια είναι ότι μιλάτε και σύρετε στα δικαστήρια και όσους σας κατηγορούν για θέματα προσωπικής ηθικής και ατασθαλιών κτλ. και δημιουργείτε μάλιστα ψευδείς εντυπώσεις για τον πραγματικό λόγο που καταδικάστηκαν -όσοι από αυτούς καταδικάστηκαν- μέσω των φιλικών σας ΜΜΕ (ηλεκτρονικών και εντύπων)! 

Πάλιν ψέμμα;

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Με αυτό το λογισμό αναγκαζόμαστε να απαντήσωμε σε όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αλλά και όσα δυστυχώς σε έντυπο περιοδικό χριστιανικής οργάνωσης για κάποια δήθεν διδασκαλία του ήδη μακαριστού Γέροντός μας Ιωσήφ μοναχού για το θέμα των εκτρώσεων και του «εξεικονισμένου» ή μη εμβρύου.

Σχόλιο:
Εγιναν τόσες δημοσιεύσεις για το θέμα στον ιστοχώρο -δεν αναφέρομαι ασφαλώς μόνον σ’ αυτές του ιστολογίου μου- αλλά και σε Κυπριακές εφημερίδες. 

Και όμως! Ο συντάκτης της Ανακοίνωσης ένιωσε την ανάγκη να ρίξει το δηλητηριώδες καρφί του εναντίον της αγωνιστικής αδελφότητας ο “Σωτήρ”.

Γιατί; 

Η ερώτηση -the real question- είναι: Εκφράζει λύπη ή έμμεση απειλή εναντίον ορισμένων;

Αν δεν ξέραμε το ακέραιο του χαρακτήρος, την πανθομολογούμενη αρετή και το αδιάβλητο φρόνημα του “ακτιστοφωτίτη” Σεβ. Μητροπολίτη Λεμεσού, θα υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για απειλή. Ευτυχώς όμως! Ο αδαμάντινος χαρακτήρας και το ανυπέρβλητο ήθος του  “Γέροντα” αποτελούν εχέγγυο ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Κατ’ αρχάς δεν δώσαμε σημασία και δεν απαντήσαμε μέχρι τώρα γιατί δεν δεχόμαστε ότι αυτή η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι αυτός που μιλά είναι ο μακαριστός Γέροντάς μας, γιατί γνωρίζουμε ότι πολλά μπορούν με τη σημερινή τεχνολογία να γίνουν πλαστά και κίβδηλα αλλά και γιατί εμείς που ζήσαμε το Γέροντά μας για 30 ολόκληρα χρόνια ποτέ δεν τον ακούσαμε να διδάσκη ό,τι η κυκλοφορούσα ηχογράφηση λέει. Άρα αμφισβητούμε την κασέττα και ότι αυτός που ομιλεί είναι ο Γέρων Ιωσήφ.

Σχόλιο:
Εχει την εντύπωση ο συντάκτης της Ανακοίνωσης ότι σε τελευταία ανάλυση είσαι ότι δηλώσεις; Οπως φαίνεται μάλλον αυτή την εντύπωση θα απέκτησε από την πλούσια πείρα του. 

Το αν πολλά μπορούν με τη σημερινή τεχνολογία να γίνουν πλαστά και κίβδηλα” δεν αποδεικνύει ποσώς ότι η συγκεκριμμένη επίμαχη κασέττα είναι πλαστή. 

Εσείς έχετε οποιονδήποτε στοιχείο που αποδεικνύει ότι είναι πλαστή; 

Ξέρετε! Θα δυσκολευτείτε πολύ να σπείρετε αμφιβολίες για την γνησιότητά της για δύο λόγους. Τον Γέροντα Ιωσήφ τον άκουσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και γνωρίζουν την χροιά της φωνής του, η οποία άλλωστε εξακολουθεί να ηχεί έναυλος εξαιτίας των κασεττών με ομιλίες του που κυκλοφορούν στο YouTube.

