Tuesday, March 11, 2014

ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ;



ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα ανάλυση του κ. Α. Λουδάρου, στο dogma.gr, με την οποία ισχυρίζεται ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας επέλεξε με την στάση του να απομονωθεί από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Δεν γνωρίζω το λόγο που ο κ. Λουδάρος επέλεξε να εκθέσει τον εαυτό του με μια τόσο ρηχή ανάλυση των γεγονότων.

Εικάζω ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα να γράφει τόσο ανακριβείς ισχυρισμούς επειδή τον πιστώσω με τον κοινό νου και με την γνώση των παρασκηνίων.

Η θέση του κ. Λουδάρου έρχεται σε σαφή αντίθεση με όσα το Πρακτορείο του δημοσίευσε πρόσφατα τα οποία πιστοποιούν ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας, όχι μόνον δεν είναι μόνον στη διεκδίκηση των αξιώσεων του, αλλά είναι κυριολεκτικά κατευθυνόμενο.

Ολοι γνωρίζουν, και το dogma.gr πρώτο και καλύτερο αποκάλυψε με προηγούμενα δημοσιεύματά του, ότι υπάρχει ισχυρή συμμαχία των Πατριαρχείων Μόσχας και Αντιόχειας.

Για ποια απομόνωση, επομένως, μιλά ο κ. Λουδάρος;

Η Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας καθιστά σαφές ότι η πλειοψηφία των Ορθόδοξων Εκκλησιών υποστηρίζει τις αξιώσεις του για το Κατάρ, ενώ η πικρία στην οποία αναφέρεται ο κ. Λουδάρος όσων συμμετείχαν στη Σύναξη για τη στάση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις Ελληνόφωνες Εκκλησίες.

Τόσον το φιλικότατα διακείμενο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Amen.gr όσο και το dogma.gr με τις ανταποκρίσεις του από την Κωνστατινούπολη μας πληροφόρησαν ότι, πλην του Παναγιότατου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον αγώνα να μεταπείσουν τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Αντιοχείας ανέλαβαν ουσιαστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και οι Αρχιεπίσκοποι Αλβανίας Αναστάσιος και Αμερικής Δημήτριος. 

Οσοι άλλοι στη Σύναξη ψέλλισαν κάτι δεν ήταν καθοριστικής σημασίας επειδή όλοι γνώριζαν ότι η στάση του Πατριαρχείου Αντιοχείας υπαγορεύτηκε από το Πατριαρχείο Ρωσίας.

Και όχι μόνον αυτό.

Η απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας να μη συμμετάσχει στο συλλείτουργο και να μην υπογράψει την Ανακοίνωση της Σύναξης των Προκαθημένων σημαίνει τούτο το απλούστατο.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας πέτυχε ουσιαστικά να πάρει το πάνω χέρι στις αξιώσεις του για το Κατάρ. 

Εξαιτίας της απόφασης της Σύναξης των Προκαθημένων ότι όλες οι αποφάσεις για την Πανορθόδοξη Σύνοδο εξαρτούνται από την ομοφωνία των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η Εκκλησία της Αντιοχείας κρατά κυριολεκτικά στα χέρια της την δυνατότητα σύγκλησης της Πανορθόδοξης Συνόδου!

Αρα μπορεί κυριολεκτικά να εκβιάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ή θα πιέσετε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να αποποιηθεί τις αξιώσεις του για το Κατάρ, είτε δεν δίνω την έγκρισή μου για την σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα τι θα κάνει ο Παναγιότατος; 

Και μετά από αυτά μιλάμε για απομόνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας;

Αλλά πρέπει να επανέλθουμε για να αναλύσουμε τη στάση του Πατριαρχείου Ρωσίας για να γίνει περαιτέρω κατανοητό ότι κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Οι αναγνώστες του ιστολογίου γνωρίζουν ότι ίσως ουδείς διαχειριστής ιστολογίου περισσότερο από μένα δεν κάκισε τη στάση του Πατριαρχείου Αντιοχείας. 

Είναι γνωστή άλλωστε η αντιπάθειά μου για το βίο και την πολιτεία των Αντιοχειανών τους οποίους θεωρώ ως τους χειρότερους Οικουμενιστές και νεωτεριστές μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Γνωρίζω επίσης την ανεκδιήγητη στάση των εν Αμερική Αντιoχειανών η οποία συναγωνίζεται αγρίως την στάση των εκπροσώπων της OCA. 

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι να καλλιεργώ ψευδαισθήσεις.

Αλλο τι θα θέλαμε να συμβαίνει και άλλο τι στην πραγματικότητα συμβαίνει.

Δυστυχώς η συνέχεια των γεγονότων που θα ακολουθήσουν σύντομα και με αναπόδραστη νομοτέλεια, θα αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί μου είναι στο ακέραιο ορθοί. 

Θλίβομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό, αλλά -ως εικός- δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να διαφοροποιήσω τα πράγματα.

No comments:

Post a Comment