Wednesday, November 12, 2014

ΠΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ “ΝΕΩΚΟΡΟ”



ΠΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ “ΝΕΩΚΟΡΟ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέμενε φορτικά -φαινομενικά- να πείσει τον Σεβ. Ναυπάκτου να μετατεθεί στα Ιωάννινα.

Μέχρι τον Πρόεδρο Παπούλια ενέπλεξε στα σχέδια του.!

Ηταν ειλικρινής στις επιδιώξεις του; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ειλικρινής; Φαίνεται σας αρέσουν τα ανέκδοτα.

Για να μπορέσει να εκλέξει τον “Νεωκόρο” διάδοχό του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπρεπε να συμμαχήσει με δύο ισχυρούς Μητροπολίτες που διαθέτουν σημαντική υποστήριξη στην Ιεραρχία. Τους Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Ετσι στον μεν Μεσσηνίας υποσχέθηκε μετάθεση στη Μητρόπολη Περιστερίου και απόλυτη διαχείριση των διαλόγων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τους αιρετικούς και με τους αλλόθρησκους, ενώ στον Σεβ. Δημητριάδος συνδιαχείριση των διαλόγων.

Ναι! Αλλά και ο ένας και ο άλλος είναι θεολογικά μειράκια σε σχέση με τη θεολογική κατάρτιση του Σεβ. Ναυπάκτου.

Επρεπε, λοιπόν, να καταστρωθεί σχέδιο με το οποίο και ο Ναυπάκτου να τεθεί εκποδών, αλλά και να μείνει onboard για την εκλογή του “Νεωκόρου” μας, και οι διάλογοι να παραμείνουν στα χέρια των Οικουμενιστών Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Δημητριάδος με ανταμοιβή την παροχή υποστήριξης προς τον “Νεωκόρο” για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. 

Πρότεινε, λοιπόν, τη μετάθεση στα Ιωάννινα ποντάροντας στον αδαμάντινο χαρακτήρα του Σεβ. Ναυπάκτου.

Γνώριζε πολύ καλά, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που τον πίεζαν για να μετατεθεί, ότι ο Σεβ. Ναυπάκτου -ως ιεράρχης αρχών- ουδέποτε θα αποδεχόταν να εγκαταλείψει τα πνευματικά του παιδιά.

Ετσι τον πίεσε όσο περισσότερο μπορούσε για να φανεί όσο το δυνατόν πιο ηρωικό το όχι του Σεβ. Ναυπάκτου.

Πήγε μάλιστα εκ των υστέρων στην ονομαστική του εορτή και υπενθύμισε σε όλους πόσο πολύ ο ίδιος δήθεν ήθελε να στείλει τον Σεβ. Ναυπάκτου στα Ιωάννινα.

Με αυτόν τον καταχθόνιο τρόπο και τον Σεβ. Ναυπάκτου κράτησε ευχαριστημένο και στους δύο ισχυρούς οικουμενιστές Μητροπολίτες έδωσε ότι ζητούσαν για να στρώσει τη λεωφόρο της ανόδου του “Νεωκόρου” στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο με ροδοπέταλα.

2 comments:

  1. Αγαπητέ κ Τελέβαντε.

    Αναφέρεστε στον "αδαμάντινο" τάχα χαρακτήρα του σεβ. Ναυπάκτου ο οποίος σθεναρά "απέρριψε" οποιαδήποτε μετάθεσή του σε άλλη μητρόπολη. Μάλλον όμως για αποτυχία του πρόκειται, παρά για απόρριψη:

    α) Ο ίδιος ο σεβασμιώτατος Ναυπάκτου στο απώτερο παρελθόν ΔΕΝ είχε απορρίψει το ενδεχόμενο μετάθεσής του. Είχε πει ότι δεν θα φύγει από τη Ναύπακτο "ΕΚΤΟΣ και του το ζητήσει η εκκλησία", αφήνοντας έτσι ένα τεράστιο παραθυράκι (μπαλκονόπορτα δηλαδή...)
    Δεν μας έχει εξηγήσει όμως ποια "εκκλησία" (Ιερά Σύνοδος;), με ποιο τρόπο και για ποια επισκοπή (αρχιεπισκοπή Αθηνών;) θα μπορούσε να του ζητήσει μετάθεση για να την δεχτεί.

