Monday, May 16, 2011

ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Προσευχόμαστε οι εργασίες της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας να έχουν αίσια κατάληξη.


Η Σερβική Ιεραρχία είναι η μόνη αρμόδια να λύσει τα ακανθώδη προβλήματα που βρίσκονται στην πορεία της.


Οι προσευχές μας είναι

1.) Να σβήσουν οι φλόγες του υφιστάμενου σχίσματος που αναπτύσσεται γύρω από το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο. Υπάρχουν πολλές κατά Θεόν λύσεις του προβλήματος και μπορούν να αξιοποιηθούν αρκεί να υπάρχει η κατά Θεόν βούληση να βρεθεί λύση.

2.) Κάθε σκέψη για αφορισμό του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου πρέπει να εκδιωχθεί από το μυαλό των Σέρβων ιεραρχών ως δαιμονικός λογισμός. Αφού η εκθρόνιση και η καθαίρεση του Σεβ. κ. Αρτέμιου δεν έφεραν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν - αλλά τουναντίον φούντωσε την πυρκαγιά - πολλώ μάλλον ο αφορισμός του Σεβασμιότατου και των οπαδών του δεν θα πετύχει τίποτε άλλο εκτός από παγίωση και εμπέδωση του σχίσματος.

3.) Να μην απευθύνουν πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί τη Ναισσό το 2013 με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου των 1700 χρόνων από το διάταγμα της ανεξιθρησκείας.


Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ

___________


Ας μην ταπεινώσουν την Ορθοδοξία, οι Σέρβοι ιεράρχες, με μια σοβαρή παράβαση των Ιερών Κανόνων και με μια ενέργεια που θα εμπεδώσει με τον πιο αήθη τρόπο τον λεγόμενο “λαικό Οικουμενισμό”.


Αν τελικά ο Πάπας προσκληθεί να παρεβρεθεί στο Ιωβηλαίο θα είναι η πρώτη φορά που θα συμπροσευχηθεί με όλους τους ορθόδοξους Πρωθιεράρχες και αν αυτό τελικά γίνει θα αποδειχθεί η πιο προχωρημένη πράξη “λαικού Οικουμενισμού” που έχει μέχρι τώρα συμβεί στην ιστορία των Οικουμενιστικών ακροβατισμών.


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥ

___________


Αραγε είναι κακή ιδέα αν γίνουν τα ακόλουθα; Ο Σεβ. κ. Αρτέμιος να σταματήσει αμέσως το σχίσμα. Δεν έχει κανένα κανονικό δικαίωμα να πήζει σε διάφορες επαρχίες της Σερβίας μοναστήρια και εκκλησίες.


Αφού θέλουν να χωρίσουν τη Μητρόπολη Ράσκας οι Σέρβοι ιεράρχες ας αποκαταστήσουν στο ένα από τα τμήματα αυτά τον Σεβ. κ. Θεοδόσιο και στο άλλο τον Σεβ. κ. Αρτέμιο και ο Σεβ. κ. Αρτέμιος ας αποδεχθεί αυτή τη λύση με την προυπόθεση ότι θα ακυρωθεί οριστικά η πρόσκληση προς τον Πάπα να επισκεφθεί την Εκκλησία της Σερβίας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=====================


Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία άρχισαν οι εργασίες της Τακτικής Συνεδρίας, της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα εξετάσει το ζήτημα του αφορισμού του πρώην Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου.

Επίσης θα εξετάσει διοικητικά θέματα, την δημιουργία νέων Επισκοπών καθώς και την εκλογή νέων μελών της Συνόδου.

Αν και τα θέματα της ημερησίας διάταξης δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι γνωστό ότι το θέμα του Αρτεμίου θα είναι πρώτο προς συζητηση, ο οποίος παρά την καθαίρεση συνεχίζει να λειτουργεί και να δηλώνει ότι είναι ο νόμιμος Επίσκοπος Ράσκας.

Πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν, ότι οι Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας δεν έχουν ομοφωνία σε ενδεχόμενο αφορισμό του Αρτέμιου.

Πρόσφατα το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο Βορείου Κοσσόβου και Μετόχια, ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο να επιστρέψει ο Αρτέμιος ως Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των συνεδριών θα αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχει ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, στους εορτασμούς για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 2013 στο Νις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν, ότι η Επισκοπή Ράσκας θα χωριστεί σε δύο Επισκοπές, καθώς και η Επισκοπή του Βελιγραδίου λόγω μεγάλου ποιμνίου.

Τέλος, η Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας, συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία"


*****

ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΡΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΖΕΝΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ

===========


Οι εργασίες της τακτικής συνεδρίας για το μήνα Μάιο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 16/05/2011. Η ημερήσια διάταξη είναι ακόμα άγνωστος, αλλά σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις, οι επίσκοποι θα εκλέξουν δύο νέα μέλη της Συνόδου, και θα δημιουργήσουν νέες Επισκοπές.


Η Σύνοδος θα συζητήσει το θέμα του επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιου ο οποίος παρά την καθαίρεση του εξακολουθεί να αρνείται να δεχθεί την απόφαση. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος έχει πει ότι «αν ο πρώην επίσκοπος δεν μετανοιώσει, η Σύνοδος θα συζητήσει τον αφορισμό του, κατά τη σύνοδο του Μαΐου, καθώς και εκείνη των οπαδών του».


Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο Βορείου Κοσσυφοπεδίου, με παρέμβασή του ζήτησε πρόσφατα από την Ιερά Σύνοδο την αποκατάσταση του Αρτέμιου στη θέση του επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης. Προσφέρθηκε μάλιστα να μεσολαβήσει στις συνομιλίες με την Εκκλησία.


Για την επίσκεψη του Πάπα ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε πεί ότι «η Σύνοδος θα μπορούσε επίσης να συζητήσει την πιθανή επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στη Σερβία, στα πλαίσια του εορτασμού των 1700 ετών από το Διάταγμα των Μεδιολάνων.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες


No comments:

Post a Comment