Sunday, May 1, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΜΕΤΑ ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΥΠΟΚΛΙΣΕΩΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

========


Ι. Α. Χαρκιολάκη, Μετά βαθυτάτης υποκλίσεως, Ποιητικά τολμήματα,

Αθήνα 2010, σσ. 143.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Η συλλογή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ (Χαρκιολάκη) περιέχει περισσότερα από 70 ποιήματα, που αποτελούν καρπό των ανά την οικουμένη περιηγήσεων του σεβαστού και αγαπητού συγγραφέα.


Οι τίτλοι της κάθε ενότητας είναι χαρακτηριστικοί: Του Γένους, τα Φαναριώτικα, τα Πειραιώτικα, τα Αγιονορείτικα, τα Κυπριώτικα, της Κρήτης, τα Αυστραλιανά. Αλλά και το κεφάλαιο “τα επίλοιπα της αναγνώσεως” στα ατέλειωτα ταξίδια του Σεβασμιότατου - ως επί το πλείστον - αναφέρονται.


Πανόραμα εικόνων, ρωμαλεότητα σκέψης, λεκτικός πλούτος, σαρκαστική διάθεση κατά του χριστιανικού καθωσπρεπισμού, ποικιλία θεμάτων, αγάπη για την αληθινή πίστη και την Ελληνική πατρίδα συνιστούν τους άξονες της ποιητικής θεματογραφίας της συλλογής του Σεβασμιότατου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.


Στο τέλος παρατίθεται πολυσέλιδο γλωσσάρι εντελώς απαραίτητο όχι μόνον επειδή ο Σεβασμιότατος γνωρίζει και χρησιμοποιεί ευρέως αρχαικούς όρους αλλά και όρους πολλών διαλέκτων της Ελληνικής γλώσσας.


Την ποιητική του συλλογή “Μετά βαθυτάτης υποκλίσεως” ο Σεβασμιότατος Προικοννήσου συνοδεύει με τον υπότιτλο “Ποιητικά τολμήματα”, που δείχνει τη δυσκολία του να θεωρήσει ποιήματα τα έργα του, όπως φανέρωσε, με πολλή ταπείνωση και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του.


Εμείς πάντως, Σεβασμιότατε, θα αναμένουμε να εκδώσετε σύντομα νέα ποιητική συλλογή, με ποιήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και όσα άλλα ποιήματα τυχόν έχετε αδημοσίευτα στο αρχείο σας και που δεν αμφιβάλλω ότι θα τη χαρούμε όπως και την πρώτη σας ποιητική συλλογή.


No comments:

Post a Comment