Monday, November 17, 2014

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ WHITESTONE



Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ WHITESTONE

Του Παναγιώτη Τελεβαντου
=====

Χθες εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone.

Η αρχιτεκτονική του είναι από τις καλύτερες που έχουμε στις ΗΠΑ. Σταυροειδής μετά τρούλου. Η χωρητικότητά του μέτρια. Θα έλεγα η ιδανική. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ορθόδοξων πιστών της περιοχής αλλά δεν είναι ένας από τους τεράστιους ναούς που νιώθει σαν χαμένος μέσα ο πιστός.

Το τέμπλο του ναού είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε στις ΗΠΑ και όχι μόνον. 

Εξαιρετικός ο πολυέλαιος του τρούλου με τον τεράστιο χορό, αλλά και οι άλλοι πολυέλαιοι που κοσμούν τον ναό. 

Αξιον ιδιαίτερης μνείας είναι το εκπληκτικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι του αντίγραφου της εικόνας της Παναγίας της Πορταίτισσας. 

Οι εικόνες είναι σκαμμένες πολύ καλής Βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Υπάρχουν ορθόδοξα ξυλόγλυπτα στασίδια και όχι φράγκικοι πάγκοι που υπάρχουν σχεδόν στο σύνολον των υπόλοιπων ναών στην Αμερική.

Ο ναός έχει μια κλασσική λιτή αρχοντιά, ένα βυζαντινό χρώμα, μια ομορφιά ορθόδοξη που βοηθά στην κατάνυξη όσο ελάχιστοι ναοί. 

Αλήθεια! Πόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάνυξη που θα δοκιμάζει ο πιστός όταν θα εξευρεθούν οι τεράστιοι πόροι που απαιτούνται για να αγιογραφηθεί ο ναός!

Είναι μια από τους ελάχιστες κοινότητες που έχει αντιφωνική ψαλμωδία. 

(Η μόνη άλλη εκκλησία στην Αμερική που γνωρίζω ότι έχει αντιφωνική ψαλμωδία είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν με τους εξαιρετικούς και ευλαβείς ψάλτες). 

Υπάρχει δεξιός και αριστερός ψάλτης ή μάλλον δεξιό και αριστερό αναλόγιο, επειδή υπάρχουν πολλοί ψάλτες που ψάλλουν με προσευχητική διάθεση χορωδιακά, μονοφωνικά, βυζαντινά, χωρίς λαρυγγισμούς και χωρίς τις ασέβειες των νανινά και των τεριρέμ, που καταδικάζει ρητά ο Οσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο "Πηδάλιό" του εκφράζοντας το πνεύμα της ορθόδοξης λατρείας. 

Ο ναός δεν έχει τις φρικτές φραγκοχορωδίες που υπάρχουν στους περισσότερους ναούς μας, ούτε και πλησιάζει γυναίκα στο αναλόγιο, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλούς ναούς, ενώ δεν υπάρχει καμία προς τούτο ανάγκη επειδή διαθέτουν πολύ καλούς ψάλτες. 

Ολοι όσοι ψάλλουν -όχι μόνον ο πρωτοψάλτης και ο αριστερός ψάλτης- είναι με τα ράσα τους.

Οι ιερόπαιδες διακονούν με πολλή ευλάβεια πάντοτε με τα παπαδικά τους και όλοι όσοι διακονούν στο Ιερό Βήμα δείχνουν ότι συναισθάνονται την ιερότητα του χώρου. 

Ο νεωκόρος, επίσης με το ράσο του, διακονεί με χαρακτηριστική σεμνότητα και εκκλησιαστικό ήθος.

Ο ναός της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone αποτελεί πραγματικό πρότυπο για τις εκκλησίες στις ΗΠΑ.

Ευχής έργον θα ήταν όλοι όσοι θα οικοδομήσουν ορθόδοξο ναό στην Αμερική να πηγαίνουν στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone για να παραδειγματίζονται από την υποδειγματική δουλειά που έγινε εκεί τόσον με την αρχιτεκτονική του ναού όσο προπαντός με τον εξοπλισμό της εκκλησίας. 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ζωής της κοινότητας είναι η παρουσία παιδιών και νέων στη Θεία Λειτουργία. 

Τουλάχιστον εκατό -μπορεί και διακόσια- παιδιά και έφηβοι σχολικής ηλικίας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλοι κοινώνησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο π. Διονύσιος, ο π. Νικόλαος και ο διάκονος Χρυσόστομος, που λειτουργούν με πολλή ιεροπρέπεια, βγήκαν με τρία δισκοπότηρα να κοινωνήσουν τους πιστούς που προσήλθαν κατά εκατοντάδες στο μυστήριο της Ζωής.

Ο Ορθρος στο σύνολό του τελέστηκε στα Ελληνικά, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Θείας Λειτουργίας. Ετσι πρέπει να γίνεται επειδή αυτό επιβάλλει η δημογραφική σύνθεση του εκκλησιάσματος, επειδή εκτός από τους Αμερικανογεννημένους νέους υπάρχουν εκατοντάδες ομογενείς πρώτης γενεάς.

Αληθινά συγκλονιστική η χθεσινή Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone. 

Λυπάμαι ειλικρινά επειδή ο ναός βρίσκεται σε η μεγάλη απόσταση από τον τόπο της διαμονής μου κι έτσι δεν μπορώ να εκκλησιάζομαι εκεί τακτικά.

No comments:

Post a Comment