Friday, May 13, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ Γ΄







ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=========


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ομιλίες Γ΄Αναστάσεως ημέρα, Από την Κυριακή του Πάσχα ως την Πεντηκοστή, Μετάφραση - Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2011, σσ. 244.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Ο Αγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, επίσκοπος Αχριδών, δεν είναι άγνωστος στο αναγνωστικό κοινό του Ελληνισμού εξαιτίας των αλλεπάλληλων μεταφράσεων των έργων του στα Ελληνικά, τα οποία έγιναν - όπως ήταν φυσικό - πολύ δημοφιλή.


Ο Αγιος Νικόλαος Αχριδών δίκαια χαρακτηρίστηκε “Χρυσόστομος της Εκκλησίας της Σερβίας” λόγω της απαράμιλλης καλαισθησίας του λόγου του και της ρωμαλεότητας της σκέψης του αλλά και της ενασχόλησής του με την ανάλυση των ευαγγελικών περικοπών.


Ο Αγιος Νικόλαος δεν κάνει διανοητικούς σχεδισμούς για το Ευαγγέλιο. Κάνει ερμηνεία του Ευαγγελίου όπως έκανε ο Ιερός Χρυσόστομος. Παρότι κάτοχος μεγάλης παιδείας η ανάλυσή του Ευαγγελίου που αναπτύσσει δεν χρησιμοποιείται ως ευκαιρία επίδειξης γνώσεων.


Σπανίως καταφεύγει ο Αγιος Νικόλαος - σε εξωβιβλικές πηγές - για να θεμελιώσει την ερμηνεία των περικοπών που αναλύει. Κάνει κήρυγμα ερμηνευτικό, όπως έκανε ο Ιερός Χρυσόστομος.


Το βιβλίο περιέχει εννέα ομιλίες για τις ευαγγελικές περικοπές που διαβάζονται από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την Πεντηκοστή.


Ο κ. Μπότσης έχει στο ενεργητικό του δεκάδες μεταφράσεις έργων από τα Ρωσικά και τα Σερβικά στα Ελληνικά. Τον ευχαριστούμε θερμά επειδή με τον πλούτο της μεταφραστικής του παραγωγής μας έδωσε τη δυνατότητα να αισθανόμεθα τους Ρώσους και Σέρβους Αγίους της Εκκλησίας μας πολύ πιο οικείους. Μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν - ως ορθόδοξοι χριστιανοί - είμαστε ενωμένοι με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου - δεν υπάρχει εθνικό ή άλλο ανθρώπινο σύνορο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εν Χριστώ μας ένωση.


Στο πρόσωπο των Αγίων η αίρεση του εθνοφυλετισμού βρίσκει το μεγάλο της αντίπαλο. Οι Σέρβοι τιμούν τους Ελληνες Αγίους με την ίδια αγάπη που οι Ελληνες τιμούν τους Σέρβους και τους Ρώσους Αγίους. Μια πίστη μας ενώνει, και το ίδιο Σώμα και Αίμα μας τρέφει, που αγιάζει τους βουλουμένους και "καινά ποιεί τα πάντα".

No comments:

Post a Comment