Monday, March 6, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 18


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

18

Ανθολογία κειμένων κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Πλησιάζει πειρασμός; Πρέπει οπωσδήποτε να προσεύχεστε. Αδικοχαμένος γίνεται κανείς, όταν ζει χωρίς προσευχή. Ο εχθρός κάθεται στον αριστερό μας ώμο και στο δεξιό ο Άγγελος. Έχουν και ο ένας και ο άλλος το δικό τους βιβλίο. Στο ένα γράφονται οι αμαρτίες μας, στο άλλο τα καλά μας έργα.

Αγίας Ματρώνας της Ρωσσίδας

*****

Η Εκκλησία δεν φτιάχτηκε από τους ανθρώπους, επειδή την έχει ανάγκη ο Θεός, αλλά φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Θεό, επειδή την έχουμε ανάγκη εμείς οι άνθρωποι.

Οσίου Παϊσίου

*****

Η ευχή των γονέων είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για τα παιδιά. Γι’ αυτό και φροντίζουν να έχουν την ευχή τους.

Οσίου Παϊσίου

*****

Όταν αποφεύγουμε τις αιτίες των παθών και οι άλλοι, που δεν γνωρίζουν το σκοπό μας, σκανδαλίζονται, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι του σκανδαλισμού τους.

Διότι κανείς δεν μπορεί να δουλεύει στο Θεό, και συγχρόνως ν’ αρέσει σ’ όλους τους ανθρώπους.

Αγίου Ισαάκ του Σύρου

*****

Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: σαρκικοί, ψυχικοί και πνευματικοί.

Ο σαρκικός άνθρωπος ζητά την ανάπαυση, αγαπά τους επαίνους, δε θέλει να του κόψουν το θέλημα του, υπερασπιζεται τον εαυτό του και ζητεί όσα είναι προς ανάπαυση του.

Ο ψυχικός πάλι δε θέλει να αδικήσει, αλλά ούτε και να τον αδικήσουν. Δε κατηγορεί αλλά δεν θέλει και να τον κατηγορήσουν, εάν του συμβεί μια αδικία δεν ομιλεί, αλλά θλίβεται και λυπάται πως του το έκαναν.

Ο πνευματικός αν αδικηθεί χαίρεται, αν του κόψουν το θέλημα του ευφραίνεται κι ότι κι αν του συμβεί θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο.


Oσίου Ανθίμου του εν Χίω

No comments:

Post a Comment