Thursday, May 4, 2017

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΟΣΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΑΝ;



ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΟΣΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΑΝ;

(Η πορεία της υγείας του Παναγιώτατου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις)


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην ομιλία του στην Ελβετία, όπου πήγε για να εορτάσει τρεις οικουμενιστικές επετείους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ξεκάθαρο ότι σκοπεύει να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους αντιδρούν στις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης και ειδικά -προφανώς- όσους αποτειχίστηκαν.

Αυτή είναι μια πολύ λυπηρή εξέλιξη. Κυκλοφορούν ευρέως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παναγιώτατος έχει έτοιμη στα σκαριά τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου με τη σύμφωνη γνώμη όσων Εκκλησιών αντιπροσωπεύθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης.

Το βίντεο της ομιλίας του Παναγιώτατου στην Ελβετία δείχνει σαφέστατα ότι ο Πατριάρχης καταπονείται σοβαρά από ανίατη ασθένεια, όπως ταλαιπωρείται και από τις παρενέργειες της θεραπείας που ακολουθεί. Φυσικό, λοιπόν, είναι να επιζητεί να τακτοποιήσει όσες εκκρεμότητες υπάρχουν με τρόπο που να ικανοποιούν τις επιδιώξεις και τους στόχους του.

Η ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
_______

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ανέκαθεν μια πολύ απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας που ασκεί. Ο π. Γεώργιος Καψάνης μου αποκάλυψε πως, όταν τον συνάντησε ως μέλος της αντιπροσωπείας του Αγίου Όρους λίγο μετά την ενθρόνισή του στη Βασιλεύουσα, ο Παναγιώτατος είχε πλήρη συνείδηση της αντίδρασης που προκαλούσε ο τρόπος που ασκούσε την εκκλησιαστική διοίκηση. “Λένε πως είμαι φίλερις,” είπε στους Αγιορείτες. “Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω να υπάρχει αταξία στην Εκκλησία”. Γνώριζε, δηλαδή, την αντιπάθεια και τις αντιδράσεις που προκαλούσε ο τρόπος που ασκούσε την εξουσία του αλλά εξακολουθούσε να πιστεύει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος διοίκησης.

Αφού, λοιπόν, αυτός ήταν ανέκαθεν ο χαρακτήρας και η νοοτροπία του Παναγιώτατου καθόλου παράξενο ότι τώρα που βρίσκεται προς το τέλος του επίγειου βίου του θέλει να διασφαλίσει την παρακαταθήκη του με αυταρχικές μεθόδους που προσιδιάζουν προς τον χαρακτήρα του. 

ΘΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΑΝ
______

Γι’ αυτό κανείς ας μη αμφιβάλλει ότι είναι αποφασισμένος να δείξει ιδιαίτερα σκληρή πυγμή σε όσους εναντιώνονται στη Σύνοδο της Κρήτης και ιδιαίτερα φυσικά σε όσους αποτειχίστηκαν, αφού θεωρεί τη Σύνοδο της Κρήτης την κορυφαία στιγμή της Πατριαρχίας του, το κύρος της οποίας θέλει να διαφυλάξει με κάθε κόστος.

Αν οι εικασίες μου για την πορεία της υγείας του Παναγιώτατου είναι ορθές η σύγκληση της Μείζονος Συνόδου θα γίνει πολύ σύντομα επειδή ο Πατριάρχης ασφαλώς θα βιάζεται να κλείσει το θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσει δυναμικά τις υπάρχουσες αποτειχίσεις και να προλάβει παρόμοιες άλλες.

ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
_______

Ταυτόχρονα πρέπει να αναμένουμε ότι θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει με ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του τους υπεροχικούς θρόνους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με αυτά τα δεδομένα -και αν οι εικασίες μου για την υγεία του Παναγιώτατου έχουν βάση- το πιο πιθανό σενάριο πρέπει να είναι αυτό που ο Πατριάρχης θα ζητήσει -αν δεν ζήτησε ήδη- από τους Αρχιεπισκόπους Θυατείρων Γρηγόριο και Αμερικής Δημήτριο να παραιτηθούν για να εκλέξει δικούς του απόλυτα έμπιστους ιεράρχες νεώτερους στην ηλικία. Στόχος του είναι να προωθήσει αυτούς που θέλει τώρα για να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές διεργασίες μετά την κοίμησή του στις υπεροχικές Μητροπόλεις της Διασποράς. Αν ο Πατριάρχης κάνει τέτοιο διάβημα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής -πολλώ μάλλον προς τον Θυατείρων Γρηγόριο- επικαλούμενος το επισφαλές της υγείας του, θα είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να αρνηθούν να υποβάλουν την παραίτησή τους. 

