Saturday, March 29, 2014

ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ;



ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr: 

“Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β' είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Υπουργείο.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, μετά τη συνάντησή τους

Ευ.Βενιζέλος: Με το Μακαριώτατο έχουμε πολύ στενή συνεργασία γιατί παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή. Έχει πλήρη γνώση των εξελίξεων στην Αίγυπτο, όπου είναι μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Στρατηγό Σίσι που είναι και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Αιγύπτου και, βεβαίως, παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα της μεγάλης αφρικανικής ηπείρου.

Είχαμε τη ευκαιρία να μιλήσουμε και για εκκλησιαστικά θέματα, μετά τη σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για θέματα μεσογειακής και αφρικάνικης πολίτικης, τα οποία έχουν πολλή μεγάλη σημασία και τον ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά του.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Και εγώ Πρόεδρε μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είμαι ο Πατριάρχης των φτωχών στην ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική και πριν λίγο καιρό βρισκόμουν στην Μοζαμβίκη στα νησιά του Ινδικού για να βοηθήσω όσο μπορώ. Και σας ευχαριστώ διότι με ακούσατε για τις δύσκολες μέρες που περνάει ο κόσμος της Μέσης Ανατολής και, κυρίως, του χώρου που ζω, στην Αίγυπτο. 

Είχα τη μεγάλη χαρά, το περασμένο Σάββατο, να υποδεχτώ κοντά μου τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναφέρθηκε για μια φορά ακόμα στους δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Αιγύπτου. Μου αρέσει, Πρόεδρε μου, πάντα να λέγω ότι το δυτικό πέλαγος δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει και λόγω της Κρήτης.

Γι’ αυτό σας λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επιστρέφοντας μετά από λίγο στο χώρο τον δικό μου, ξέρω ότι η πατρίδα μου, εσείς με σκέφτεστε και αυτό μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω έναν αγώνα όμορφο για τη φιλία των λαών για το καλό του πλανήτη.”

Ωραία είναι όλα αυτά. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας πρέπει να ενισχυθεί για να επιτελέσει το έργο του στην Αίγυπτο όπου υπάρχει μια πολύ έκρυθμη κατάσταση.

Ελπίζουμε όμως παράλληλα ότι ο κ. Υπουργός εξωτερικών να μην παρέλειψε να υποδείξει στον Μακαριότατο Αλεξανδρείας ότι πρέπει να απομακρύνει τον Θεοφιλ. Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμονα από το Κογκό αμέσως λόγω της παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του εκ μέρους μεγάλης μερίδας του ποιμνίου του αλλά και εκ μέρους των ιεραποστολικών συλλόγων της Ελλάδας.

Ο κ. Υπουργός εξωτερικών μπορεί να βασιστεί στις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της περιοχής για να διακριβώσει την αλήθεια των καταγγελιών εναντίον του Θεοφιλέστατου κ. Αράθυμου.

Το σίγουρο είναι ότι ο εν λόγω αρχιερέας έχει κατασκανδαλίσει το ποίμνιό του και οδήγησε σε μαρασμό το έργο της ιεραποστολής στο Κογκό.

Γι’ αυτό, ακόμη και αν ο Μακαριότατος  Αλεξανδρείας είναι πεπεισμένος για την αθωότητα του κ. Αράθυμου, το σίγουρο είναι ότι ο Θεοφιλέστατος απώλεσε πάμπαν την έξωθεν καλή μαρτυρία και ως εκ τούτου πάγωσε κυριολεκτικά το θαυμαστό ιεραποστολικό έργο που επιτελείτο στο Κογκό.

Ποιος έχει συμφέρον από την περαιτέρω παραμονή του κ. Παντελεήμονα στο Θρόνο της επισκοπής Μπραζαβίλ;

4 comments:

  1. Γνωρίζει άραγε ο υπουργός Εξωτερικών κ Βενιζέλος ,' ότι ο Αλεξανδρείας κ Θέοδωρος εξεδίωξε από την Ορθόδοξη Εκκλησία του ΚΟΓΚΟ - ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ τον επί εννέα έτη ''καλλικάρπως εργασθέντα '' εκεί , ιερομόναχο π.Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο ;

    ReplyDelete
  2. Καλόν θα ήταν οι ιεραποστολικοί σύνδεσμοι ργανωμένα να επισκεφθούν τον κ. Βενιζέλο και να του εκθέσουν το πρό
    βλημα

    ReplyDelete
  3. Κύριε Τελεβάντο ,

    Θεωρείτε ότι τελικά η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από τους πολιτικούς ;;;
    Αν ισχύει αυτό ,τότε θα είναι προς εντροπή των υπεύθυνων εκκλησιαστικών ηγετών.
    Προσωπικά ευελπιστώ ότι δεν εξέλιπαν παντελώς από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας οι ψύχραιμοι -συνετοί Επίσκοποι -Μητροπολίτες που μπορούν να συμβάλλουν ειρηνευτικά στην κατά Θεόν δίκαιη επίλυση του σοβαρού αυτού παροξυσμού που έχει ευρύτερες προεκτάσεις στην ιεραποστολή στην Αφρική .

    Όταν και στον ιεραποστολικό Ορθόδοξο αγρό της Αφρικής ''ο μεν θερισμός πολύς οι δε εργάται ολίγοι '' κατά τον αψευδή λόγο του Κυρίου μας ,
    τότε οι πάντες οφείλουν να συνάγουν και να μη διασκορπίζουν τους αποδεδειγμένα έμπειρους ,ανιδιοτελείς εργάτες- ιεραποστόλους του Κυρίου μας,
    Στώμεν καλώς και μετά φόβου.......



    ReplyDelete
  4. Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΤΟΥ ΘΡΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.

    ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑΑΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

    ReplyDelete