ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========
Ελπίζουμε ότι είναι αλήθεια. Προσευχόμαστε ότι όντως η Σερβική Ιεραρχία - σοφά πράττοντας - απεφάσισε να μην προσκαλέσει τον Πάπα στη Σερβία.
Γνωρίζουμε ήδη ότι δεν προχώρησε σε διαμελισμό της Μητρόπολης Ράσκας, όπως - βάσιμα - εφημολογείτο ότι θα έκανε. Αυτό σημαίνει - η τουλάχιστον ευελπιστώ ότι σημαίνει - ότι οι Σέρβοι ιεράρχες αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο του διαμελισμού της Μητρόπολης Ράσκας, ώστε να αποκατασταθεί ο Σεβ. κ. Αρτέμιος σε ένα από τα τμήματά της και στο άλλο ο Σεβ. κ. Θεοδόσιος. Ελπίζουμε προπαντός ότι δεν θα τεθεί θέμα αφορισμού του Σεβ. κ Αρτέμιου και των οπαδών του πριν το τέλος της συνόδου της Ιεραρχίας.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. κ. ΑΡΤΕΜΙΟ
____________
Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν εκ των πραγμάτων, αν (επαναλαμβάνουμε ΑΝ) αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος της συνόδου της Ιεραρχίας, αν οι πληροφορίες του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία” είναι ακριβείς, τότε οι εκκλήσεις μας πρέπει να στραφούν προς το Σεβ. κ. Αρτέμιο και τους οπαδούς του και να τους παρακαλέσουμε να ανταποκριθούν στην προσφορά - αν υπάρχει - για ειρήνευση της Εκκλησίας της Σερβίας.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
__________
Η στάση του “δεν αναγνωρίζω την Ιεραρχία της Σερβίας, ούτε τις αποφάσεις της” δεν είναι ορθή. Τι σημαίνει δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις της Ιεραρχίας; Η Ιεραρχία είναι το σώμα που ασκεί τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία στην Εκκλησία. Επομένως τι σημαίνει δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις Της; Προφανώς όχι κάτι ορθό. Οσο λογικό είναι να πούμε δεν αναγνωρίζω τους νόμους της Βουλής, τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και την ετυμηγορία των δικαστηρίων άλλο τόσο είναι λογικό - και προπαντός θεολογικά επιτρεπτό - να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Αν οι αποφάσεις της Ιεραρχίας δεν δεσμεύουν τα μέλη της Εκκλησίας τότε ποιο άλλο σώμα έχει δικαιοδοσία να παίρνει αποφάσεις για εκκλησιαστικά θέματα;
ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΠΗΞΙΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΕΣ ΚΑΙ Η ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ
___________
Ακόμη! Πρέπει να τονιστεί - για μια ακόμη φορά - ότι η πήξις θυσιαστηρίων σε διάφορες επισκοπές της Εκκλησίας της Σερβίας, οι ιερείς των οποίων μνημονεύουν μάλιστα όχι τον επιχώριο επίσκοπο, αλλά το Σεβ. κ. Αρτέμιο, είναι σαφώς αντικανονική ενέργεια.
Αντικανονική και αντιμοναχική είναι επίσης η φυγή από τις Μονές της μετανοίας των μοναχών και των μοναζουσών. Κατά τη μοναχική κουρά οι μοναχοί και οι μοναχές δίνουν υπόσχεση ισόβιας παραμονής στο μοναστήρι που κείρονται. Οσον και αν θεωρηθεί η φυγή των μοναχών αυθόρμητη αντίδραση στην εκθρόνιση του Σεβ. κ. Αρτέμιου, η αντίδραση αυτή δεν μπορεί να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Οι μοναχοί και οι μοναχές πρέπει να επιστρέψουν - όσον γίνεται πιο σύντομα - στις μονές της μετανοίας τους.
ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ...
