Sunday, May 22, 2011

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ;


ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Οτι η Πολιτεία δρομολόγησε το χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας ούτε που χρειάζεται να επισημανθεί.

Μου κάνει εξαιρετική εντύπωση και μου φαίνεται εντελώς ακατανόητο το ότι τόσοι ιεράρχες - από όλες τις πτέρυγες και τάσεις της Ιεραρχίας - προθυμοποιήθηκαν ήδη να υποστηρίξουν τον χωρισμό.

Αυτό που με ενδιαφέρει να μάθω - όπως και κάθε χριστιανό - είναι τι κάνει ο Μακαριότατος και οι άλλοι ιεράρχες μας για το θέμα.

ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΥΤΕ ΙΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ
____________

Αν η Πολιτεία θα πληρώνει μόνον το 50% του μισθού των κληρικών και ταυτόχρονα θα διατηρεί δεσμευμένες τις καταθέσεις της Εκκλησίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεσμευμένα και αναξιοποίητα τα απομεινάρια της εκκλησιαστικής περιουσίας τότε, όχι μόνον το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας κινδυνεύει να ακυρωθεί, αλλά και η ύπαρξη ιερέων - για πολλές ενορίες και μάλιστα των παραμεθόριων περιοχών - θα καταστεί από πολύ προβληματική έως εντελώς αδύνατη.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΑΝΑΡΡΩΝΕΙ! ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΕΥΔΕΙ;
_______________

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Μακαριότατος αναρρώνει από τη φοβερή περιπέτεια της υγείας του.

Δεν είναι καιρός η Σύνοδος της Ιεραρχίας να συνέλθει για να αντιμετωπίσει την κρίση του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, την περιθωριοποίηση ή και κατάργηση των Θεολογικών Σχολών, τον εξοστρακισμό ή τουλάχιστον την αλλοτρίωση του μαθήματος των θρησκευτικών;

Πότε επιτέλους θα ληφθεί απόφαση για την πρόθεση των κυβερνώντων να εγκλείσουν τους πιστούς σε ηλεκτρονική φυλακή;

ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ;
_______

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά στο εξής σενάριο; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησε - ως συνήθως -παρασκηνιακά και συνωμοτικά με τους άθεους τον χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας και η μεθόδευση του θέματος θα ακολουθήσει την εξής πορεία.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι θα δίνει μόνον το 50% των μισθών των ιερέων και θα παγώσει τους λογαριασμούς της Εκκλησίας οπότε η Εκκλησία θα αναγκαστεί να ζητήσει “μόνη” Της τον χωρισμό με προυπόθεση να της επιστραπεί να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της χωρίς κρατικές δεσμεύσεις και να της επιτραπεί να αξιοποιήσει με όποιο τρόπο κρίνει σκόπιμο τα απομεινάρια της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αν αυτό είναι το σχέδιο δράσης των συνωμοτών πόσο βοηθούν οι δηλώσεις του Αγίου Αττικής, του Αγίου Ζακύνθου, του Αγίου Μεσογαίας και άλλων ιεραρχών ότι είναι επιθυμητός ο χωρισμός;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ
ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
============
Το ενδεχόμενο να σταματήσει να καταβάλει το σύνολο της μισθοδοσίας των κληρικών φαίνεται να εξετάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», μετά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και της πορείας των εσόδων. Οι περικοπές στους μισθούς των κληρικών ενδέχεται να αγγίξουν μέχρι και το 50% ενώ σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα το ποσό αυτό θα αναλάβει να καλύψει η Εκκλησία από δικούς της πόρους.

Τι γράφει "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής"

«ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ νέας αυστηρής λιτότητας εισέρχεται το Δημόσιο με περικοπές αμοιβών και επιδομάτων για όλους τους υπαλλήλους, ακόμη και «κούρεμα» του 50% των μισθών των κληρικών, τους οποίους θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία» γράφει στο ρεπορτάζ του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο δημοσιογράφος Ζ.Τσώλης και συνεχίζει: «Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατά τις πληροφορίες αποδέχθηκε η τρόικα και θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει πάγωμα κάθε πρόσληψης ως και το 2015, μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές από το 2012, σταδιακή αποχώρηση όλων των συμβασιούχων ως το 2015, κατάργηση μονίμων θέσεων στο Δημόσιο και κλείσιμο των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που δεν θα κριθούν “βιώσιμα”».

Αξίζει να σημειωθεί η πληροφορία που περιλαμβάνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, για πάγωμα κάθε πρόσληψης ως και το 2015. Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι δεν θα τηρηθεί ακόμα και η "κακή" αναλογία του 5-1 στις προσλήψεις των κληρικών. Ήδη κάποιοι Μητροπολίτες που έσπευσαν να χειροτονήσουν κληρικούς χωρίς να έχουν εξασφαλίσει το διορισμό τους, αναζητούν τώρα τρόπους μισθοδοσίας τους.

Η διοίκηση της Εκκλησίας μπροστά στο ενδεχόμενο..."χρεοκοπίας"

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοί των κληρικών και των εργαζομένων στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ – όπως μάλιστα είχε αναφέρει και ο Μητροπολίτης Πειραιώς σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του Amen.gr - αγγίζουν το ποσό περίπου των 300 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν οι πληροφορίες γίνουν πραγματικότητα τότε η Εκκλησία της Ελλάδος, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί, κατ’ εφαρμογή ενός νόμου του 1950, να θέσει υπό τον διαχειριστικό έλεγχό της τα χρηματικά διαθέσιμα των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, δηλαδή τις καταθέσεις της Ιεράς Συνόδου, των Μητροπόλεων, των ενοριών κλπ.

«Αν δεσμεύσουν τα χρήματα αυτά, με όποιον τρόπο, θα μας αφαιρέσουν τη δυνατότητα άσκησης φιλανθρωπικού έργου. Αν μάλιστα περικόψουν και κατά 50% την μισθοδοσία του Κλήρου και ζητήσουν να την αναλάβουμε εμείς τότε θα πρέπει η Εκκλησία να αναζητήσει τη χρηματοδότησή της από το ΔΝΤ. Θα χρεοκοπήσουμε» σχολίασε στο Amen.gr, Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο άκουσμα των πληροφοριών που δημοσιεύει η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής».

«Εντέλει ας αποζημιώσουν την Εκκλησία για όσα της πήραν και για τα οποία ουδέποτε την αποζημίωσαν. Διαφορετικά, αν θέλουν να πληρώνουμε εμείς τους μισθούς των κληρικών, ας μας επιστρέψουν την εκκλησιαστική περιουσία για να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των Ορθοδόξων Χριστιανών, κλήρου και λαού, από τους οποίους η περιουσία αυτή προήλθε και στους οποίους ανήκει» πρόσθεσε ο ίδιος Ιεράρχης.


ΠΗΓΗ:


Το Βήμα της Κυριακής,

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment