Friday, April 6, 2012

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου


============


Η Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου έρχεται να απαντήσει ικανοποιητικά τη δικαιολογημένη πικρία και το μεγάλο σκανδαλισμό του ποιμνίου της Εκκλησίας για την σύλληψη ιερέα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν ναρκωτικά.


Σημειώνουμε καταρχήν τα θετικά της Ανακοίνωσης.


1.) Εξεδόθη αμέσως και δεν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης,


2.) Γίνεται επώνυμη αναφορά στον παρεκτραπέντα κληρικό.


3.) Διευκρινίζει ότι ο εν λόγω ιερέας ήταν ήδη σε αργία, εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς του για άλλα θέματα, και ότι θα εκδικαζόταν η υπόθεσή του σύντομα από την Ιερά Σύνοδο,


4.) Στο μεταξύ ο ίδιος, και ενώ εκκρεμούσε η δίκη του, συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών και τώρα είναι έγκλειστος στη φυλακή.


Ερχόμαστε τώρα στα αρνητικά της ιστορίας.


1.) Για ποιο λόγο γίνονται δεκτοί ιερείς από άλλα μέρη από τα οποία δεν είναι εύκολη η εξέταση του παρελθόντος και της έξωθεν καλής μαρτυρίας που έχουν;


2.) Αφού άρχισε τα παρατράγουδα από καιρό γιατί δεν του υπεδείχθη νωρίτερα να φύγει από την Κύπρο, έστω και αν δεν υπήρχαν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για να καθαιρεθεί;


Πάμε τώρα στο δέον γενέσθαι.


1.) Αν η Ιερά Σύνοδος καθαιρέσει αμέσως τον εν λόγω κληρικό και τον απογυμνώσει εντελώς από το ιερατικό αξίωμα, τότε θα διασωθεί το κύρος Της έναντι του λαού.


2.) Αν η Ι. Σύνοδος δείξει την παραμικρή ανοχή και μεθοδεύσει καθ' οιονδήποτε τρόπο κουκούλωμα της υπόθεσης, τότε ασφαλώς ο κόσμος θα σκανδαλιστεί και η Εκκλησία της Κύπρου θα στιγματιστεί ότι ανέχεται και κουκουλώνει αθέμιτες καταστάσεις.


3.) Να επιληφθεί λοιπόν του θέματος η Εκκλησία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να καθαιρέσει - σύμφωνα με τις διατάξεις των Ιερών Κανόνων - αμέσως και να εκδιώξει τον σκανδαλοποιό κληρικό.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


*****


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

______


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου θα ήθελε να εκφράσει αρχικά τη βαθειά θλίψη της για τον σκανδαλισμό του κόσμου από τις αποτρόπαιες πράξεις και ενέργειες του Ελλαδίτη ιερέα Παναγιώτη Τριανταφύλλου, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία, φερόμενος ως διακομιστής ναρκωτικών από το εξωτερικό.


Επίσης, θα επιθυμούσε να ενημερώσει ότι ο εν λόγω ιερέας χειροτονήθηκε στην Ελλάδα και ήλθε προ ετών στην Κύπρο, ζητώντας να ενταχθεί στην Εκκλησία της Κύπρου, όπου και έγινε δεκτός.


Από τότε έγιναν ενώπιον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αρκετές καταγγελίες εναντίον του, για διάφορα παραπτώματα, οι οποίες, όμως, δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν.


Τελευταίως περιήλθαν στην κατοχή του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου νέα στοιχεία για τις ενέργειες και τις δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα να τεθεί αρχικά σε επ’ αόριστο αργία από κάθε ιεροπραξία και εν συνεχεία, να αρχίσουν άμεσα ανακρίσεις, με βάση τη διαδικασία που προβλέπει το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου.


Το γεγονός της παρελθούσας Τετάρτης, 4ης Απριλίου 2012, πρόλαβε τις διαδικασίες του Επισκοπικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ενεργήσει τώρα με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.


Η ποιμαίνουσα Εκκλησία θέλει να διαβεβαιώσει το ευσεβές πλήρωμά της ότι οι εκτροπές ιερέων αποτελούν μεν ένα μελανό σημείο στο Σώμα της, το οποίο προκαλεί λύπη και αναστάτωση, αλλά Αυτή ως Σώμα Χριστού πάντοτε ενεργεί θεραπευτικά, έχοντας υπόψη της και την διακήρυξη του Θεανθρώπου Χριστού:


«Αλίμονο στον κόσμο για τα σκάνδαλα που έχει να αντιμετωπίσει. Γιατί αναγκαστικά θα έλθουν τα σκάνδαλα· μα αλίμονο στον άνθρωπο που προκαλεί το σκάνδαλο. Αν σε σκανδαλίζει κάτι τόσο σπουδαίο σαν το χέρι σου ή το πόδι σου, κόψε τα και πέταξέ τα. Γιατί είναι προτιμότερο για σένα να μπεις στην αιώνια ζωή κουλός ή κουτσός, παρά να έχεις δύο χέρια ή δύο πόδια και να σε ρίξουν στην αιώνια κόλαση».


Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,


6 Απριλίου 2012.


No comments:

Post a Comment