Wednesday, March 19, 2014

ΦΡΟΥΔΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ



ΦΡΟΥΔΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Amen.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου:

“Στον «αέρα» του διαδικτύου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ειδική ιστοσελίδα  της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γενικής Συνέλευσης των Καθολικών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων που προετοιμάζουν την επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στους Αγίους Τόπους στις 24-26 Μαΐου.

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη συνάντηση του Πάπα Παύλου Στ' και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα, με την οποία εγκαινιάσθηκε μια νέα περίοδος επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι διάδοχοί τους, Πάπας Φραγκίσκος και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ανάμνηση της ιστορικής εκείνης συνάντησης προγραμματίζουν να συναντηθούν στους Αγίους Τόπους στα τέλη Μαΐου.

Στην αρχική σελίδα του ειδικού διαδικτυακού τόπου για τη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα κυριαρχούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλος Στ' το 1964, αλλά και από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη το 2013.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο συμβολισμού υπάρχει και στο λογότυπο που επελέγη. Σε αυτό παρουσιάζονται σε εικονογραφική σύνθεση ο Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων να ασπάζεται τον αδελφό του Σίμωνα-Πέτρο τον δεύτερο κατά την κλήση από τους Μαθητές του Ιησού. Και οι δυο τους επιβαίνουν σε μια βάρκα που φέρει ιστίο σε σχήμα σταυρού. Τη σύνθεση στέφει η φράση Ut unum sint/ ίνα ώσιν έν, (ἵνα πάντες ἓν ὦσι, καθὼς σύ, πάτερ, ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν σοί, ἵνα καὶ αὐτοὶ ἐν ἡμῖν ἓν ὦσιν, ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ ὅτι σύ με ἀπέστειλας-Ιών.17-21) χωρίο από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, όπου περιγράφεται η Αρχιερατική προσευχή Του Ιησού Στον Ουράνιο Πατέρα για την ενότητα των μαθητών Του.

Το λογότυπο εκφράζει τη διάθεση ενότητας της Εκκλησίας, παρουσιάζοντας τους δυο πρώτους μαθητές του Ιησού, τους ιδρυτές των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης να εναγκαλίζονται μέσα στη νοητή ολκάδα της Εκκλησίας που φέρει ιστίο σε σχήμα σταυρού. Το πανί της βάρκας είναι φουσκωμένο συμβολίζοντας την πνοή του αγίου Πνεύματος που κατευθύνει τη ζωή της Εκκλησίας.”

Πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν τη χαρά τους για τη ματαίωση της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου εξαιτίας απεργίας υπαλλήλων του Ισραήλ χωρίς να γνωρίζουν προφανώς τα πραγματικά γεγονότα.

Δυστυχώς όμως! Εκτός απροόπτου η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί παρά τις περί αντιθέτου προσευχές και ελπίδες μας.

Αυτά τα θέματα έπρεπε να ήταν στην ατζέντα της Συνάντησης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Αντί αυτών δυστυχώς οι άγιοι Πρωθιεράρχες πήγαν στη Βασιλεύουσα είτε ως διακοσμητικά στοιχεία, είτε για να δοξάσουν τον εθνοφυλετισμό και κάποιοι τρίτοι για να ερίζουν για τη δικαιοδοσία μιας ενορίας στο Ισλαμοκρατούμενο Κατάρ.

Θεάρεστον είναι ο Παναγιότατος να μη συναντήσει τον αιρεσιάρχη της Ρώμης ή αν θα επιμείνει -και είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει- να συναντήσει τον Πάπα, να προσέλθει, όχι για να τιμήσει τη συνάντηση της αισχύνης του Πάπα Παύλου Στ΄και του Πατριάρχη Αθηναγόρα, αλλά για να του θέσει ευθέως την επιτακτική ανάγκη οι Παπικοί να αποπτύσουν τις πλάνες τους για να καταστεί δυνατή η ένωσή τους με την Ορθοδοξία.

Οσο για το λογότυπο του ιστολογίου της επικείμενης συνάντησης εκφράζει τη Β΄ Βατικάνεια και όχι την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία.

Η αποστολική διαδοχή του Βατικανού διεκόπη πριν 1000 τόσα χρόνια. 

Επομένως ο σημερινός Πάπας δεν είναι ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου αλλά ο σφετεριστής του τίτλου. 

Ως εκ τούτου δεν βρίσκεται στην ολκάδα της νοητής Νηός -όπως τον παρουσιάζει το λογότυπο- αλλά πρέπει να εισέλθει σ’ Αυτήν διά της μετανοίας και της απόπτυσης των αιρετικών δογμάτων του.

Αλλιώς οι "αγκαλίτσες και τα φιλάκια" και τα λοιπά θεατρινίστικα που θα δούμε εκτός απροόπτου στα Ιεροσόλυμα, δεν πρόκειται να βοηθήσουν το Βατικανό σε τίποτε. Ούτε και την Ορθοδοξία. Απλά θα είναι συμβολή στην εμπέδωση του "λαικού οικουμενισμού" (ήτοι τη σταδιακή ψυχολογική προετοιμασία του Ορθοδόξου λαού, ώστε συν τω χρόνω η ένωσις να πραγματοποιηθή εις τον λαόν ανεξαρτήτως των αποφάσεων της ιεραρχίας).

No comments:

Post a Comment