Friday, September 19, 2014

ΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΥΔΗ ΟΣΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ



ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Για να πείσουν ότι η ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών είναι επιβεβλημένη ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, αν το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών καταστεί Τμήμα του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι Καθηγητές του θα μπορούν να διδάξουν στους φοιτητές του ποια είναι η διδασκαλία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για το Ισλάμ. 

Αληθώς! Τέλεια εφαρμογή του ρητού: “Ο πνιγμένος για να σωθεί από τα μαλλιά του πιάνεται”. Ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων καταφεύγουν σ’ αυτή την κυριολεκτικά φτηνή επιχειρηματολογία.

Και ποια εγγύηση υπάρχει ότι οι Καθηγητές του Θεολογικού Τμήματος της Σχολής θα διδάσκουν σωστά τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων έναντι του Ισλάμ;

Ακόμη και ο Μακαριότατος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, όταν αναφέρεται στην πατερική διδασκαλία για το Ισλάμ, ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή των διαλόγων της Ορθοδοξίας με τους μουσουλμάνους, επειδή οι Αγιοι Πατέρες διατύπωσαν κάποιες θέσεις σε αντιπαράθεση με τον Ισλάμ, ενώ τώρα το ζητούμενο είναι ο διάλογος, η αναζήτηση κοινών σημείων και η συνδιαλλαγή μαζί του.

Αν τον Μακαριότατο Αλβανίας δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε να παρουσιάσει τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων για τον Μωαμεθανισμό, θα εμπιστευτούμε τους γνωστούς για τους Διαθρησκειακούς Οικουμενιστικούς προσανατολισμούς τους Καθηγητές του Θεολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να διδάξουν τους φοιτητές την πατερική διδασκαλία;

Απλά οι ελλογιμότατοι κύριοι Καθηγητές δεν έχουν την εντιμότητα να πουν ευθέως ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης από ορθόδοξη ομολογιακή σε Διαθρησκειακή, οικουμενιστική, θρησκειολογική Σχολή και καταφεύγουν σε τόσο φτηνά επιχειρήματα για να μας πείσουν για τις δήθεν αγαθές τους προθέσεις να διδάξουν το Ισλάμ σύμφωνα με τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων.

Διερωτώμαι: Αν αύριο οι Παπικοί της Ελλάδας ή οι Ευαγγελικοί πάνε στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ζητήσουν να ιδρυθεί Τμήμα Παπικών ή και Ευαγγελικών Σπουδών, βάσει ποιας συνέπειας ή λογικής θα αρνηθούν αυτή την πρόταση τοσούτον μάλλον εφόσον είναι ενδεχόμενο να προθυμοποιηθούν να αναλάβουν τα έξοδα λειτουργίας των Τμημάτων; Ή μάλλον θα έπρεπε να ρωτήσω: Ποια εγγύηση  υπάρχει ότι οι Καθηγητές της Θεσσαλονίκης δεν θα ξεσηκώσουν άλλες ομάδες να ζητήσουν την ίδρυση Τμήματος Σπουδών για τις δικές τους θρησκείες και Ομολογίες, ώστε να μεθοδεύσουν περαιτέρω τη μετατροπή των Θεολογικών Σχολών σε θρησκειολογικές; 

Αλήθεια! Εχουμε σκεφθεί ποιοι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει με την απόφαση ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών; 

Πραγματικά ντρέπομαι που αφέθηκε σχεδόν μόνος ο Σεβασμιότατος Θεσσαλονίκης να αντιστέκεται στην ίδρυση του Τμήματος των Ισλαμικών Σπουδών.

No comments:

Post a Comment