Tuesday, May 17, 2011

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΙΝΑΙΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟ


ΔΙΚΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Χαιρετίζουμε θερμά την απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό.


Οι λόγοι που η Θεολογική σχολή απεφάσισε την απόδοση μιας τόσο εξαιρετικής τιμής προς τον Σεβασμιότατο αναλύονται ευσύνοπτα και με επάρκεια στο κείμενο που παρατίθεται στη συνέχεια.


Ας μου επιτραπεί η παράθεση μιας προσωπικής μαρτυρίας επειδή τον Σεβασμιότατο είχα πολλές φορές την ευκαιρία να συναντήσω και να εκτιμήσω βαθειά για τις αρετές που τον κοσμούν.


Ανθρωπος σπάνιας ταπείνωσης και σεμνότητας, σύνεσης και ανεπιτήδευτης αγάπης προς τους συνανθρώπους του, ο Σεβασμιότατος κερδίζει αμέσως όλους με την ευγένεια της ψυχής του, την απλότητα των τρόπων του και την εν Χριστώ αγάπη που προσφέρει.


Συγχαίρομε εκ βάθους καρδίας το Σεβασμιότατο αλλά και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών για τη δίκαιη αναγνώριση της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Σιναίου Δαμιανού και της Ιεράς Μονής Σινά στην ιστορία της Εκκλησίας.



*****

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΙΝΑΙΟΥ κ. ΔΑΜΙΑΝΟ

=============


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρόταση της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας τον Σεβαμιώτατο και Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. ΔΑΜΙΑΝΟ την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 7 το απόγευμα στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ

__________

* Προσφώνησις του Πρυτάνεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητού κ. Θεοδοσίου Πελεγρίνη

* Παρουσίασις του τιμωμένου υπό του Αναπληρωτου Καθηγητού του Τμήματος Θεολογίας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Δημητρίου Τζέρπου

* Αναγόρευσις του τιμωμένου:

- Ανάγνωσις των κειμένων του ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης ως και του Διδακτορικού Διπλώματος υπό του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητού κ. Νικολάου Ολυμπίου.

- Περιένδυσις του τιμωμένου δια της τηβέννου της Σχολής υπό του Πρυτάνεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητού κ. Θεοδοσίου Πελεγρίνη

* Ομιλία του τιμωμένου με θέμα: «Προφήτης Μωϋσής, ο εκλεκτός του Θεού»

* Επίκαιροι ύμνοι υπό Ψαλτικού χορού υπό την διεύθυνση του Επικούρου Καθηγητού κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου

Πρόκειται για οφειλόμενη τιμή σε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αφ’ ενός επί πενήντα (50) συνεχή χρόνια εγκαταβιώνει στη Μονή Σινά και αφ’ ετέρου ποιμαίνει την ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το λιγοστό ορθόδοξο ποίμνιο σαράντα (40) χρόνια περίπου. Στο πρόσωπο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού τιμώνται:

1.) Η ανιδιοτελής αφοσίωση στο καθήκον σε τόπο δύσκολο και σε καιρούς χαλεπούς.

2.) Η προικισμένη μοναδικά σε ολόκληρη την ορθόδοξη εκκλησία με αυτονομία Μονή Σινά σαν μια από τις βασικότερες κοιτίδες του αρχέγονου μοναχισμού στον κόσμο που αριθμεί χίλια επτακόσια (1700) χρόνια ζωής.


3.) Η Μονή Σινά, τόσο η κεντρική όσο και τα ανά τον κόσμο μετόχια της σαν παράγοντας παιδείας, προόδου και πολιτισμού.


4.) Το όρος Σινά σαν τον ιστορικό ιερό τόπο με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα αφού εδώ και τρεις χιλιάδες (3000) χρόνια αναγνωρίζεται σαν ιερός τόπος από τις τρεις σπουδαιότερες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Μουσουλμανισμός).


5.) Η Μονή Σινά σαν πρώτη χωρίς διακοπή λειτουργίας χριστιανική μονή στον κόσμο.


6.) Το σπουδαιότερο κειμηλιοφυλάκειο του βυζαντινού ελληνισμού που διαθέτει ανεκτίμητους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς.


7.) Η σπουδαιότερη χωρίς ιστορικά κενά συλλογή δύο χιλιάδων (2.000) χριστιανικών εικόνων.


8.) Η δεύτερη σε αριθμό (3.500) και σπουδαιότητα συλλογή χειρογράφων παγκοσμίως.


9.) Το πρότυπο ομαλής συμβίωσης και αρμονικής συνύπαρξης τόσων ετεροτήτων (φυλετικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, ηθών, παραδόσεων, παιδείας κλπ) στο κέντρο της Πετραίας Αραβίας.


10.) Ο μείζων ελληνισμός που αντέχει και επιβιώνει όπου γης.


11.) Η εμπνευστής και προστάτης των γραμμάτων και της επιστήμης σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο Αγία Αικατερίνη η πάνσοφος, έφορος του Όρους Σινά και το σημαίνον πρόσωπο της Π. Διαθήκης Προφήτης Μωϋσής ο Θεόπτης.


1 comment:

  1. Μας εξέπληξε η Σχολή μας. Τελευταία μόνο κάτι καρδινάλιους του Καντέρμπουρι ήξερε να βραβεύει.

    Φοιτητής Θεολογίας.

    ReplyDelete