ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ή ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ TO ΤΙΠΟΤΑ;
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Ενδιαφέρον πολύ παρουσιάζει το άρθρο “Η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2016” του αρχιδιακόνου Ιωάννη Χρυσαυγή, συμβούλου του οικουμενικού πατριάρχη. Ασχολείται με τη μελετωμένη Μεγάλη Σύνοδο, που, όπως αποφασίστηκε, θα συγκληθεί του χρόνου στην Πόλη και δή στο ναό της Αγίας Ειρήνης.
Ιδού κάποια ερωτήματα για τις θέσεις που διατύπωσε ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου:

2.) Δεν με ενθουσίασε η παρατήρησή του για «δημοκρατική μέθοδο». Στα θέματα της πίστεως στις συνόδους υπήρχε ομοφωνία. Οι διαφωνούντες καταδικάζονταν ως αιρετικοί. Μόνο σε ήσσονος σημασίας θέματα οι αποφάσεις λαμβάνονταν με το πλειοψηφικό σύστημα. Θα αλλάξει, άραγε, ο τρόπος λήψεως αποφάσεως;
4.) Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι τα Δίπτυχα. Σοβαρολογείτε, ιερολογιώτατε, ότι αυτό είναι το μείζων μας πρόβλημα τον 21ο αιώνα; Γιατί μιλάτε απαξιωτικά για τους διαφωνούντες; Αλλά δεν είναι οι διαφωνούντες που κατήρτισαν την ημερήσια διατάξη της Συνόδου.

6.) Το θέμα πάλι των «σχέσεων Ορθοδοξίας και άλλων ομολογιών» πού θα μας βγάλει; Θα επισημοποιήσετε τη διαβόητη συμφωνία του Μπαλαμάντ (που σημειωτέον την απέρριψαν οι πλείστες των Ορθοδόξων Εκκλησιών) που θεωρεί, εις πείσμα της πραγματικότητος, τον Παπισμό σαν «αδελφή Εκκλησία»;

8.) Κάθε οικουμενιστικό (όχι οικουμενικό) άνοιγμα που θα τολμήσει να θεσμοθετήσει η Μεγάλη Σύνοδος, σε αντίθεση προς τις συνόδους της Εκκκλησίας ανά τους αιώνας, δεν θα της προσδώσει κύρος αλλά απαξίωση, σαν τις συνόδους του 449, 754, 1438-39 κ.τ.ό..

10.) Όμως όλες αυτές οι αχρείαστες απειλές ότι η Σύνοδος θ’ αρπάξει από τ’ αφτί όλους όσοι διαμαρτύρονται (και καλά κάνουν) για τα ατοπήματα και την σκαιότατη περιφρόνηση που δείχνουν οι οικουμενιστικοί κύκλοι προς την πίστη μας δεν αποδεικνύουν ούτε διάκριση ούτε μετριοπάθεια. Η υπεράσπιση της πίστεως και ο έλεγχος της κάθε αποστασίας δεν είναι ακρότητα, ούτε ανατρεπτικότητα, μήτε εξτρεμισμός, ιερολογιώτατε. Είναι στοιχειώδες καθήκον του κάθε πιστού.

12.) Πρέπει, τέλος, να προβληματιστεί ο ιερολογιώτατος γιατί ένας Άγιος της Εκκλησίας του 20ου αιώνος, ο Ιουστίνος Πόποβιτς, ήταν κάθετα εναντίον της σύγκλησης αυτής της Συνόδου.
No comments:
Post a Comment