Αλλά αν παρά ταύτα -όπως διατείνεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης- η κασέττα είναι πλαστή, γιατί η Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου δεν προσφεύγει στην αξιολόγηση ειδικών; 

Τις ο κωλύων την “Μεγίστη” Μονή να ενεργήσει τα δέοντα; 

Οχι πάντως εμείς!

Για την ώρα και αφού δεν προσκομίσατε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο της πλαστότητας της κασέττας ο κάθε έντιμος και νουνεχής άνθρωπος την θεωρεί γνήσια.

Σωστά;

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Ο μακαριστός Γέροντάς μας, παρόλο που εδίδασκε τους πνευματικούς της μονής μας να είναι συγκαταβατικοί προς τους εξομολογουμένους, αντίθετα στο θέμα του αμαρτήματος της έκτρωσης, ρητά μας έδιδε εντολές να είμαστε αδιάλλακτοι και να βάζουμε αυστηρά επιτίμια ώστε να μετανοούν οι διαπράξαντες το φοβερό αυτό αμάρτημα και να γίνονται πιο συνετοί και προσεκτικοί και οι ίδιοι αλλά και οι ακούοντες.

Είμαστε μάρτυρες ότι κάποτε που άκουσε ότι μια γνωστή του κοπέλλα θα έκανε έκτρωση σε έμβρυο δύο μηνών βγήκε αμέσως από το Άγιο Όρος και παρά την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που είχε πήγε στην Αθήνα ειδικά για να την συναντήση και να την αποτρέψη με κάθε τρόπο από τη διάπραξη της φοβερής αυτής αμαρτίας.

Εξάλλου ο ίδιος συντηρούσε και ενίσχυε εκ του υστερήματος της αδελφότητάς μας και όταν είμαστε ακόμη πάμπτωχοι στη Νέα Σκήτη, πολύτεκνες οικογένειες και εδίδασκε την ευλογία της αρμονίας του γάμου και της τεκνογονίας.

Σχόλιο:
Τι ακούσατε και τι δεν ακούσατε -για να ακριβολογούμε τι ισχυρίζεστε ότι ακούσατε και τι δεν ακούσατε από τον Γέροντά σας για το θέμα των εκτρώσεων- πολύ λίγη (if any) σημασία έχει. 

Αυτό που μετρά δεν είναι τι σας είπε σε ανύποπτο χρόνο και κάτω από συνθήκες που δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των ισχυρισμών σας, αλλά τι ακούγεται να λέγει καθαρά στην κασέττα.

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν να μειώσουν το πρόσωπο του «εν χερσί Θεού» ήδη υπάρχοντος μακαριστού πατρός μας που παρόλο που ήτο ανθρωπίνως άμοιρος παντελούς σχεδόν σχολικής παιδείας και δεν είχε διαβάση πολλά βιβλία λόγω της ασκητικής ζωής του κοντά στον Οσιώτατο Γέροντά του Ιωσήφ τον Ησυχαστή εν τούτοις μας δίδασκε απλανώς το λόγο του Θεού και τα μυστήρια της εν Χριστώ ζωής σύμφωνα πάντοτε με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Σχόλιο:
Αλλά η αγιότητα ενός μοναχού, που διατύπωσε κακοδοξίες είναι το ζητούμενο

Οχι το δεδομένο! 

Επίσης! Το ότι ο πλανεμένος μοναχός Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός μαθήτευσε κοντά στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα, νοουμένου ότι και ο Δημάς μαθήτευσε στον Απόστολο Παύλο και ο Ιούδας στον ίδιο τον Κύριο, ο οποίος μάλιστα θαυματουργούσε και εξέβαλλε δαιμόνια όπως και οι άλλοι μαθητές του Κυρίου, όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο.

Οσο για την αναφορά σας στις απόψεις του μ. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού για την τεκνογονία τις οποίες προωθούν οι πνευματικοί του γόνοι στο Βατοπαίδι και στη Μητρόπολη Λεμεσού καλύτερα να μην κάνετε αναφορά. Ξέρετε; Δεν μιλούν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Εκατοντάδες πνευματικοί στην Κύπρο και στην Ελλάδα και χιλιάδες πιστοί γνωρίζουν ότι δίνετε αντιπαραδοσιακή γραμμή στο θέμα της εγκράτειας του αντρογύνου τη διδασκαλία του πλανεμένου σας του Γέροντα επόμενοι.  

