Wednesday, March 19, 2014

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΕΣ



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Σε παλαιότερη συνέντευξη του Σεβ. Βολοκολάμσκ, που έδωσε στον κ. Σπύρο Γιανναρά, εντόπισα το ακόλουθο εξαιρετικού ενδιάφεροντος απόσπασμα:

“Τελευταία στη Ρωσία έχει σημειωθεί άνοδος του ενδιαφέροντος για την παλαιά ρωσική εκκλησιαστική παράδοση. Αυτό αφορά τόσο τη ναοδομία, όσο και την αγιογραφία και την εκκλησιαστική ψαλμωδία. Ορισμένα μοναστήρια και ενοριακοί ναοί έχουν εγκαταλείψει την πολυφωνική ψαλμωδία (όπου κάθε φωνή ακολουθεί τη δική της μουσική παρτίδα), και την οποία υιοθετήσαμε από τη Δύση τον 18-19 αι., για να επανέλθουν στο παραδοσιακό για τη Ρωσία λεγόμενο μονοφωνικό μέλος «ζνάμεννογιε». Οπως η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, το μονοφωνικό μέλος «ζνάμεννογιε» συμβάλλει και διδάσκει την προσευχή, διότι το μέλος «ζνάμεννογιε» βασίζεται στην εμπειρία της προσευχής. Ενώ η μουσική γλώσσα των πολυφωνικών έργων έχει κοσμικό χαρακτήρα και στην περίπτωση, όταν αυτά προορίζονται για την εκκλησιαστική χρήση.”

Ακουέτωσαν ταύτα οι εραστές των φραγκοχορωδιών.

Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, που εκτός από αξιόλογος Ακαδημαικός θεολόγος είναι διακεκριμένος μουσικός, μας διαβεβαιώνει ότι η πολυφωνική μουσική είναι κοσμικής και όχι εκκλησιαστικής φύσεως. 

Μας πληροφορεί επίσης ότι ακόμη και στις χώρες που εισήχθη το 18-19 αιώνα όπως λ.χ. στη Ρωσία -δηλαδή σε χώρες που οι φραγκοχορωδίες έχουν δύο ή τρεις αιώνες παράδοση- άρχισαν να εγκαταλείπονται και να υιοθετείται και πάλιν η μονοφωνική μουσική.

Να υπενθυμίσω -για μια ακόμη φορά- ότι ο Παναγιότατος, σε δύο διαφορετικές επισκέψεις του στις ΗΠΑ, μας ενθάρρυνε να υιοθετήσουμε τις ορθόδοξες τέχνες (εικονογραφία, ναοδομία και μουσική) στη λατρεία μας και να αποβάλουμε τις δυτικές επιδράσεις, ενώ με πρωτοβουλία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Δημητρίου συγκροτήθηκε πολύ αξιόλογη Βυζαντινή χορωδία.

Δεν θα πρέπει -καταρχήν τουλάχιστον- να καταργήσουμε τις φραγκοχορωδίες του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας όπου και η καρδιά της Ομογένειας;

No comments:

Post a Comment