Tuesday, March 18, 2014

Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΝΞ


Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΝΞ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Είχα εκκλησιαστεί στα θυρανοίξια της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ.

Χθες την Κυριακή εκκλησιάστηκα και πάλιν στον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου.

Ο λειτουργός ιερέας είχε παραδοσιακή εμφάνιση και ιεροπρέπεια.

Πρόσεξα ότι διάβασε το Εωθινό Ευαγγέλιο στα Αγγλικά. Το ίδιο έκανε αργότερα με το Ευαγγέλιο στη Θεία Λειτουργία. Τις ευχές διάβαζε μυστικώς. Τις πλείστες εκφωνήσεις έλεγε στα Ελληνικά που διάβαζε από το Λειτουργικό βιβλίο. Οταν ήρθε η ώρα του κηρύγματος διαπίστωσα ότι πρόκειται για πολύ καταρτισμένο θεολογικά κληρικό ο οποίος έκανε εξαίρετο κήρυγμα σε άπταιστα Αγγλικά. 

Το πρόβλημα είναι πόσοι κατάλαβαν τι είπε.

Οι πλείστοι από τους τακτικούς πιστούς που εκκλησιάζονται εκεί είναι πρώτης γενεάς ομογενείς, οι οποίοι ξέρουν -αν ξέρουν- ελάχιστα Αγγλικά.

Επομένως αποκλείεται να κατάλαβαν ένα κήρυγμα τόσο υψηλών προδιαγραφών που αναφερόταν στο "knowability of God!" 

Παράλληλα με τους ομογενείς που εκκλησιάζονται εκεί τακτικά είδα και αρκετούς νεώτερους -οπωσδήποτε δεύτερης γενεάς ομογενείς πιστούς- που εκκλησιάστηκαν εκεί για το μνημόσυνο.

Τι κατάλαβαν κι αυτοί από το κήρυγμα ο Θεός ξέρει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κατεβήκαμε στην κοινοτική αίθουσα του ναού και προσπάθησα να μάθω περισσότερα για τον ιερέα αλλά κανείς απολύτως δεν ήξερε καν το όνομα του ή αν ήταν Ελληνικής καταγωγής.

Το μόνο που γνώριζαν είναι ότι ήταν ο αντικαταστάτης του π. Ευαγόρα που τους έστειλε η Αρχιεπισκοπή.

Αυτό μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα επειδή μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η σοβαρότητα, η ιεροπρέπεια και η θεολογική του κατάρτιση. Τελικά με τη βοήθεια του διαδίχτυου ανακάλυψα ότι είναι ο π. Αλέξανδρος Ρέντελ, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βλαδιμήρου.

Ο ψάλτης κ. Εμμανουήλ Αναστασίου είναι ο κατά σάρκα αδελφός του π. Γεώργιου Αναστάσιου που είχαμε εδώ στην Αστόρια και τώρα είναι ο εφημέριος της κοινότητας της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα.

Ψάλλει ωραία, Βυζαντινά και κατανυκτικά.

Οι πιστοί της κοινότητας ευλαβείς άνθρωποι φιλόξενοι και με πολύ έντονο πνεύμα θυσίας και αγάπης.

Ξεχωριστή μορφή ο κ. Δημήτρης Χαμηλός ο άνθρωπος που έκτισε ουσιαστικά το ναό με δικά του έξοδα. Πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος. Αν δεν είχα ακούσει τον Σεβ. Αμερικής να τον επαινεί κατά τα θυρανοίξια δεν θα αντιλαμβανόμουν καθόλου πόσο μεγάλη ήταν η προσφορά του στην κοινότητα.

Η παρουσία του ανεπαίσθητη εξ απόψεως δημοσίων σχέσεων. Διακονεί τους πάντες χωρίς να αναμένει αναγνώριση από κανένα για την τεράστια προσφορά του.

Με πληροφόρησε ότι ο εφημέριος της κοινότητας π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης είναι πολύ δυναμικός κληρικός με επαρκή γνώση των Ελληνικών, αλλά οι πολλές ασχολίες του (είναι υπεύθυνος του Ιονικού χωριού και του Τμήματος Νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής) τον εξαναγκάζουν να απουσιάζει συνεχώς από την κοινότητα. 

Με πληροφόρησε επίσης ότι αναζητούν νέο ιερέα με πολύ καλή γνώση των Ελληνικών για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πιστών της περιοχής που είναι πρώτης γενεάς ομογενείς με ανεπαρκή γνώση των Αγγλικών.

Η κοινότητα του Αγίου Πέτρου αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα του πνεύματος θυσίας και αγάπης που διακρίνει τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

1 comment:

  1. Χαίρετε. Αν η οικογένειά μου με ακολουθουσε...θα ήθελα αυτή τη τη θέσι...

    ReplyDelete