Wednesday, March 1, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 13


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

13

Ανθολογία κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Ο Θεός από εμάς θέλει μόνο την προαίρεση και την αγαθή διάθεση που θα την εκδηλώνουμε με το λίγο φιλότιμο αγώνα μας και την συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας. Όλα τα άλλα μας δίνει εκείνος.

Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

*****

Η προκοπή σου είναι η ξεκούραση του δασκάλου.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

*****

Είναι προτιμότερο να υποφέρεις το κακό, παρά να γίνεις αιτία του κακού. Είναι προτιμότερη η λύπη σ’ αυτόν που υποφέρει αδίκως, παρά η χαρά σ’ αυτόν που εργάζεται με αδικία.

Οσίου Αρσενίου Μπόκα

*****

Ὁ ἐχθρὸς τὸ φθονεῖ, ὅταν μας βλέπῃ νὰ ἔχουμε μεταξύ μας ἐπικοινωνία μὲ εἰλικρίνεια καὶ ἀγάπη ἐν Χριστῷ. Καὶ προσπαθεῖ νὰ σπείρῃ ἔχθρα καὶ διχόνοια ἐπειδὴ μισεῖ τὸ καλό... Ἡ καλή μας πράξη νὰ φανερώνωμε τοὺς λογισμούς μας ὁ ἕνας στὸν ἄλλο, θὰ διαλύση τὴν κακία του.

Στάρετς Βαρσανουφίου

*****

Ευαγγελική πολιτεία είναι να ζούμε με αρετή και ευσέβεια· πρέπει να αποκτήσουμε αυτό το ρούχο της ζωής, για να μη βρεθούμε γυμνοί.

Αγίου Γρηγορίου Νύσσης

*****

Δεν πρέπει να διατηρούμε τους λογισμούς που αρέσουν στο διάβολο, αλλά να τους καταστρέφουμε με το μαχαίρι του θείου λόγου.  

Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού

*****

Ἂν θέλεις νὰ βοηθήσεις τὴν ἀνθρωπότητα νὰ μὴ σβήσει, νὰ προσεύχεσαι.

Αγίου Ἰωάννου τῆς Κλίμακος

*****

Ο λόγος ο κακός και τους καλούς ποιεί κακούς· και ο καλός λόγος και τους κακούς ποιεί καλούς.

Αββά Μακαρίου του Αιγυπτίου

*****

Η νηστεία οδηγεί σε κατάνυξη και μας βοηθεί να περάσουμε με τη χάρη τού Θεού «όλην την ταραχήν των παθών και την φουρτούνα των πειρασμών τού διαβόλου οπού μας καταδυναστεύει πικρώς και θέλει έλθωμεν εις τον λιμένα της απαθείας".


Συμεών του Νέου Θεολόγου

No comments:

Post a Comment