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Λυπούμαστε ακόμη γιατί με τη συκοφαντία αυτή επιδιώκουν να τον εμφανίσουν ως κακόδοξο και πλάνο παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι άγιος δεν είναι ο αλάνθαστος ούτε ο αναμάρτητος, αφού τέτοιος είναι μόνο ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, αλλά άγιος είναι ο γνησίως μετανοών και μιμούμενος στη ζωή του τον Κύριο, αγωνιζόμενος στην τήρηση των αγίων εντολών Του, εν τη Εκκλησία και δια της Εκκλησίας Του.

Σχόλιο:
Δηλαδή; Τι μας λέτε; Ομολογείτε ότι όντως αυτήν την πλάνη για τον εξεικονισμό του εμβρύου και τις εκτρώσεις -ανάμεσα σε άλλες δίδασκε- ο Γέροντας Ιωσήφ, αλλά παρόλα αυτά θα τον σώσει ο Θεός επειδή τηρούσε τις εντολές Του;

Και εμείς πότε προδικάσαμε την κρίση του Θεού;  

Αυτοί που σφετερίστηκαν την κρίση του Θεού είναι όσοι τον φούσκωσαν για να τον παρουσιάσουν ως Αγιο! 

Δικό μας είναι αυτό το κατόρθωμα; 

Αλλωστε πότε είπαμε ότι δεν προσευχόμαστε για τη σωτηρία του;

Αλλο είπαμε. Οτι γνωρίζουμε από την κασέττα ότι υποστήριζε ότι το έμβρυο εξεικονίζεται τον τρίτο μήνα της κυήσεως και ότι εμπαίζει τη Μονή Σταυροβουνίου επειδή παρότρυνε τους πιστούς να μην κάνουν εκτρώσεις επειδή είναι φόνος.

Αρα ποια αξία έχει το επιχείρημά σας;

Προφανώς καμία!

Επ’ ευκαιρία: Ποιες από όλες τις εντολές Του Κυρίου τηρούσε ο “φουσκωτός Γέροντας από την αιωνιότητα”; Το ου μοιχεύσεις; Το ου κενοδοξήσεις; Το ου πλεονεκτήσεις; Το ου Θεομπαικτήσεις;

Πολύ χαιρόμαστε για την πληθώρα τόσων αρετών και χαρισμάτων του μ. Γέροντα.

Τι κρίμα που τα θαλάσσωσε με τις ετεροδιδασκαλίες του!

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Ακόμη και εάν ένας άγιος εκφράσει λανθασμένη διδασκαλία δεν καταδικάζεται εάν πρώτα δεν ελεγχθή και δεν παραδεχθή το λάθος του και εν συνεχεία δεν διορθώση τη διδασκαλία του. Το να θέλουν κάποιοι ένα ήδη κεκοιμημένο άνθρωπο του Θεού να τον εμφανίσουν με αμφισβητούμενα και αναξιόπιστα μέσα ως κακοδιδάσκαλο και πεπτωκότα της αληθούς πίστης θεωρούμε ότι το ολιγώτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θλιβόμαστε για την ζημιά που προξενούν στις ψυχές τους αλλά και στις ψυχές των αδελφών μας που πιστεύουν εύκολα σε ό,τι ακούσουν και σκανδαλίζονται.

