Tuesday, September 23, 2014

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ JACKSON HEIGHTS



ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ JACKSON HEIGHTS

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
=====

Στις 14 Σεπτεμβρίου στην Υψωση του Τιμίου Σταυρού εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στο Jackson Heights.

Πολύ κατανυκτικός ναός με τοιχογραφίες στις περισσότερες επιφάνειες και με ξύλινο δάπεδο που δημιουργεί ωραία ζεστή ατμόσφαιρα.

Ο ναός διαθέτει εξαιρετικό -με την όλη σημασία του όρου- καλλίφωνο και μουσικολογιότατο ψάλτη, που ψάλλει με αληθινά εκκλησιαστικό ήθος και ο οποίος στο παρελθόν χρημάτισε ιεροψάλτης στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Παρόλον ότι δημογραφικά το εκκλησίασμα ποικίλει οι περισσότεροι ομογενείς που εκκλησιάζονται εκεί είναι άνθρωποι κάποιας ηλικίας χωρίς να λείπουν και οι νεώτεροι.

Πρόκειται κυρίως για ομογενείς πρώτης γενεάς που συνδιαλέγονται μεταξύ τους στα Ελληνικά μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Ο εφημέριος του ναού έλειπε και αντικαταστάτης λειτουργός ήταν ο π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος γνωστός ιερέας στον υπογράφοντα το κείμενο, από άλλες εκκλησίες που λειτουργούσε στο παρελθόν στο Μπρονξ και στο Μανχάταν.

Ο π. Νικόλαος αρέσκεται πολύ στην τάξη και στην πειθαρχία γι’ αυτό και δεν διστάζει να κάνει τον τροχονόμο την ώρα της Θείας Λειτουργίας και να κάνει αυστηρές παρατηρήσεις ακόμη και την ώρα που κρατά το Αγιο Δισκοπότηρο και κοινωνά τον κόσμο.

Του αρέσει επίσης πολύ να διηγείται ανέκδοτα ιδιαίτερα όταν τα συνδυάζει με την περιφορά του δίσκου.

Λέγει ένα ανέκδοτο και μετά προτρέπει τον κόσμο: "Σας άρεσε το ανέκδοτο; Ωραία! Ρίξτε περισσότερα στο δίσκο."

Μπορείτε να γελάτε όσο θέλετε, αλλά η ανεκδοτολογία του π. Σωτηρόπουλου βοήθησε τα μέγιστα στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου όταν υπηρετούσε για κάποιο διάστημα εκεί, όπως βοήθησε αργότερα και την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ.

Στην Ακολουθία της Ανάστασης πηγαίνω πάντοτε στον Αγιο Ελευθέριο. Μια χρονιά που πήγα εκεί ο π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος ήρθε πανέτοιμος με τα ανέκδοτά του.

Μας είπε τρία ανέκδοτα. Ολα Polish jokes! Μετά από το κάθε ανέκδοτο ακολουθούσε περιφορά του δίσκου. Οταν γέλασε το εκκλησίασμα περισσότερο στο ένα ανέκδοτο μας είπε: "Αφού σας άρεσε πιο πολύ αυτό το ανέκδοτο, να ρίξετε περισσότερα στο δίσκο.!!!"

Δεν χρειάζεται να αναφέρω, φυσικά, ότι Ανάσταση κάναμε στις 12.30 αντί στις 12.00, επειδή η διήγηση τριών ανεκδότων και η περιφορά τρεις φορές του δίσκου χρειάζεται κάποιο χρόνο. Αλλά ο π. Νικόλαος δεν στέκεται σε κάτι τέτοιες ασήμαντες μικρολεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι με τα Polish jokes βρήκε τα λεφτά για να φτιάξει την οροφή του ναού που έσταζε.!

Πιστέψτε με! Ο παππούλης έχει πολλή πλάκα! Είναι γνήσιο Washington Heights guy σε όλα του!!! 

Εχω την εντύπωση πάντως ότι ο Σεβασμιότατος Αμερικής δεν αξιοποιεί τον π. Νικόλαο στο βαθμό που πρέπει. Ξέρω ότι έχει κουραστεί και ότι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη της ανοικοδόμησης ναού και τρίτης κοινότητας. Εφτιαξε ήδη δύο. Ο Σεβασμιότατος όμως μπορεί κάλλιστα να τον παρακαλέσει να κάνει την αρχή για την ανοικοδόμηση ενός άλλου ναού για τους πρώτους τρεις μήνες. Μετά θα κουραστεί και θα σηκωθεί να φύγει. Σε κανένα μήνα ο Σεβασμιότατος θα τον ξανακαλέσει και θα τον παρακαλέσει να συνεχίσει το έργο του για άλλους τρεις μήνες κοκ. μέχρις ότου χτιστεί η νέα εκκλησία.

Επιτέλους Σεβασμιότατε! Γιατί υπάρχουν τα Polish jokes αν δεν μπορούν τουλάχιστον να χρησιμεύσουν για την ανοικοδόμηση μιας εκκλησίας;

No comments:

Post a Comment