Saturday, November 1, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η εικόνα με τους δύο ιερείς που τιμωρήθηκαν φαίνεται να ξεκαθαρίζει.

Ο ένας είναι ο π. Νικόλαος Μανώλης, ο οποίος αποκλείστηκε από το ναό και από την αίθουσα του ναού και κάνει ομιλίες σε υπόγειο χώρο πολύ περιορισμένης χωρητικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίπτωση πολλοί πιστοί υποχρεώθηκαν να τον ακούν υπό βροχή με ομπρέλλες έξω από την αίθουσα που μιλούσε.

Ο Σεβ. Θεσσαλονίκης -ο οικείος ιεράρχης- ενήργησε απαράδεκτα επειδή ο π. Νικόλαος τον έλεγξε όταν παραβίασε ασύστολα τους Ιερούς Κανόνες κατά την υποδοχή του Μονοφυσίτη Πατριάρχη με τρόπο μάλιστα που οδηγεί έμμεσα στην αποδοχή της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Σαμπεζύ.

Και τι έπρεπε, δηλαδή, να πει ο π. Νικόλαος; Οτι ο μονοφυσίτης πρέπει να εισέρχεται στο Αγιο Βήμα και να προσκυνά την Αγία Τράπεζα και το Αγιο Ευαγγέλιο λες και είναι ορθόδοξος επίσκοπος;

Επειδή ένας κληρικός έπραξε το χρέος του είναι λόγος να τιμωρείται;

Δεν ξέρω αν ο Σεβ. Θεσσαλονίκης το έκανε επειδή πήρε εντολές ή αν απλά θίχτηκε επειδή τον έλεγξε κάποιος κληρικός του. Εις εκατέραν των περιπτώσεων ενήργησε μη κατά Θεόν και οφείλει να επανορθώσει αμέσως τα ημαρτημένα.

Ο π. Νικόλαος είναι αυθόρμητος και ορμητικός χαρακτήρας αλλά είναι έντιμος και αγωνιστής. Οσα είπε στο Σεβασμιότατο για τις δεινές παραβάσεις του κατά την επίσκεψη του μονοφυσίτη πατριάρχη αποτελούν, όχι προσωπικές απόψεις του π. Νικόλαου, αλλά θέσεις και πίστη της Εκκλησίας.

Ο δεύτερος ιερέας που τιμωρήθηκε είναι Ρουμανικής καταγωγής και συνόδευσε τον Σεβ. Πειραιώς κατά την πρόσφατή του μετάβαση στη Ρουμανία για να μεταφράζει τις ομιλίες του.

Τέθηκε προφορικά σε αργία από τον Σεβ. Βεροίας κ. Παντελέημονα -στη Μητρόπολη του οποίου διακονεί- με σκοπό να εξαναγκαστεί να αναζητήσει απολυτήριο για άλλη Μητρόπολη. 

Είναι παράνομη η προφορική δίωξη κάθε κληρικού και εντελώς απαράδεκτη η εχθρική διάθεση του Σεβασμιότατου. 

Ο Σεβασμιότατος Βεροίας οφείλει να τιμωρήσει και να απομακρύνει από τις τάξεις του κλήρου της Μητροπόλεως του όποιον κληρικό έχει κώλυμα ιερωσύνης ή δεν ορθοδοξεί. Οχι ένα αγωνιστή κληρικό.

3 comments:

  1. Καλησπέρα κ. Τελεβάντο.
    Δυστυχώς με καθυστέρηση μου γνωστοποιήθηκε το παρόν σας άρθρο αλλά και ορισμένα άλλα παλαιότερα στα οποία αναφέρεστε στο όνομά μου και στους δήθεν ελέγχους μου προς τον Παναγιώτατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, σχετικά με την είσοδο του μονοφυσίτη πατριάρχη στον Ναό του Αγ. Γρηγ. Παλαμά.
    Θέλω εδώ να δηλώσω πως ουδέποτε προέβην σε έναν τέτοιο έλεγχο. Στηρίζεστε στις αναρτήσεις των διαχειριστών του ιστολογίου κατάνυξης, αλλά αυτές αφορούν το Ιστολόγιο Κατάνυξης και όχι εμένα προσωπικά. Συνδέετε επίσης τις υποτιθέμενες "διώξεις" μου από την μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με το προαναφερθέν γεγονός.
    Όλα αυτά είναι ανυπόστατα και σας παρακαλώ να προβείτε στην ανάλογη τακτοποίηση του θέματος. Ουδέποτε μίλησα για διωγμό, ουδέποτε έλεγξα τον Δεσπότη μου για το γεγονός που αναφέρετε και σας παρακαλώ να κάνετε διορθωτική ανάρτηση.
    Κακώς ανακατέψατε το όνομα και την ενορία μου στις δημοσιεύσεις σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δηλαδή συμφωνειτε π. Νικόλαε με την ενέργεια του κ.κ Ανθιμου;

      Delete
  2. Λυπάμαι ειλικρινά για το γεγονός.

    Χαίρομαι ιδιαιτέρως επειδή ουδεμία δίωξη υφίστασθε και να είστε απολύτως βέβαιος ότι ουδεμία αναφορά θα γίνει εκ μέρους μου στο θέμα στο μέλλον.

    ReplyDelete