Thursday, September 25, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο dogma.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ιωάννη Λότσιου:

“Κατα την 13η συνέλευση της ολομέλειας της Μεικτής Θεολογικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεν εκδόθηκε επίσημο κείμενο για το θέμα «Συνοδικοτητα κα πρωτείο».

Το προκαταρτικό κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής περί του θέματος αυτού που εκπονήθηκε στο Παρίσι το 2012 συζητήθηκε, αλλά προκάλεσε ορισμένες σοβαρές ενστάσεις. Αποφασίστηκε συνάμα να συνταχθεί ένα νέο σχέδιο για να υποβληθεί στην ολομέλεια.

Το νέο θέμα και κείμενο έχει τίτλο "Προς μια κοινή κατανόηση της Συνοδικοτητας και του Πρωτείου στην Εκκλησία της Πρώτης χιλιετίας". Μετά από σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες σχετικά με το ρόλο του Πρωτείου, προτάθηκε στην Συντονιστική Επιτροπή να συντάξει το κοινό κείμενο για περαιτέρω συζήτηση το 2015.

Επίσης στην σχέση Συνοδικότητας και Πρωτείου ασκήθηκε κριτική για το Κείμενο της Ραβέννας του 2007 "Εκκλησιολογικές και Κανονικές συνέπειες της Μυστηριακής Φύσεως της Εκκλησίας".

Ούτε κοινό Ανακοινωθέν δεν μπορούν να εκδώσουν πια οι διαλεγόμενοι -πολλώ μάλλον να καταλήξουν σε συμφωνία- επειδή οι διαφωνίες για το πρωτείο είναι αγεφύρωτες.

Καταρχήν όσοι νομίζουν ότι οι Ρώσοι θα επιτρέψουν ένα διακανονισμό μεταξύ του Βατικανού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα τους αφήσει "εκτός του νυμφώνος" είναι βαθειά νυχτωμένοι.

Στις συναντήσεις της κοινής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών στην Πάφο, στη Βιέννη και τώρα στο Αμμάν οι διαλεγόμενοι δεν μπόρεσαν να εκδώσουν έστω και ένα νερόβραστο κοινό Ανακοινωθέν.

Από την άλλη το Βατικανό δεν μπορεί ποτέ να απεμπολήσει το κυριαρχικό πρωτείο εξουσίας που ασκεί επειδή αν το κάνει θα αυτοκαταργηθεί. Ολη η δομή του και η εξουσία του στην "από περάτων έως περάτων" Οικουμένη στηρίζεται στο κυριαρχικό παγκόσμιο πρωτείο.

Τέλος όσοι στηρίζουν φρούδες ελπίδες στους θεατρινισμούς του Πάπα Φραγκίσκου θα απογοητευτούν οικτρά. Ο "Αγιος Πατέρας" τυγχάνει εκλεκτό μέλος του δυσώνυμου τάγματος των Ιησουιτών που διέπρεψε στους διωγμούς των Ορθοδόξων και στην προαγωγή της Ουνίας.

Οσοι -οικουμενιστές ή αντιοικουμενιστές- τρέφουν ψευδαισθήσεις περί του αντιθέτου η συνέχεια των εξελίξεων θα τους προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα.

Επομένως ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το “λαικό οικουμενισμό”.

Τι σημαίνει “λαικός οικουμενισμός;” 

Σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των αιρετικών και των ορθόδοξων θα κάνουν συνεχώς συμπροσευχές, θα παρίστανται στις θρονικές εορτές του Βατικανού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου κτλ. ώστε σιγά-σιγά ο κόσμος θα δεχτεί την ιδέα ότι ο Παπισμός δεν είναι αίρεση αλλά Εκκλησία.

Οσο για το διάλογο Ορθοδοξίας και Παπισμού πνέει τα λοίσθια. Στην πραγματικότητα είναι ένα περιφερόμενο λείψανο.

No comments:

Post a Comment