Wednesday, November 26, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“Κατά τους Κανόνες καταδικάζεται η συμπροσευχή με τους αιρετικούς, γιατί οι αιρετικοί, αφού προσεχώρησαν σε αίρεση, έπαυσαν να έχουν κοινωνία με την πραγματική Εκκλησία, δηλαδή την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι αιρετικοί είναι «ακοινώνητοι», γιατί δεν μπορεί να λάβουν την Θεία Κοινωνία. 

Πονούμε πραγματικά όταν ακούμε, όχι μόνο, αλλά και βλέπουμε, συμπροσευχές μεγαλόσχημων ρασοφόρων μέ τους αιρετικούς Παπικούς, ακόμη και με αυτόν τον ίδιο αιρετικό Πάπα. 

Ο αγιασμένος Γέροντας Πατήρ Παίσιος μας λέγει ότι για να προσευχηθούμε με κάποιον πρέπει να έχουμε την ίδια πίστη με αυτόν. Αλλά ο Πάπας και οι Παπικοί, όπως μας το λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και τόσοι άλλοι άγιοι Πατέρες και Οικουμενικές Σύνοδοι, είναι αιρετικοί. Οσοι κληρικοί και λαϊκοί συμμετέχουν στις συμπροσευχές με τους ακοινωνήτους Παπικούς ή άλλους αιρετικούς, πρέπει να αφορίζονται κατά τον δέκατο Αποστολικό Κανόνα. Ας μας ελεήσει ο Θεός γι’ αυτές τις ωμές παραβάσεις των Ιερών Κανόνων, που βλέπουμε να γίνονται στις μέρες μας.

Οι παπικοί και οι άλλοι αιρετικοί είναι, ξαναλέγουμε, «ακοινώνητοι», αφού δεν μπορούμε να τελέσουμε μαζί τους την Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουμε μαζί τους από το "Αγιο Ποτήριο”. Γι' αυτό λέγονται «ακοινώνητοι»· επειδή δεν μπορούν να μετέχουν στην Τράπεζα του Θεού και να κοινωνήσουν μαζί μας. Πώς λοιπόν συμπροσεύχονται με τους ακοινωνήτους παπικούς δικοί μας μεγαλοσχήμονες κληρικοί; Είναι δυνατόν να ακουστεί από τον Θεό μας αυτή τους η προσευχή; Συγχωρήσατε μας Αγιοι Πατέρες, γιατί είμαστε αδιάφοροι σέ τέτοιες ωμές παραβάσεις των Ιερών σας Κανόνων και ικετεύσατε τον Κύριο να μην μας τιμωρήσει και μας πάρει την Χάρη Του γιά την αδιαφορία μας αυτή. Σεις, όμως, αδελφοί χριστιανοί, μη βλέπετε το δικό μας κακό παράδειγμα, αλλά να είστε αγωνιστές και θερμοί υπερασπιστές των ιερών Κανόνων των Αγίων Πατέρων της Ορθόδοξης Πίστης μας. Βλέποντας εμείς οι κληρικοί σας τον δικό σας θερμό ζήλο για την πίστη και την διαμαρτυρία σας και τον αγώνα σας για τις συμπροσευχές δικών μας μεγαλόσχημων κληρικών με τους ακοινωνήτους Παπικούς και άλλους αιρετικούς, ξυπνάμε από την αδιαφορία μας και ξεχυνόμαστε και εμείς μαζί σας σε ιερό αγώνα για τις παρατηρούμενες καταπατήσεις των ιερών Κανόνων.

Κάτω ο Παπισμός και ο Οικουμενισμός και ψηλά τα λάβαρα, της αμωμήτου πίστης μας τα λάβαρα!”

Αυτό θα πει ομολογητής επίσκοπος που στέκεται ανύσταχτος φρουρός στην έπαλξη που τον έθεσε ο Κύριος.

Κατηχεί τον λαό του Θεού ορθόδοξα και στηρίζει τις θέσεις του στους Ιερούς Κανόνες.

Αν όλοι οι επίσκοποι έκαναν το ίδιο ούτε ο Οικουμενισμός θα μπορούσε να σταθεί, ούτε οι άλλες αιρέσεις. 

Ούτε θα τολμούσαν οι Οικουμενιστές να προβαίνουν σε παντοειδείς ασχημίες που αμαυρίζουν το κάλλος της ορθόδοξης ομολογίας τους.

Σας ευχαριστούμε, Σεβασμιότατε Γόρτυνος, για το ομολογιακό σας φρόνημα και για τα κηρύγματά σας που είναι πραγματικά σαλπίσματα για να εγερθούμε από τη νάρκη του ύπνου της αδιαφορίας για τα θέματα της πίστης μας.

Αντί να ευτελίζει την πίστη μας ο Σεβ. Γόρτυνος από πανήγυρι σε πανήγυρι, όπως κάνουν τόσοι άλλοι ιεράρχες, κατηχεί το ποίμνιό του και εκδαπανά τον εαυτό του στη θεολογία που είναι το κύριο έργο του επισκόπου.

1 comment:

  1. Αφού ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται, και καλά κάνει, στους Ιερούς Κανόνες γιατί δεν επικαλειται και τον 31ο ι. καν. των Αγ. Αποστόλων και τον 15ο ι. καν. της ΑΒ Συνόδου με την ερμηνεία του Αγ. Νικοδήμου.;

    ReplyDelete