Monday, March 24, 2014

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΦΛΑΣΙΝΓΚ

-

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΦΛΑΣΙΝΓΚ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Χρειάστηκα δύο ώρες ακριβώς για να πάω στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Επιβλητικός οκταγωνικός ναός, με ωραίες Βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και δύο παρεκκλήσια. Στο ένα μάλιστα φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Νικολάου και άλλων Αγίων.

Οταν έφτασα στην εκκλησία ήταν η ώρα του “Κοινωνικού” της πρώτης Θείας Λειτουργίας.

Νόμισα ότι σε λίγα λεπτά θα άρχιζε η δεύτερη Λειτουργία πλην όμως έπεσα έξω.

Ο λόγος;

Οχι μόνον επειδή διάρκεσε αρκετά το ωραίο και θεολογικό κήρυγμα και στις δύο γλώσσες του π. Παύλου Παλαίστη -ενός πολύ σεμνού και ταπεινού κληρικού-, αλλά κυρίως επειδή από τα 600 περίπου -όπως υπολογίζω- άτομα που βρίσκονταν στο ναό, οι 400 περίπου προσήλθαν στο μυστήριο τη Θείας Ευχαριστίας.

Πολύ συγκινητικό να βλέπεις εκατοντάδες πιστούς κάθε ηλικίας να κοινωνούν λες και είναι Πάσχα.

Οταν ήρθε η ώρα να αρχίσει η δεύτερη Λειτουργία απογοητεύτηκα πικρά επειδή, αντί των καλλίφωνων και κατανυκτικών ψαλτών της πρώτης Λειτουργίας, ακούαμε τις αργόσυρτες -με τις πολλές χασμωδίες- φωνές της φραγκοχορωδίας.

Λειτουργός της δεύτερης Λειτουργίας ήταν ο π. Αριστείδης Γαρίνης, νέος κληρικός άνετα δίγλωσσος -όπως και ο π. Παύλος Παλαίστης- και στο κήρυγμα και στις εκφωνήσεις.

Και οι δύο πολύ ιεροπρεπείς και αξιοσέβαστοι κληρικοί.

Υπάρχει και τρίτος ιερέας στο ναό ο π. Ιωακείμ, o Father Kim, όπως τον αποκαλούν τα παιδιά.  

Ολα με ανέπαυσαν στον Αγιο Νικόλαο, εκτός φυσικά από τη φραγκοχορωδία, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- εκτός από φράγκικη -και ως εκ τούτου ανάρμοστη σε ορθόδοξο ναό-, δεν ήταν και η καλύτερη φραγκοχορωδία που άκουσα ποτέ! (If you know what I mean)!

Τα άσχημα συναισθήματα που είχα εξαιτίας της φραγκοχορωδίας απαμβλύνθηκαν προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας όταν ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν οι πιστοί.

Παρόλον ότι στη δεύτερη Λειτουργία συμμετείχαν οι μισοί -ίσως και λιγότεροι πιστοί- ξαφνικά φάνηκαν τα παιδιά του κατηχητικού που ήρθαν να κοινωνήσουν.

Ηταν τόσο συγκινητικό να βλέπεις εκατό περίπου παιδιά -κυρίως του Δημοτικού και ορισμένα του Γυμνασίου- να περιμένουν στη σειρά για να μεταλάβουν των Αχράντων μυστηρίων.
Εντυπωσιακός ο αριθμός συμμετοχής πιστών στη Θεία Λειτουργία και στη Θεία Κοινωνία, πολλοί ιερόπαιδες διακονούσαν στο Ιερό Βήμα-ιδιαίτερα κατά την πρώτη θεία Λειτουργία-, πολύ πνευματικά και θεολογικά τα κηρύγματα των ευλαβών ιερέων, οι ιεροπρεπείς κληρικοί διαβάζουν τις ευχές μυστικώς, φανερή η αγάπη και η αλληλεγγύη των ιερέων μεταξύ τους και τόσα άλλα που αναπαύουν την ψυχή του ανθρώπου. 

Είναι πραγματικά κρίμα σε μια κοινότητα που επιτελείται ένα τόσο πολυσχιδές κηρυκτικό, λειτουργικό και κατηχητικό έργο, ο ευλαβής προιστάμενος και οι άλλοι ευσεβείς ιερείς του ναού, να επιτρέπουν στην φραγκοχορωδία -γράφε “φρικτοχορωδία”- να μαγαρίζει το ναό.

Φραγκοχορωδίες -ως μη όφειλαν- υπάρχουν σε πολλές άλλες κοινότητες της Εκκλησίας μας. Δυστυχώς ακόμη και στον καθεδρικο ναό της Αγίας Τριάδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ευλαβείς και παραδοσιακοί κληρικοί -όπως είναι οι κληρικοί του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ- πρέπει να την διατηρήσουν και στο δικό τους ναό.

Δεν ξέρω αν  στην Εκκλησία της Αμερικής υπάρχει άλλη τόσο δυναμική κοινότητα με τόσο ευρύ έργο. 

Το έργο που επιτελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ είναι κυριολεκτικά εντυπωσιακό και ως προς την έκταση αλλά και ως προς την ποιότητα.

Δίπλα ακριβώς στην εκκλησία υπάρχει Ελληνικό ημερήσιο σχολείο με εκατοντάδες μαθητές.

Κρίμα που μένω τόσο μακριά και δεν μπορώ να εκκλησιάζομαι εκεί τακτικά.

No comments:

Post a Comment