Wednesday, March 12, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥΡΟΥ “ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ...365 ΜΕΡΕΣ”



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥΡΟΥ “ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ...365 ΜΕΡΕΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Με βαθύτατη απογοήτευση διάβασα στον Amen.gr ένα απολύτως απαράδεκτο άρθρο του άγνωστού μου -ακόμη και στην όψη- Αρχιμανδρίτη Ιουστίνου Κεφαλούρα που επιγράφει “Πάπας Φραγκίσκος...365 μέρες”.

Ας αρχίσουμε από την αυτονόητη ερώτηση: 

Γιατί, στην ευχή, ένας ορθόδοξος κληρικός που έχει -εικάζω- λάβει και το μοναχικό σχήμα, δημοσιεύει άρθρο για να εγκωμιάσει αρχηγό αίρεσης;

Αφήνω ότι αυτά τα οποία λέγει κρίνονται επιεικώς άκρως απαράδεκτα.

Προσέξτε τι αναφέρει μεταξύ άλλων: Μπορεί λέγει να είναι Ιησουίτικα όλα όσα κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε.! Ολα έχουν θετικά εύσημα τελικά επειδή ανέβασαν τα ποσοστά της δημοτικότητας του ιδίου και του Βατικανού.!!!

Κοντεύει να απογειωθεί το κεφάλι μου όταν ακούω τέτοια κουφά!

Ωστε δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι γνήσια ενάρετος ή αν είναι Ιησουίτης και υποκριτής;

Τι βάθος θεολογίας, Θεέ μου!

Πάτερ μου αυτό που λέτε προσκρούει ευθέως στην κοινή λογική και εσείς προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είναι θεολογικά ορθό;

Κατανοητό ότι ένας παπικός που δημοσίευσε άρθρο στο Amen.gr απένειμε τα εύσημα στον Πάπα Φραγκίσκο -τον αρχηγό της “Εκκλησίας” του-, αλλά να το κάνει αυτό ένας ορθόδοξος κληρικός;

Τι απρέπεια Θεέ μου!

Κατανοητό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και ότι ο Σεβ. Περγάμου είπε δυο καλές κουβέντες για τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή έδινε συνέντευξη σε Παπικό Πρακτορείο και από αβροφροσύνη είπε δυο καλές κουβέντες αφού του υπεβλήθη σχετική ερώτηση.

Αλλά εσάς, παππούλη μου, πώς σας ήρθε η φαεινή ιδέα out of the blue να δημοσιεύσετε άρθρο για να πυργώσετε διθύραμβους για τον αρχηγό μιας αίρεσης που βυσσοδομεί κακά εναντίον της Εκκλησίας μας;

Δεν θα σταθώ στην επιπολαιότητα της ανάλυσής σας που αφορά την προβολή του τίτλου του επισκόπου της Ρώμης αντί του τίτλου του Πάπα, ούτε στη ρηχότητα της ανάλυσής σας ότι δήθεν ο Βατικανοκεντρικός χαρακτήρας του Παπισμού έχει αλλάξει με τον νέο Πάπα. Πραγματικά! Τέτοιες θεωρήσεις δεν αντέχουν το παράπαν την κριτική.

Δεν μπορώ, όμως, να αντιπαρέλθω την ακόλουθη πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου που επαινείτε με το άρθρο σας:

“Η Καθολική Εκκλησία πρέπει να απαγκιστρωθεί από την εμμονή που έχει σχετικά με τη διδασκαλία της έκτρωσης, της αντισύλληψης, και της ομοφυλοφιλίας και να γίνει πιο εύσπλαχνη. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνέντευξη που έδωσε κατά την επιστροφή του στο αεροπλάνο από την Βραζιλία όπου συμμετείχε στην συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο."

Πάτερ μου αν έκαναν κάτι σωστό οι Παπικοί μέχρι τώρα ήταν αυτή ακριβώς η εμμονή τους σε θέματα χριστιανικής ηθικής, όπως οι εκτρώσεις, η αντισύλληψη και η ομοφυλοφιλία.

Και εσείς; 

Αγαμος ορθόδοξος κληρικός έρχεστε να επικροτήσετε την αποστασιοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου από την εμμονή στις αρχές του Ευαγγελίου;

Διερωτώμαι, πάτερ μου, σε ποια Μητρόπολη υπάγεστε. 

Πρόσεξα, από τον σύνδεσμο που παραθέτετε στο άρθρο σας, ότι δίνετε την διεύθυνση κάποιου Διαθρησκειακού Κέντρου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Αν είστε ιερέας της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ελπίζω ότι ο Σεβ. κ. Ανθιμος θα σας ανακαλέσει σε τάξη. 

Αν πάλιν ανήκετε σε κάποια άλλη όμορη Μητρόπολη ότι ο οικείος επίσκοπος δεν θα παραλείψει να σας επιτιμήσει δεόντως για το μεγάλο σας ατόπημα, αλλά και για την άκρως νεωτεριστική σας εμφάνιση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ούτε κατά διάνοιαν δεν μας δεσμεύουν όσα λέτε.

“Πάπας Φραγκισκος... 365 μέρες” επιγράφετε το άρθρο σας. 

Το δικό μου άρθρο θα μπορούσα άνετα να το τιτλοφορήσω: “Πάπας Φραγκίσκος 365 αναρτήσεις”, αφού στην ετικέττα Πάπας Φραγκίσκος έχω ήδη 365 αναρτήσεις. 

Αν μάλιστα προστρέξετε σ’ αυτές δεν θα δυσκολευτείτε να διαπιστώσετε ότι δεν τον λούζω με ροδόσταγμα και ανθόνερο.

365 and counting Πανοσιολογιότατε....

2 comments:

  1. Αξίζει να προσέξουμε ότι ο εν λόγω κληρικός γράφει ως Διευθυντής ενός Κέντρου, το οποίο στην οικεία ιστοσελίδα αναφέρεται ως Μ.Κ.Ο., ένας τρόπος που εφηύραν πολλοί επιτήδειοι δυστυχώς για να λυμαίνονται τα λεφτά του δύσμοιρου Ελληνικού Δημοσίου. Οπότε μην απορήσετε αν τυχόν τον συναντήσετε σε καμιά λεωφόρο της Νέας Υόρκης να κάνει και shopping-therapy (και αυτός)!!

    ReplyDelete
  2. Αν και αγνοώ τον τρόπο που λειτουργούν οι ΜΚΟ το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να συναντήσω κανένα στην 5η λεωφόρο επειδή το ταμείο είναι μείον και δεν έχω το βαλάντιο για να ψωνίζω εκεί.

    ReplyDelete