Σχόλιο:
Πρωτοφανής αθεολόγητη θέση. 
Δηλαδή; Δεν μπορούμε -καλύτερα δεν πρέπει- έστω και μεταθανάτια, να ελεγξουμε μια κακοδοξία και να πούμε ότι ο εισηγητής της είναι κακόδοξος επειδή κοιμήθηκε;
Καλά! Δεν γνωρίζουν την περί αντιθέτου πρακτική της Εκκλησίας ακόμη και σε επίπεδο Συνόδων;

Επιπλέον! Ποια είναι τα αμφισβητούμενα και αναξιόπιστα μέσα που επιστρατεύθηκαν για να αποδείξουν την πλάνη του π. Ιωσήφ; Τα ίδιά του τα λόγια όπως μαρτυρούνται αδιάψευστα από την κασέττα;

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Έμείς προσπαθώντας να ακολουθούμε στα πλαίσια των πτωχών μας δυνάμεων τις διδαχές του σεπτού πατέρα μας, αγωνιζόμαστε να διαφυλάττωμεν απαραχάρακτη την πίστη μας και να αποδεχόμαστε όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διαμέσου των αιώνων εδίδαξε και εδογμάτισε.

Σχόλιο:
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε εδογμάτισε ότι οι εκτρώσεις μέχρι τον τρίτο μήνα της κυήσεως είναι δεκτές, ούτε ότι επιτρέπονται μέχρι τον εξεικονισμό του εμβρύου.

Το ακριβώς αντίθετο εδογμάτισε με τον Β΄ κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, που επεκύρωσε τον β΄Κανόνα του Μεγάλου Βασιλείου.

Αρα πώς εσείς ακολουθείτε ταυτόχρονα τη διδασκαλία της Εκκλησίας και την ετεροδιδασκαλία του μ. Γέροντά σας;

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ ήδη ευρίσκεται ενώπιον του μόνου δίκαιου και αληθινού κριτή.

Σχόλιο:
Μάλιστα! Και ο Ηρώδης το ίδιο! Και ο Αρειος και ο Μακεδόνιος και ο Καρδινάλιος Στέπινατς και ο Ρασπούτιν κοκ..

Τι σημαίνει αυτό; Οτι επειδή κάποιος κοιμήθηκε ότι δεν έχουμε ΑΔΗΡΙΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ανασκευάζουμε τις πλάνες του;

Μα τι θεωρίες είναι αυτές; 

Και πώς δεν τις είχαν υπόψη τους όλοι ανεξαίρετα οι Αγιοι της Εκκλησίας, οι οποίοι ασκούσαν και ασκούν με μεγάλη δριμύτητα έλεγχο σε όσους παρεκτρέπονται σε θέματα πίστεως ζώντες τε και τεθνεώτες;

Μεγίστη Μονή Βατοπαδίου:
Ο καλός Θεός ας συγχωρήση όλους όσοι κρίνουμε και εύκολα κατακρίνουμε τον αδελφό μας γιατί αυτό είναι ολέθριο για την ψυχή μας και τελικά όχι μόνο τους εαυτούς μας ζημιώνουμε αλλά και τραυματίζουμε το σώμα του Χριστού μας, δηλαδή την Αγία Εκκλησία Του.

Σχόλιο:
Δηλαδή; Μας παρέχεται συγγνώμη επειδή λέμε ότι ένας μοναχός είναι πλανεμένος επειδή διδάσκει την κακοδοξία ότι ο εξεικονισμός του εμβρύου γίνεται τον τρίτο μήνα της κυήσεως μια θεωρία που οδηγεί στη θεολογική κάλυψη των εκτρώσεων και στην αποδοχή του εγκεφαλικού θανάτου;

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! 

Είστε διατεθειμένοι να αποκηρύξετε τον πλανεμένο π. Ιωσήφ; Αν είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό, εμείς αμέσως θα τερματίσουμε τον έλεγχο και θα σας επαινέσουμε εκ βάθους καρδίας γι’ αυτή σας την προθυμία.

Αναμένουμε!

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου:
Με πολλή αγάπη Χριστού

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Σχόλιο:
Με πολλή αγάπη Χριστού

Παναγιώτης Τελεβάντος ο ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός.

Υ.Γ.
Τελειώσαμε με την ανασκευή της Ανακοίνωσης της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου;

Προφανώς όχι, αφού δεν αναφερθήκαμε στον πραγματικό λόγο που οι πνευματικοί γόνοι του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού έχουν λυσσάξει κυριολεκτικά να τον ανακηρύξουν Αγιο.

No comments:

Post a Comment