Friday, May 13, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄ (1745- 1821)


ΒΙBΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=======


Μαρίας - Ελευθερίας Γ. Γιατράκου - Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ (1745 - 1821), Ο Πρωτοκάθεδρος της Ορθοδοξίας και του Γένους, Εκδόσεις “Τήνος”, Αθήναι 2011, σσ. 48.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Η καλή συγγραφεύς του σύντομου έργου κατόρθωσε σε τόσο λίγες σελίδες να δώσει πολύ παραστατικά τη ζωή και το μαρτύριο - το σωματικό και τον πνευματικό - του Αγίου Γρηγορίου Ε΄.


Δεν είχα φυσικά ποτέ αμφιβολιες για τα ελατήρια που ώθησαν τον Αγιο Πατριάρχη να εκδώσει τον αφορισμό του Υψηλάντη. Είναι θέμα κοινής λογικής να αντιληφθεί κάποιος ότι οι Τούρκοι δεν θα κρέμαζαν κάποιο που θεωρούσαν ότι ήταν εχθρός της Επανάστασης.


Η καλή συγγραφεύς κατόρθωσε, όχι μόνον να αποδείξει αυτό το γεγονός με ιστορικά στοιχεία, αλλά να ξαναδεί το θέμα κάτω από το πρίσμα αρχείων που βρέθηκαν στην Ολλανδία αναφορικά με τον απαγχονισμό του Αγίου Πατριάρχη αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέταξε τον αφορισμό των επαναστατών.


Πέραν όμως αυτής της πολύτιμης προσφοράς ο αναγνώστης της εργασίας μπορεί να διαπιστώσει ότι ο Αγιος Γρηγόριος είχε σπάνια μόρφωση. Είχε εις βάθος αναστροφή με τη θεολογία του Μεγάλου Βασιλείου, του Ιερού Χρυσοστόμου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και ήταν με την όλη σημασία του όρου ένας “δεσποτοκαλόγηρος”, που ζούσε σαν αληθινός ασκητής, μεγάλος φιλάνθρωπος, ειρηνοποιός με απόλυτη συναίσθηση του καθήκοντός του να δώσει τη ζωή του για τη σωτηρία του ποιμνίου του.


Ενα πολύ αξιόλογο βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί, από όλους, σε μια πολύ καλαίσθητη έκδοση του εκδοτικού οίκου “Τήνος” με τις εκατοντάδες εκδόσεις χριστιανικών βιβλίων και τη μεγάλη προσφορά στα Χριστιανικά Γράμματα.

No comments:

Post a Comment