Wednesday, March 12, 2014

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Βουλγαρικής καταγωγής ο ιερέας της κοινότητας -ο π. Αγαπητός- που υπηρετεί στην κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας στο Μανχάταν.

Καλλίφωνος με βροντερή φωνή προφέρει πολύ καθαρά και κατανοητά τις εκφωνήσεις στα Ελληνικά κυρίως και πολύ λιγότερες στα Αγγλικά.

Σεμνός και ιεροπρεπής τελεί τη Θεία Λειτουργία με ευλάβεια και κατάνυξη.

Πολλοί οι πρόθυμοι εθελοντές Βυζαντινοί ψάλτες, όλοι με τα ράσα τους, όπως και ο νεωκόρος του ναού που υπηρετεί στο ψαλτήρι κατά τη διάρκεια του Ορθρου και στο Ιερό Βήμα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Το εκκλησίασμα ήταν πολύ περισσότερο από ότι συνήθως τις Κυριακές -όπως μου εξήγησαν όσοι εκκλησιάζονται εκεί τακτικά- επειδή οι κυρίες της κοινότητας, είχαν νηστίσιμο γεύμα μετά την Θεία Λειτουργία που έγινε για να ενισχύσει τα πενιχρά έσοδα της κοινότητας.

Είδα ανθρώπους κάθε ηλικίας στο ναό. Νέους, ηλικιωμένους, οικογένειες με τα παιδιά τους που έρχονται από πολλά μέρη της Νέας Υόρκης, μόνον και μόνον για να κρατήσουν ζωντανή την κοινότητα που βρίσκεται στην καρδιά της China Town της Νέας Υόρκης σε μια περιοχή στην οποία πριν πολλές δεκαετίες ζούσαν πολλοί ομογενείς οι οποίοι σταδιακά μετοίκησαν σε πιο αναβαθμισμένες περιοχές.

Το πνεύμα θυσίας και αγάπης που υπάρχει σ’ όλες τις κοινότητες της ομογένειας το συναντάς πολύ έντονο στην Αγία Βαρβάρα.

Στο γεύμα κάθησα με τη Μαρία και μια οικογένεια από το Μπρούκλιν.

Η Μαρία είναι στέλεχος τράπεζας και με βοήθησε να καταλάβω πολλές έννοιες που αφορούν την οικονομία και μου εξήγησε τι έγινε στη Λαική Τράπεζα που οδήγησε σε καταστροφή την Κυπριακή οικονομία.

Πολύ αξιόλογος και σεμνός άνθρωπος που έρχεται από την άκρη του Queens για να λειτουργηθεί στην Αγία Βαρβάρα. Ηταν η εκκλησία που αγαπούσε η μακαρίτισσα η μητέρα της και έτσι έχει ένα συναισθηματικό δεσμό με το ναό, αλλά -όπως μου εξήγησε- έρχεται προπαντός επειδή θέλει να ενισχύει μια κοινότητα που έχει τόσο πολύ ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά για να επιβιώσει.

Τα αναφέρω αυτά με λεπτομέρειες για να δείξω πόσο αξιόλογοι άνθρωποι εκκλησιάζονται στις κοινότητές μας, αλλά και για να επαινέσω τον ζήλο, το πνεύμα της θυσίας και της αγάπης που τους διακρίνει.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που αφορά τον εκκλησιασμό μου στην Αγία Βαρβάρα την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ημουν πολύ στενοχωρημένος με τις εθνοφυλετικές αθλιότητες που συνέβησαν κατά τη Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι και αποφάσισα να εκκλησιαστώ στην Αγία Βαρβάρα επειδή γνώριζα ότι ο ιερέας είναι Βουλγαρικής καταγωγής.

Στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν επιτρέπουμε σε κανένα επίπεδο να αναπτυχθεί ο εθνοφυλετισμός.

Μπορεί να έχουμε την Ελληνική σημαία αναρτημένη στις εκκλησίες μας και να ονομάζεται Ελληνορθόδοξη η Αρχιεπισκοπή μας, αλλά δεν κάνουμε απολύτως καμία διάκριση σε βάρος των άλλων ορθόδοξων αδελφών μας.

Ισα-ίσα που μας προξενεί ιδιαίτερη χαρά επειδή άνθρωποι που δεν γεννήθηκαν από ορθόδοξους γονείς προσέρχονται στην Ορθοδοξία.

Ο Αρχιεπίσκοπός μας -παράλληλα με τον αρχιδιάκονο Παντελεήμονα- είχε ένα ευλαβέστατο διάκονο Ρουμανικής καταγωγής και στις κοινότητές μας εκκλησιάζονται πιστοί από όλες τις ορθόδοξες εθνικές ομάδες, καθώς επίσης και πολλοί προσήλυτοι στην Ορθοδοξία που προέρχονται από μεικτούς γάμους, αλλά και από ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια.

Την ίδια στάση τηρούν τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ που αντιμετωπίζουν κάθε ψυχή χωρίς εθνοφυλετικές διακρίσεις.

Ναι! Είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί Ελληνικής καταγωγής, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκτός από την εθνική μας καταγωγή για την οποία είμαστε περήφανοι, υπάρχει η οικογένεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα μέλη της οποίας, με τη Θεία Κοινωνία, γίνονται σύσσωμοι και σύναιμοι του Χριστού.

Την ώρα των εθνοφυλετικών ασχημιών στο Φανάρι εμείς στην Αγία Βαρβάρα του Μανχάταν ζούσαμε τον υπερεθνικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, η οποία χωρίς να απαξιώνει την εθνική καταγωγή των μελών Της, τους ανάγει στη σφαίρα της οικογένειας του Θεού.

Να συμπληρώσω μάλιστα και τα εξής:

Πολλές φορές καταφέρομαι με δριμύτητα εναντίον των Αντιοχειανών και εναντίον της OCA. 

Ποτέ όμως επειδή ελαύνομαι από εθνοφυλετικά κριτήρια. Το κάνω αποκλειστικά και μόνον επειδή διαπίστωσα -κατόπιν ενδελεχούς έρευνας- ότι είναι βαμμένοι οικουμενιστές, νεωτεριστές, Νεονικολαίτες, Νεοβαρλααμίτες, Νεορθόδοξοι αλλά και εθνοφυλετιστές με το δικό τους τρόπο.

Γι' αυτό, άλλωστε, και υπάρχουν πολλοί στην ίδια τη Ρωσία που έχουν σοβαρότατες αντιρρήσεις για τις "επιδόσεις" τους.

No comments:

Post a Comment