Thursday, March 2, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 14


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

14

Ανθολογία κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Νηστεία αληθινή είναι η αποξένωσις από το κακόν, η εγκράτεια της γλώσσης, η αποχή από τον θυμόν, ο χωρισμός από τας επιθυμίας, την καταλαλιάν, το ψεύδος και την ψευδορκίαν. Η στέρησις από αυτά είναι αληθινή νηστεία. Μέσα εις αυτά λοιπόν η νηστεία είναι αγαθόν.

Μεγάλου Βασιλείου

*****

Η αληθινή νηστεία είναι βία φύσεως και περιτομή των ηδονών τού λάρυγγος, εκτομή της σαρκικής πυρώσεως, εκκοπή των πονηρών λογισμών, απελευθέρωσις από μολυσμούς ονείρων, καθαρότης προσευχής, φωτισμός της ψυχής, διαφύλαξις τού νου, διάλυσις της πωρώσεως, θύρα της κατανύξεως… σταμάτημα της πολυλογίας, αφορμή ησυχίας, φρουρός της υπακοής ελαφρότης τού ύπνου, υγεία τού σώματος πρόξενος της απαθείας, άφεσις των αμαρτημάτων, θύρα και απόλαυσις τού παραδείσου. 

Ιωάννου του Σιναϊτου

*****

Η ομορφιά του σώματος, όταν δεν συνοδεύεται από την αρετή της ψυχής, θα μπορέσει να σκλαβώσει τον άνδρα για είκοσι και τριάντα μέρες, δεν θα διαρκέσει όμως περισσότερο, αλλά αφού δείξει την κακία της, θα διαλύσει την αγάπη. Οι γυναίκες όμως που λάμπουν εξ αιτίας της ομορφιάς της ψυχής, όσο προχωρεί ο καιρός και φανερώνουν την ευγένεια της ψυχής τους, τόσο περισσότερο ελκύουν τους άνδρες τους. 

Ιερού Χρυσοστόμου

*****

Ο δρόμος του Θεού είναι καθημερινός σταυρός. Κανένας με άνεση δεν ανέβηκε στον ουρανό.

Οσίου Ισαάκ του Σύρου

*****

Αρχή του κακού είναι το να αμελήσει κανείς το αγαθό.

Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

*****

Στην κόλαση θα δεις πολλούς και διάφορους, προσευχόμενους, ελεήμονες, μοναχούς, ιερείς, εγκρατείς, παρθένους. Στην κόλαση δεν θα δεις ταπεινούς. Οι ταπεινοί γεμίζουν τον παράδεισο....

παπά - Τύχωνος του Αγιορείτου

*****

Από την φιληδονία προέρχεται η αμέλεια, και από την αμέλεια η λησμοσύνη.

Οσίου Μάρκου του Ερημίτου

*****

Αρχή της αμέλειας και της αδιαφορίας είναι η αναβολή.

Αγίου Ἰωάννου του Χρυσοστόμου

No comments:

Post a Comment