Saturday, November 1, 2014

ΟΤΑΝ Ο κ. Σ. ΤΖΟΥΜΑΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΓΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ



ΟΤΑΝ Ο κ. Σ. ΤΖΟΥΜΑΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΓΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Εξάψαλμος” του κ. Σωτήρη Τζούμα:

“Περιμένουν αγέρωχοι την επόμενη μέρα. Το φωτογραφικό ενσταντανέ είναι από την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μεγάρων Κωνσταντίνου!

Τρείς ιδιαίτερα προβεβλημένοι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σύρου Δωρόθεος (στο μέσον), Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Κηφισίας Κύριλλος (στα δύο άκρα), περιμένουν υπομονετικά στην πλατεία των Μεγάρων, για να έλθει η ώρα της υποδοχής του ενθρονιζομένου.

Σε αυτά τα ψύχραιμα αρχιερατικά βλέμματα και τις αγέρωχες και αδιάφορες, δήθεν, ματιές των δύο Μητροπολιτών Σύρου και Μεσσηνίας (μόνον ο Κηφισίας κοιτά κατάματα και χαμογελά με ψυχραιμία), κρύβεται η αγωνία της επόμενης ημέρας!

Της μεγάλης εκλογής και ενθρόνισης οποτεδήποτε έλθει αυτή στο κέντρο των Αθηνών!

O ορίζοντας περιλαμβάνει καταρχήν τους δύο ήδη προβεβλημένους Ιεράρχες Σύρου Δωρόθεο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Ο μύθος, όμως και η παράδοση μας προειδοποιούν ότι από δίπλα, υπάρχει πάντα και ένας outsider, όπως εν προκειμένω στη φωτό μας, ο Κηφισίας Κύριλλος, που βλέπει το φακό κατάματα αφού δεν έχει εκδηλώσει ποτέ μέχρι σήμερα, κάποια τέτοια φιλοδοξία!

Κι επειδή κάθε μύθος έχει και το επιμύθιό του, θα σας πώ ότι η επόμενη ημέρα μπορεί να αργεί, ή μπορεί να είναι και σύντομα, ίσως αύριο –κανείς δεν ξέρει– γι’ αυτό οι υποψηφιότητες έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται!

Προς το παρόν σημειώσατε δύο ισχυρές: Σύρου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος!”

Ισχυρές, λέγει ο κ. Σωτήρης Τζούμας, οι υποψηφιότητες των Μεσσηνίας και Σύρου για το Αρχιεπισκοπικό αξίωμα πλην όμως υπάρχουν πάντοτε και οι outsiders όπως λ.χ. ο Κηφισίας Κύριλλος (of all the people!!!).

1.) Eκτός από τις δύο ισχυρές υποψηφιότητες, κ. Τζούμα, στις οποίες αναφέρεστε και τους όποιους outsiders έχετε υπόψη σας, μήπως γνωρίζετε άλλο ιεράρχη, ο οποίος έχει τουλάχιστον δεκαπλάσιες πιθανότητες να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος από ότι έχουν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Σύρου;

2.) Γιατί διαλέξατε τη σημερινή μέρα να μας πείτε τους μύθους σας -τουτέστιν τα παραμύθια σας- και τα επιμύθιά σας; Για να αποσπάσετε την προσοχή μας από την εντυπωσιακή ενθρόνιση του λίαν προσφιλούς μας “Νεωκόρου”;  Κάτι μου λέγει ότι το timing του παραμυθιού σας πρέπει να μας βάλει σε βαθύ σκεπτικισμό.

3.) Είστε βέβαιος, κ. Τζούμα, ότι δεν υπάρχει  συναλλαγή μεταξύ Μεσσηνίας και “Νεωκόρου” -υπό την καθοδήγηση φυσικά του αριστοτέχνη των παρασκηνίων Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου-, για να προωθηθεί ο “Νεωκόρος” πανηγυρικά για Αρχιεπίσκοπος; 

Προφανώς η υποψηφιότητα του Μεσσηνίας δεν έχει απολύτως καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Επομένως η προβολή της λειτουργεί υπέρ του “Νεωκόρου” παραπλανητικά και καθησυχαστικά.

Παρουσιάζει ως δήθεν αμφίρροπη τη μάχη των επόμενων Αρχιεπισκοπικών εκλογών και καθησυχάζει τους δελφίνους ότι έχουν ακόμη ελπίδες. Ετσι απομακρύνει τον κίνδυνο να τους οδηγήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων για να συνασπιστούν εναντίον της υποψηφιότητας του “Νεωκόρου”.

Ταυτόχρονα η υποψηφιότητα του Μεσσηνίας φθείρει την υποψηφιότητα άλλων ιεραρχών. Δεν εννοώ φυσικά του Σεβ. Σύρου. Ο Μεσσηνίας παραμυθιάζει σοβαρούς και ενάρετους ιεράρχες ότι θα διατηρήσει την υποψηφιότητά του μέχρι τέλους και ότι θα τους ψηφίσει στη δεύτερη ψηφοφορία.

Ετσι τους εκθέτει ως ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί του και αχρηστεύει ουσιαστικά την υποψηφιότητά τους.

4.) Γράφετε κ. Τζούμα: “Η επόμενη ημέρα μπορεί να αργεί, ή μπορεί να είναι και σύντομα, ίσως αύριο –κανείς δεν ξέρει”.

Really? Κανείς δεν ξέρει; Ούτε εσείς, ούτε ο “Νεωκόρος”, ούτε ο Μεσσηνίας, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος;

Ε αφού δεν ξέρετε να σας πω εγώ για να μάθετε. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχηματίσει πυρήνα- αν δεν τον έχει ήδη έτοιμο- τουλάχιστον είκοσι Μητροπολιτών, οι οποίοι θα ψηφίσουν τον “Νεωκόρο” μας βρέξει χιονίσει για Αρχιεπίσκοπο, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν με αναπόδραστη νομοτέλεια.

Αλλά προφανώς δεν τελειώσαμε.

No comments:

Post a Comment