Tuesday, November 18, 2014

ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ



ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην Αστόρια ποτέ δεν μένω τις Κυριακές για τη Θεία Λειτουργία εκτός και αν δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά.

Oπως μου έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου από βρεφικής ηλικίας είχα προβλήματα με τον ύπνο, που έκτοτε δεν ξεπέρασα.

Γι’ αυτό αν κατορθώσω να κοιμηθώ, έστω και ελάχιστες ώρες το βράδυ του Σαββάτου, την Κυριακή πηγαίνω για εκκλησιασμό σε κάποια μακρυνή από τον τόπο της διαμονής μου κοινότητα.

Αν όμως δεν κοιμηθώ καθόλου ή αν κοιμήθηκα μισή ή μία ώρα εκκλησιάζομαι στην Αστόρια και δη στον Αγιο Δημήτριο που αρχίζει την πρώτη Θεία Λειτουργία νωρίτερα από όλες τις κοινότητες για να επιστρέψω νωρίς στο σπίτι να κοιμηθώ.

Στην Αμερική δεν αρχίζουν την ίδια ώρα τη Θεία Λειτουργία όλες οι ενορίες. Η κάθε κοινότητα καθορίζει το ωράριο των Ακολουθιών της κατά το δοκούν.

Ο Αγιος Δημήτριος Αστορίας τελεί Θεία Λειτουργία που αρχίζει νωρίτερα από οποιανδήποτε άλλη κοινότητα, αλλά και Θεία Λειτουργία που αρχίζει αργότερα από όλες τις κοινότητες επειδή έχει και δεύτερη Θεία Λειτουργία. 

Γι’ αυτό και πάλιν με εξυπηρετεί, επειδή αν με πάρει ο ύπνος προς τα ξημερώματα, κοιμάμαι για λίγο και εκκλησιάζομαι στη δεύτερη Θεία Λειτουργία.

Αυτό ακριβώς μου συνέβηκε την προπερασμένη Κυριακή γι’ αυτό και πήγα για τη δεύτερη Θεία Λειτουργία στον Αγιο Δημήτριο.

Πλην όμως εκείνη την Κυριακή δεν ετελείτο δεύτερη Θεία Λειτουργία λόγω του ότι θα γινόταν γεύμα για το φιλανθρωπικό έργο. Αυτό όμως δεν το γνώριζα κι έτσι έφτασα στην εκκλησία την ώρα του Ευαγγελίου.

Στενοχωρέθηκα πολύ γι’ αυτό αλλά σε λίγο η διάθεσή μου άλλαξε.

Στεκόμουν δίπλα στο προσκυνητάρι του Αγίου Δημητρίου, στο πίσω μέρος του ναού, όπου και έφταναν οικογένειες με τα παιδάκια τους.

Ενας μικρούλης ήθελε να προσκυνήσει τον Αγιο Δημήτριο. Δοκίμασε τρεις φορές να ψηλώσει τα ποδαράκια του όσο πιο ψηλά μπορούσε, αλλά δεν κατόρθωσε να φτάσει την εικόνα.

Οταν είδε ότι ήταν αδύνατο να προσκυνήσει στάθηκε κάτω από την εικόνα με ένα ολοφώτεινο πρόσωπο από χαρά και ένα πηγαίο χαμόγελο, έβαλε το χεράκι του στο στόμα του, το φίλησε και έστειλε το φιλί στον Αγιο Δημήτριο!

Περιττόν να σας πω ότι he made my day!

Μια άλλη ξανθή κουκλίτσα ήταν πολύ θορυβώδης. Ηθελε να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Επιτέλους! Τι σόι γυναίκα είναι αν δεν επιζητούσε να είναι το επίκεντρο της προσοχής; Επειδή είναι τοσοδούλα σημαίνει ότι δεν είναι γυναίκα;

Ολοι δυσανασχετούσαν με τη θυρυβώδη παρουσία της εκτός φυσικά από μένα που η παρουσία των παιδιών ποτέ δεν με ενοχλεί. Αυτό δα έλειπε! Να με ενοχλεί η παρουσία των αγγέλων!

Θα μου πείτε: Καλά είναι αυτά που μας λες με τα παιδάκια. Πόσο, όμως, πρόσεχες στη Θεία Λειτουργία λες και δεν φτάνει που πήγες καθυστερημένος;

Δεν πιστεύω να περιμένετε απάντηση;

And guess what? I do not even feel guilty about that!

No comments:

Post a Comment