Tuesday, September 23, 2014

Η ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ



Η ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ 

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======

Καταρχάς όταν μιλάμε για Βαλτικές χώρες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αναφερόμαστε στις τρεις μικρές χώρες που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής θάλασσας, δηλαδή την Εσθονία, την Λεττονία (Λατβία) και την Λιθουανία. Οι πιο πάνω χώρες ανήκαν στην πάλαι ποτέ ... διαλάμψασαν Σοβιετική Ενωση κι εγιναν ανεξάρτητες μόλις η κραταιά αυτοκρατορία των σοβιέτ κατέρρευσε και διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη.

Επειδή έτυχε πρόσφατα να βρεθώ στις τρεις αυτές χώρες θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις για το χθες και το σήμερα των μικρών αυτών κρατών που αποτελούν το γε νυν έχον μέλη τόσο της Ευρωπαικής Ενωσης όσο και του ΝΑΤΟ.

Αυτό που μου έκανε πρωτίστως εντύπωση είναι η σχέση των χωρών αυτών με τη Δύση. Στις χώρες αυτές κατοικούν οι Εσθονοί που δεν έχουν καμιά συγγένεια ούτε γλωσσική, ούτε φυλετική με τους κατοίκους των υπολοίπων δύο χωρών αλλά με τους Φινλανδούς.

Οι Λεττονοί κι οι Λιθουανοί από την άλλη είναι γλωσσικά συγγενείς αφού μιλάνε τις λεγόμενες Βαλτικές γλώσσες που ανήκουν στην ινδοευρωπαική οικογένεια κι από την άλλη είναι και φυλετικά συγγενείς.

Οι λαοί της Βαλτικής δεν είχαν καμιά σχέση με τους λαούς της Δύσεως, Γερμανούς, Φράγκους κλπ. και δεν είχαν ακούσει τίποτε για τη χριστιανική πίστη. Ησαν με αλλά λόγια ειδωλολάτρες και λάτρευαν τοπικές παγανιστικές θεότητες που είχαν σχέση με τις χώρες αυτές.

Ξαφνικά κατά τον 13ο αιώνα και συγκεκριμένα στα 1226 οι Παπικοί αποφασίζουν να γνωρίσουν το Χριστό στους παγανιστές των Βαλτικών χωρών αλλά με το ...δικό τους τρόπο. 

Περιττό να αναφέρω ότι ο τρόπος τους πόρρω απέχει από τον ευαγγελικό. Οταν μερικοί, αμύητοι και άσχετοι με το ευαγγελικό μήνυμα μας κατηγορούν ότι είμαστε προκατειλημμένοι έναντι των Παπικών τους συνιστώ φιλικά να διαβάσουν λίγη Ιστορία, αλλά και το Ευαγγέλιο. Ο Χριστός, ως γνωστόν, έστειλε τους μαθητές του να κηρύξουν, όχι με στρατό και δύναμη κοσμική αλλά μόνο με τη δύναμη του λόγου. Δεν είπε ο Χριστός όστις θέλει οπίσω μου ελθείν; 

Οι Παπικοί φαίνεται ότι αυτή τη σελίδα του Ευαγγελίου ΔΕΝ την διάβασαν κι αποφάσισαν ότι πρέπει να κηρύξουν το ευαγγέλιο στους Βαλτικούς λαούς. Βρήκαν ένα άλλο τρόπο κηρύγματος πιο αποτελεσματικό. Ποιον; 

Παρακολουθήστε απλώς τα γεγονότα και θα μάθετε.

Ιδρύουν το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών που στόχο έχει να κατακτήσει στρατιωτικά τους Βαλτικούς λαούς και να επιβάλει με τη φωτιά και με το σίδερο τη διδασκαλία του πράου Ναζωραίου.

Πολεμώντας οι γενναίοι μοναχοί-στρατιώτες του Πάπα φτιάχνουν το μοναστικό (άκουσον! άκουσον!) κράτος των Τευτόνων Ιπποτών, που ξεκινά από την περιοχή της Πολωνίας που ονομάζεται Κουλμερλαντ καί περιλαμβάνει την σημερινή Λεττονία και Εσθονία. 