__________
Αν (επαναλαμβάνω ΑΝ) η Ιεραρχία της Σερβίας είναι διατεθειμένη να αναψηλαφήσει την απόφασή Της να εκθρονίσει και να καθαιρέσει τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο και τώρα προσφέρεται να τον αποκαστήσει σε ένα τμήμα της Μητροπόλεως του, παρακαλούμε θερμά και υικά τον Σεβασμιότατο να δεχθεί την προσφορά και να επιστρέψει στην έδρα του μαζί με τους μοναχούς και τις μοναχές που τον ακολούθησαν, πολλώ μάλλον αν τελικά δεν προσκληθεί ο Πάπας στη Σερβία.
ΑΝ Ο ΣΕΒ. κ. ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ...
________
Ως μέλος της Ιεραρχίας ο Σεβ. κ. Αρτέμιος θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη λήψη ορθών αποφάσεων σε θέματα πίστεως. Η παρουσία του στην Ιεραρχία μπορεί να αποβεί άκρως ευεργετική και για την απαράδεκτη συμμετοχή ιεραρχών της Σερβικής Ιεραρχίας σε τελετές άλλων θρησκειών, και στις συνεχείς συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους. Ο Σεβασμιότατος θα μπορεί να θέσει πιο επιτακτικά - όπως έκανε και στο παρελθόν - τη λήψη απόφασης για την έξοδο της Εκκλησίας της Σερβίας από το Π.Σ.Ε.. Θα μπορέσει επίσης να συντελέσει στη λήψη απόφασης για την κανονική τέλεση του βαπτίσματος.
Αντίθετα, αν μείνει εκτός Ιεραρχίας ο Σεβ. κ. Αρτέμιος και συνεχίσει να πήζει θυσιαστήρια και Μονές σε διάφορες επαρχίες της Σερβίας θα κατηγορηθεί - και δικαίως - ότι συντελεί στη δημιουργία σχίσματος.
Οσοι μπορούν να συντελέσουν στην αποφυγή σχίσματος παρακαλούμε θερμά να μην ολιγωρήσουν να ενεργήσουν κατά Θεόν.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=================
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προέβη σε εκλογές νέων Επισκόπων και στην πλήρωση και ίδρυση νέων Επισκοπών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας συνεδριάζει στο Βελιγράδι από τις 14 Μαΐου 2011.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά από πρόταση του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, εξελέγησαν νέα μέλη στην Ιερά Σύνοδο.
Τα τρία νέα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: Ο Επίσκοπος Σρεμ κ. Βασίλειος, ο Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Νικσιτς και Βάδιμλιε κ. Ιωαννίκιος.
Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε και στην πλήρωση της κενής Επισκοπής Νις (την οποία είχε ο Πατριάρχης) όπου εξέλεξε, τον Βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Ηγούμενο της Μονής Οστρόγκ, Διοκλείας κ. Ιωάννη.
Να αναφερθεί, ότι η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε και δύο βοηθούς Επισκόπους, τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη (Σουλίβρκ) σε Επίσκοπο Λιμπλιάνης και τον Αρχιμανδρίτη Ανδρέα (Σιλερτσίτ) σε Επίσκοπο Ρεμεζιτσάνσκ, βοηθοί του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.
Επίσκοπος στη νεοσυσταθείσα Επισκοπή Κρούσεβατς, εξελέγη ομόφωνα ο Ιεροδιάκονος Δαβίδ (Πέροβιτς) Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας προέβη και στη σύσταση δύο νέων Επισκοπών, μια είναι η Επισκοπή Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με έδρα το Μπουένος Άιρες, με τοποτηρητή τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο.
Η δεύτερη είναι η Επισκοπή Ελβετίας και Αυστρίας με έδρα την Βιέννη, όπου τοποτηρητής ορίστηκε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.
Πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν, ότι ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Νικόλαος ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο να αποσυρθεί για λόγους υγείας από τα καθήκοντα του.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να βοηθήσει προσωρινά τον Μητροπολίτη Νικόλαο στα καθήκοντα του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Γρηγόριος.
Τέλος, κατά την διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε το θέμα της επισκέψεως του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της «Romfea.gr» θα ναυαγήσει το θέμα και τελικά δεν θα προσκληθεί για τους εορτασμούς του 2013.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”
No comments:
Post a Comment