    β) Βασικός λόγος της αποτυχίας του να μετατεθεί στα Γιάννενα ήταν η άρνηση του Πατριάρχη, η οποία σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρακαμφθεί.
    ι) Εξ'όσων γνωρίζω γενικά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί μετάθεση μητροπολίτη από τις "παλιές" στις "νέες" χώρες βάσει του Πατριαρχικού Τόμου (έχει συμβεί και στο παρελθόν για άλλη μητρόπολη νομίζω).
    ιι)Επιπλέον παρ'ότι ο Ναυπάκτου επί χρόνια τον λιβάνιζε, ο Πατριάρχης δεν είμαι σίγουρος ότι έχει και την καλύτερη προσωπική άποψη για αυτόν. Μην ξεχνάμε την προσωπική κόντρα του Ναυπάκτου με τον Περγάμου (δεξί χερι του Πατριάρχη) αλλά και διάφορα άλλα ευτράπελα που έγιναν κατά τη διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης του στη Ναύπακτο ενώπιον του Πατριάρχη:

    βλέπε και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=yg_JTER0nT4

    ιιι) Τέλος απ΄οτι φαίνεται ο Πατριάρχης ήθελε να έχει πολύ δικό του άνθρωπο για τα Γιάννενα, τον οποίο και πρότεινε. Απλό και κατανοητό.


    γ) Στο χωριό μου έχουμε μια έκφραση: "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" και αυτό συμβαίνει με τον σεβασμιώτατο Ναυπάκτου, ο οποίος την αποτυχία μετάθεσής του στα Γιάννενα την ονόμασε και την διαφήμισε ως απόρριψη. Άλλωστε το σχετικό δελτίο τύπου από τον ίδιο βγήκε πολύ αργά, λίγο πριν τις εκλογές όταν πλέον είχε "κλειδώσει" ΄ότι δεν "έπαιζε" πλήρωση της μητρόπολης με μετάθεση και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.
    Υπενθυμίζω 22 Ιουνίου η "δήλωση" του σεβασμιωτάτου http://www.amen.gr/article18443
    και 25 Ιουνίου εκλογή Ιωαννίνων.


    δ) Την πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά την επίσκεψή του στη Ναύπακτο ότι ο σεβ. Ναυπάκτου θα μείνει στη Ναύπακτο μέχρι το τέλος της ζωής του (https://www.youtube.com/watch?v=oDsVdOzo3NE στο 6:34), τη βλέπω από την οπτική ότι ούτε για την αρχιεπισκοπή Αθηνών πλέον τον προωθεί, οριστικά και αμετάκλητα. Να υποθέσω λοιπόν ότι ούτε στην Ιεραρχία έχει πλέον ερείσματα ο Ναυπάκτου, οπότε δεν βγαίναν τα κουκιά και για μετάθεση στα Γιάννενα;

    δ) Τον αδαμάντινο χαρακτήρα του σεβασμιώτατου, αφήστε να τον κρίνουμε εμείς εδώ στη Ναύπακτο, που τον έχουμε ζήσει και από κοντά. Στην επίσκεψη του αρχιεπισκοπου Ιερώνυμου στη Ναύπακτο για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη, ήταν-δεν ήταν 150-200 άτομα στην εκκλησία, κυρίως παπάδες και παπαδιές. Το Χριστεπώνυμο πλήρωμα απουσίαζε επιδεικτικά, ενδεικτικό της εκτίμησης που “χαίρει” ο σεβασμιώτατος στην τοπική εκκλησία και το ποίμνιό του.

    ReplyDelete
  2. Το σχόλιό σας αδικέι την αλήθεια επειδή δεν είναι η π΄ρωτη φορά που ο Ναυπάκτου απέρριψε πρόταση για μετάθεση.

    ReplyDelete