Ο πόλεμος τον οποίο ξεκίνησαν οι Τεύτονες καλόγεροι- στρατιώτες του Πάπα που φορούσαν μαύρο σταυρό σε λευκό πλαίσιο δεν ήταν παίξε-γέλασε. Κατά τον άγριο αυτό πόλεμο αναφέρεται ότι οι Πρώσσοι παγανιστές έψηναν ζωντανούς μέσα στην πανοπλία τους τους τεύτονες ιππότες που συνελάμβαναν ζωντανούς. Τελικά η υπεροπλία των Τευτόνων Ιπποτών εξανάγκασε σε υποταγή τους Πρώσσους παγανιστές που έγιναν Παπικοί με το στανιό. Οι Πρώσσοι εκγερμανίστηκαν κι ενα πλήθος τυχοδιώκτες από τη Γερμανία, τη Φλάνδρα και την Ολλανδία κατέκλεισαν τις ακτές της Βαλτικής.

Η όρεξη των “Σταυροφόρων” κόπηκε διότι κάποτε φτάνοντας στα ρωσικά σύνορα βρήκαν απέναντι τους το Ρώσο πρίγκηπα Αλεξάντερ Νιέβσκυ, που στα 1242 τους νίκησε και τους ανάγκασε να βάλουν φρένο στα ...χριστιανικά τους αισθήματα. Ομως τον επόμενο αιώνα αγόρασαν την Εσθονία από τους Δανούς. 

Παρέλειψα να αναφερθώ σ’ ένα αλλο μοναχικό τάγμα των Παπικών. Μιλάμε για τους Λιβονιανούς Αδελφούς του Ξίφους, που ήσαν “πολεμιστές μοναχοί”. Αυτοί ιδρύθηκαν από το Γερμανό “επίσκοπο” της Ρίγας στα 1202 αλλά δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά με τον πόλεμο διότι ηττήθηκαν από τους ντόπιους και τα υπολείμματα του Τάγματος εντάχθηκαν στους Τεύτονες Ιππότες.                                                                                                                                                                                                           
Ο Παπισμός όπου πάει πάντα τα ίδια κάνει. 

Μήπως την ίδια εποχή οι “Σταυροφόροι” του Πάπα στα δικά μας μέρη δεν κατέκτησαν την Κύπρο στα 1191 και στα 1204 την Κωνσταντινούπολη; Οταν επισκέφθηκα την Ιρλανδία έμαθα ότι την ίδια περίπου εποχή (1171) ο Πάπας έστειλε το βασιλιά της Αγγλίας να κατακτήσει το μεγάλο αυτό νησί και ν’ αλλάξει τα ήθη και την πίστη των Ιρλανδών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ιρλανδία μέχρι τότε ήταν Ορθόδοξη και διατηρούσε την πίστη όπως την παρέδωσαν οι Απόστολοι και οι Πατέρες, έχοντας ακμαίο μοναχισμό και πάμπολλα μοναστήρια. Αυτό δεν το ήθελε με τίποτε ο Πάπας και γι’ αυτό έστειλε τον βασιλιά της Αγγλίας να τους υποτάξει και να καταστρέψει την αρχαιότερη χριστιανική χώρα της Δύσεως.

Μήπως αυτό δεν έγινε όταν οι Παπικοί κονκισταδόρες της Ισπανίας έκαναν με το ζόρι οπαδούς του Πάπα τους Ινδιάνους της Αμερικής στα τέλη του 15ου αιώνος;  

Ας γυρίσουμε πάλι στις χώρες της Βαλτικής. Οταν ο Προτεσταντισμός υπερίσχυσε στη Γερμανία και την Σουηδία οι Γερμανοί τον επέβαλαν και στη Λεττονία που ήταν υπό την καταχή τους, ενώ οι Σουηδοί στην Εσθονία που την κατείχαν τότε. 

Η Λιθουανία παρέμεινε στο Παπικό στρατόπεδο διότι εκεί οι Παπικοί έμειναν αμετακίνητοι, αφού ήσαν δίπλα στην Πολωνία.

Σήμερα στις χώρες της Βαλτικής η κατάσταση όσον αφορά την πίστη είναι η εξής: 
Εσθονία. Αποτελεί την πλέον αδιάφορη κοινωνία της Ευρώπης έναντι του Προτεστανισμού. Δεν μας ενδιαφέρει ο Χριστιανισμός, λένε. Οι πρόγονοι μας δεν τον επέλεξαν. Τους επεβλήθη. 
Στη Λεττονία καί στη Λιθουανία υπάρχει ολόκληρο κίνημα επιστροφής στις παγανιστικές θρησκείες που είχαν πριν από την εισβολή των Γερμανών το 13ο αιώνα.

Τα συμπεράσματα; Μα βγαίνουν μόνα τους.

No comments:

Post a Comment