Tuesday, March 18, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΙΩΑΚΕΙΜ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΙΩΑΚΕΙΜ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Amen.gr στο άρθρο “Η ευθύνη της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος” του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μ. Κίτρους τα ακόλουθα:

“Με αφορμή την σύγκληση της Ιεράς Συνάξεως των κατά τόπους Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, αλλά και την απόφαση της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2016, θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες απόψεις σχετικά με την συμβολή της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στο ζήτημα αυτό και όχι μόνο.

Το Πατριαρχείο συνέβαλε την ιδέα της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με τα Προσυνοδικά συνέδρια της Ρόδου το 1961 και όλα τα υπόλοιπα.

Αυτήν την προσπάθεια και την πρωθιεραρχική διακονία, πού είναι όντως διακονία και όχι εξουσία, ας διακονήσουμε όλοι μας, στεκόμενοι στο πλευρό της Μεγάλης Εκκλησίας με την προσευχή μας, ώστε η Ορθόδοξος Εκκλησία μετά από αιώνες να απαγκιστρωθεί από αγκυλώσεις, δίδοντας απαντήσεις σε ζητήματα πού σήμερα απασχολούν τον άνθρωπο.”

Το άρθρο του Πανοσιολογιότατου δεν εξηγεί ποιες είναι οι αγκυλώσεις από τις οποίες πρέπει να απαγκιστρωθεί η Ορθόδοξος Εκκλησία. 

Δεν εξηγεί επίσης ποια είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον άνθρωπο στα οποία η Πανορθόδοξη Σύνοδος πρέπει να δώσει απάντηση.

Ενα μόνον πράγμα υπογραμμίζει έστω και αν αυτός δεν είναι ο σκοπός του. Το ακατανόητο της εμμονής για τη σύγκληση μιας ατελέσφορης Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία δεν θα ασχοληθεί με κανένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την Εκκλησία (λ.χ. τον Οικουμενισμό ή τη δικαιοδοσία στη Διασπορά), θα παράγει δηλαδή μηδενικό ουσιαστικό αποτέλεσμα και θα περιοριστεί σε διακηρύξεις και δημόσιες σχέσεις.

Υπήρξε ποτέ Σύνοδος που συνεκλήθη χωρίς να υπάρχει δογματική έριδα και χωρίς να συνέρχεται για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία;

Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- σύντομα για να σχολιάσουμε τη συνέντευξη του Σεβ. Βολοκολάμσκ που αποκαλύπτει με μεγάλη σαφήνεια τι ακριβώς είναι η μέλλουσα Πανορθόδοξη Σύνοδος που θα συνέλθει το 2016. 

No comments:

Post a Comment