Sunday, March 23, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Dogma.gr:

“Με συνοδικό συλλείτουργο που τέλεσαν στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου Παιανίας Αττικής, επισφράγισαν την ένωση τους οι Παλαιοημερολογίτες σήμερα το πρωί.

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών κ. Καλλινίκου και του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου, επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, Ιεράρχες της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, οι προερχόμενοι από την κοινότητα των Ενισταμένων αλλά και εκπρόσωποι της αντίστοιχης Εκκλησίας στην Ρουμανία με Επισκόπους από την Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς που δεν ακολούθησαν το Πατριαρχείο της Ρωσίας, τέλεσαν συνοδικό συλλείτουργο το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστοί.

Αυτή τη στιγμή η υπό τον κ. Καλλίνικο Ι. Σύνοδος ελέγχει την συντριπτική πλειονότητα των Παλαιοημερολογιτών στην Ελλάδα με παρουσία σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και επικοινωνία με αντίστοιχες Εκκλησίες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία και Η.Π.Α..”

Τρία ερωτήματα μας απασχολούν:

1.) Πόσοι από αυτούς που συλλειτούργησαν έχουν υποστατή (προσοχή! Υποστατή. Οχι απλά αντικανονική) ιερωσύνη και αρχιερωσύνη;

2.) Πώς γεφυρώθηκε η διαφορά ανάμεσα στους Ενισταμένους και τους Καλλινικούς αναφορικά με την εγκυρότητα των μυστηρίων των Εκκλησιών που ακολουθούν το νέο ημερολόγιο και όσων έχουν κοινωνία μαζί τους;

3.) Πότε θα επιστρέψουν εν μετανοία στην Εκκλησία επειδή το γε νυν έχον βρίσκονται σε σχίσμα και σε αίρεση;

No comments:

Post a Comment