Thursday, May 26, 2011

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΣΕ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΣΕ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Η τάξη των Διπτύχων και η ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας είναι θέματα που σχετίζονται με το πρωτείο εξουσίας και τον τρόπο που το κατανοούν οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Γι’ αυτό συμφωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών πάνω σε αυτά τα θέματα, είναι απίθανο να επιτευχθεί στο προβλεπτό μέλον.

Υπάρχουν όμως άλλα θέματα, που ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο την πλατιά μάζα των ανθρώπων και που απασχολούν βιωματικά τους πιστούς, όπως είναι λ.χ. τα θέματα της βιοηθικής, για τα οποία η συμφωνία των Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι εφικτή.

Επομένως είναι ορθή η συγκρότηση διορθόξου επιτροπής βιοηθικής - σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ορθοδόξων Πρωθιεραρχών στο Φανάρι το 2008.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολέμιοι των μεταμοσχεύσεων δεν εμπιστεύονται διάφορα πρόσωπα της επιτροπής, που εκπροσωπούν τις Ορθόδοξες Εκκλησίας. Δεν πρέπει να ξεχνούν όμως ότι η επιτροπή είναι επιτροπή. Δεν είναι Σύνοδος για να παίρνει αποφάσεις πολλώ μάλλον πανορθόδοξες αποφάσεις.

Αλλά ακόμη και όσοι τηρούν πολύ αρνητική στάση για τα θέματα που συζητούνται και νιώθουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους αντιπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα μπορούσαν να δουν το θέμα ως ευκαιρία να διαμφισβητήσουν - με την κατάλληλη επιχειρηματολογία - τις θέσεις των υποστηρικτών των μεταμοσχεύσεων και όποιων άλλων θεμάτων θα συζητήσει η επιτροπή για τα οποία τυχόν έχουν αντίθετη άποψη.

Από τη συζήτηση και την επιχειρηματολογία καμιά ζημιά δεν μπορεί να προκύψει. Από τη συσκότιση και τις συμφωνίες των παρασκηνίων προκύπτουν οι αληθινοί κίνδυνοι.

Επομένως οι πολέμιοι των μεταμοσχεύσεων και των άλλων θεμάτων που θα συζητήσει η επιτροπή, πρέπει να δουν τη συγκρότηση της επιτροπής ως ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους δημόσια και να αντιτάξουν τα δικά τους επιχειρήματα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ
=========

Συνήλθεν εις την πρώτην συνάντησίν της εις την εν Κολυμβαρίω Ορθόδοξον Ακαδημίαν Κρήτης, από 23ης έως 26ης Μαΐου 2011, ως φιλοξενουμένη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Διορθόδοξος Επιτροπή Βιοηθικής με την συμμετοχήν πασών των ανά τον κόσμον Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Βουλγαρίας δεν ηδυνήθησαν τελικώς να παρασθούν.
Η Επιτροπή Βιοηθικής συνεκροτήθη κατόπιν προτάσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και ομοφώνου αποφάσεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την Σύναξιν αυτών εν Φαναρίω τον Οκτώβριον του 2008.
Των εργασιών της Διορθοδόξου Επιτροπής προήδρευσεν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χρέη Γραμματέως δε αυτής εξετέλεσεν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακάριος Γρινιεζάκης.
Η Επιτροπή, μετά την εναρκτήριον και εισαγωγικήν ομιλίαν του Προέδρου αυτής, εμελέτησεν την μέθοδον και τα θέματα, τα οποία θα την απασχολήσουν, προκειμένου να επιτευχθή ενιαία τοποθέτησις της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί των θεμάτων της Βιοηθικής.
Η Επιτροπή απεφάσισε να εξετάζη εις εκάστην Συνάντησιν αυτής εν συγκεκριμένον βιοηθικόν ζήτημα, το οποίον θα επιλέγηται κατά προτεραιότητα αναλόγως των ποιμαντικών, εκκλησιολογικών, θεολογικών και κοινωνικών αναγκών.
Δοθέντος ότι το ζήτημα της αναπαραγωγής συνιστά εν από τα πλέον ζωτικά και φλέγοντα θέματα, το οποίον δημιουργεί μείζονα βιοηθικά διλήμματα εις την Ποιμαντικήν της Εκκλησίας, η Επιτροπή απεφάσισεν όπως εις την επομένην Συνάντησιν αυτής μελετήση το εν λόγω ζήτημα, ανέθεσεν δε εις εισηγητάς εκ των μελών της να παρουσιάσουν την επιστημονικήν και θεολογικήν πλευράν αυτού.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, παρέθεσε δείπνον εις την τράπεζαν του Ιδρύματος προν τιμήν των συνέδρων, εις το οποίον παρεκάθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και συνοδικοί Μητροπολίτες εκ της Μεγαλονήσου Κρήτης.
Η Διορθόδοξος Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία θα συνέλθη και πάλιν μετά την παρέλευσιν έτους, προσβλέπει, με την χάριν του δομήτορος της Εκκλησίας Ιησού Χριστού, εις το να προσκομίση καρπούς εις δόξαν Κυρίου και εκπλήρωσιν του χρέους και της αποστολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον.
† Ο Περγάμου Ιωάννης
ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείεο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment