Thursday, March 27, 2014

ΟΙ ΠΑΣΤΙΛΙΕΣ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ, ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ



ΟΙ ΠΑΣΤΙΛΙΕΣ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ, ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο "Νεωκορικό" άρθρο:

“Ο εξάδελφος έχει φαρμακείο κοντά στη Μονή Πετράκη. "Νεωκόρε έλα τώρα που συνεδριάζει η ιεραρχία, έχει πέσει πολλή δουλειά", είπε. Έσπευσα ο πτωχός. Έξτρα μεροκάματο και σίγουρο, εγγυήθηκε.

“Νεωκόρε, το νου σου", μου παρήγγειλε ο εξάδελφος. "Θα τους έχεις από κοντά. Θα μαζεύεις από το τηλέφωνο τις παραγγελίες και θα τις στέλνεις με το ταχυδρομείο αυθημερόν". Έτσι και έκανα.

Πεθιδίνη, που δίνουν μετά τις εγχειρήσεις, έστειλα σε Καλαμαριά και Γρεβενά. Τραμαδόλη και παρακεταμόλη έστειλα στο Ιόνιο και ινσουλίνες στην κεντρική Μακεδονία. Αμανταδίνη και άλλα αντιχολινεργικά που βελτιώνουν νόσους, σαν του Πάρκινσον, έστειλα στη Θεσσαλία και τριμεταζιδίνη για τα μάτια στην Ήπειρο.

Εκεί που ετοίμαζα το πακέτο με τη ριβαστιγμίνη για τη Φωκίδα ο εξάδελφος μου φώναξε. "Νεωκόρε μην ετοιμάζεις. Ο Φωκίδος έφυγε από το πελατολόγιό μας. 

Βγάλτον από την καρτέλα που έχουμε φακελωμένη την ιεραρχία". Θορυβήθηκα προς στιγμήν. Αχού τί μου είπε ο φαρμακοτρίφτης ξάδερφος! Ο καλύτερος πελάτης μας, ο πιο συνεπής, που άφηνε και πουρμπουάρ, να μας εγκαταλείψει έτσι;

"Και ποιος θα πάει εκεί βρε ξάδελφε;", ρώτησα. Ούτε ο εξάδελφος ήξερε. Είχε ακούσει όμως. Στα καλά τα φαρμακεία της Λακωνίας τα έλεγαν αυτά. Για έναν που δεν είναι ούτε αρχιμανδρίτης, ούτε και μητροπολίτης. Κάτι ανάμεσα.

Η χημεία του υποψηφίου με τον επιχώριο που τον φιλοξενεί ξίνισε σαν την λιωμένη ασπιρίνη και θέλει να τον στείλει στη Φωκίδα, έλεγαν οι φαρμακοποιοί.

Στις Κυκλάδες τον θέλουν, επίσης, τον ίδιο υποψήφιο για Φωκίδα. Όπως θέλει το αναβράζον ντεπόν το νερό. Στην Αθήνα όμως η πίεση για τον περί ου ο λόγος δεν φτάνει.

Κάπου εκεί, στο ύψος της Γορτυνίας, η υποψηφιότητα "κολλάει". Όχι γιατί είναι ο τόπος καταγωγής του υποψηφίου.

Διότι εκεί κοντά υπάρχει κι άλλο πρόσωπο που θέλει να πάρει το (ηλεκτρισμένο) ράσο του και να πάει -δια της μεταθέσεως- στη Φωκίδα."

Για να δούμε αν καταλάβω τι λέγει με αυτές τις αρλούμπες ο Θεοφιλέστατος κ. “Νεωκόρος” μας.

1.) Είναι αποφασισμένος να ξεπαστρέψει όλους τους άρρωστους και γέροντες Μητροπολίτες (Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κιλκισίου, Θεσσαλιώτιδος, Νεας Κρήνης κτλ.) για να εγκαταστήσει νέους Μητροπολίτες που θα τον ψηφίσουν για να γίνει Αρχιεπίσκοπος. 

2.) Για την κενή Μητρόπολη Φωκίδος θέλει να πάει ο βοηθός επίσκοπος του Σεβ. Σπάρτης, επειδή δεν τα πηγαίνουν καλά οι δυο τους στη Λακωνία και ο Σεβ. Σπάρτης θέλει να τον ξεφορτωθεί με προαγωγή!

3.) Οι επίσκοποι των Κυκλάδων -ποιος ξέρει αν εννοεί μόνον τον Σύρου ή άλλους ή και άλλους- συμφωνούν και μάλιστα έντονα με αυτή την επιλογή, η οποία όμως δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την Αρχιεπισκοπική εύνοια νοουμένου ότι ο βοηθός επίσκοπος του Σεβ. Σπάρτης δεν είναι του χεριού του “Νεωκόρου.”

4.) Ο Σεβ. Γόρτυνος θέλει να μετατεθεί στη Μητρόπολη Φωκίδος, ενώ στη θέση του θέλει να πάει παρακείμενος βοηθός επίσκοπος, επειδή η Γορτυνία είναι ο τόπος καταγωγής του.

Είδατε ε;! Είναι να μην ανοίξει το στοματάκι του αυτό το παιδί. Ολα Αγιοπνευματικά όσα λέγει και πράττει ο Θεοφιλέστατος μας.

Αυτό που μας ενδιαφέρει να μάθουμε είναι το εξής:

1.) Οντως, ο Σεβ. Γόρτυνος -ένας ιεράρχης, που θεωρούσαμε ως ένα από τους πιο πνευματικούς αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος-, θέλει να μετατεθεί από τη Μητρόπολή του χωρίς να φοβάται το Θεό και χωρίς να ντρέπεται τους ανθρώπους;

Δεν αξιώθηκα ποτέ να πάρω την ευχή του Σεβ. Γόρτυνος, αλλά από τα γραπτά του και από τις ενέργειές του σχημάτισα την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Ελπίζουμε ότι δεν θα μας απογοητεύσει τόσο πικρά. Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί για ένα επίσκοπο να επιδιώκει να εγκαταλείψει τα πνευματικά του παιδιά για να αναζητήσει άλλη πολύφερνη νύμφη.

2.) Ο Σεβ Σπάρτης επίσης θεωρείται, από όλους, ως ένας πολύ πνευματικός επίσκοπος. 

Ο “Νεωκόρος” όμως ισχυρίζεται ότι προωθεί τον βοηθό του επίσκοπο για Μητροπολίτη μόνον και μόνον επειδή “δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους”, κατά τη λαική έκφραση.

Εκφράζω την ειλικρινή μου πεποίθηση ότι οι πληροφορίες του “Νεωκόρου” δεν ευσταθούν γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά τους Σεβ. Σπάρτης και Γόρτυνος να διαψεύσουν χωρίς χρονοτριβή τους ισχυρισμούς.

No comments:

Post a Comment