Friday, March 28, 2014

ΣΧΙΣΜΑ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ;


ΣΧΙΣΜΑ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο λίαν ανησυχητικό ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική διάσπαση!

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Τσεχίας, Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβ έπαψε να αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη Όλομουτς και Μπρνο Συμεών κηρύσσοντας σε χηρεία τη Μητρόπολή του.

Να υπενθυμίσουμε πως το νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Τσεχίας έχουν αναγνωρίσει τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Αντιοχείας και Ρουμανίας.

Αντίθετα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία και αυτοκέφαλες Εκκλησίες αναγνωρίζουν μόνο τον Τοποτηρητή της Εκκλησίας Μητροπολίτη Συμεών, θεωρώντας μη κανονικές τις εκλογές ανάδειξης του νέου Προκαθημένου στην Εκκλησία της Τσεχίας.

Άγνωστη, τέλος, παραμένει η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε αυτή την εξέλιξη της κήρυξης σε χηρεία της Μητρόπολης Όλομουτς.

Ο κ. Συμεών είχε προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί το Φανάρι για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις απέναντι στις πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας Ράστισλαβ.”

Σχίσμα επί θύραις από ότι φαίνεται από το ρεπορτάζ στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Και μετά από αυτά θέλουμε Πανορθόδοξη Σύνοδο;

Πολύ φοβούμαι ότι τα πράγματα θα φτάσουν στα άκρα με πιο πιθανή κατάληξη τη δημιουργία σχίσματος ίσως στη βάση ξεχωριστής Εκκλησίας για την Τσεχία και ξεχωριστής για τη Σλοβακία.

Η έκβαση των εκκλησιαστικών γεγονότων όμως θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις πολιτικές εξελίξεις.

Αν επί παραδείγματι η Ρωσία καταλάβει την Νότια και την Ανατολική Ουκρανία και μέρος του Κιέβου και αν επεκτείνει την επικράτειά της μέχρι την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία θα επικρατήσει προφανώς ένα κλίμα αντιρωσικής φοβίας στην Ευρώπη το οποίο δεν θα διευκολύνει την επικράτηση του Ρωσσόφιλου Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβ.

Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά τότε η επικράτηση του Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβ πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εμείς παρακολουθούμε προσευχόμενοι τις εξελίξεις και παρακαλούμε το Θεό να επικρατήσουν μετριοπαθείς σκέψεις ώστε και η ενότητα της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας να διατηρηθεί και η ειρήνη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών να μη διασαλευθεί.

No comments:

Post a Comment