Ως γνωστόν ο Σεβ. Αμερικής μέχρι πρόσφατα αρνείτο κατηγορηματικά να παραιτηθεί παρόλες τις πιέσεις που υφίστατο. Γιατί άλλωστε να παραιτηθεί; Μπορεί να πλησιάζει τα 90 αλλά τόσον οι πνευματικές όσον και οι σωματικές του αντοχές είναι αξιοζήλευτες ακόμη και για ανθρώπους 40 χρόνια νεώτερους του. Σε τελευταία ανάλυση ποιο κανονικό δικαίωμα έχει να παραιτηθεί, αφού οι δυνάμεις του είναι ακμαίες; Αν, όμως, ο Πατριάρχης του πει ότι του ζητά να παραιτηθεί επειδή θέλει ενόσω είναι εν ζωή να είναι σίγουρος ότι ο νέος ποιμενάρχης που προορίζει για την Αμερική θα γίνει αποδεκτός χωρίς αντιδράσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, θα δυσκολευτεί πολύ -ίσως είναι αδύνατο- να του αρνηθεί.

Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΓΚΑΘΙ
_______

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς θα χειριστεί ο Παναγιώτατος τη διαδοχή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Θα τολμήσει να ζητήσει από τον κακοτράχηλο και κακόδοξο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό να παραιτηθεί; Δύσκολο φαίνεται επειδή μπορεί μεν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μη χωρατεύει αλλά και ο Αυστραλίας Στυλιανός -ως γνωστόν- είναι Κρητικός νταής του χειρίστου είδους με την όλη σημασία του όρου. Εκφράζω την εκτίμηση ότι αν τυχόν συμφωνήσει να παραιτηθεί είναι σίγουρο ότι θα επιβάλει τον διάδοχο της αρεσκείας του ή τουλάχιστον θα αποκλείσει όλους όσους θεωρεί εχθρούς του.

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΩΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
________

Κατά γενική εκτίμηση ο Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος κατά πάσαν πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Σ’ αυτή την περίπτωση η σημερινή θλιβερή κατάσταση της Εκκλησίας της Αμερικής θα υποτροπιάσει πολύ. Η συνέχιση της κακοδαιμονίας που εγκαινίασε ο Μεταξάκης, ο Αθηναγόρας και ο Ιάκωβος θα συνεχίσει αταλάντευτα να τυραννεί δυναστικά την Εκκλησία της Αμερικής. 

Ο Σεβ. Γαλλίας είναι συνειδητός οικουμενιστής, ένας από τους πρωτεργάτες της Συνόδου της Κρήτης, είναι ο αριστερός θεολογικός βραχίονας του Φαναρίου σε θέματα Οικουμενισμού και Διορθοδόξων σχέσεων και είναι επίσης ένας πολύ νεωτεριστής ιεράρχης. Δηλαδή είναι αυτός ακριβώς που δεν χρειάζεται η Εκκλησία της Αμερικής.

ΜΗΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΘΡΟΝΟ;
________

Αξίζει, επίσης, να διερωτηθούμε κατά πόσον ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζει και τη διάδοχή του κατάσταση στον Οικουμενικό Θρόνο. Δεν αποκλείεται να επιδιώξει να επιλέξει τον διάδοχό του, για να είναι βέβαιος ότι όποιος τον διαδεχθεί θα σεβαστεί, θα διασφαλίσει και θα συνεχίσει την κληρονομιά του. 

Γι’ αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί σε χρονική στιγμή που θα του καθορίσει η πορεία της υγείας του για να προωθήσει τον διάδοχο της αρεσκείας του και αφού στο μεταξύ θα επιβάλει τις αλλαγές που θέλει στις Μητροπόλεις-κλειδιά του Πατριαρχείου και αφού θα απομονώσει ή και θα εξουδετερώσει ολοκληρωτικά τους αντιπάλους του σε όλα τα επίπεδα.

 ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ;
_______

Last but not least απομένει να φανεί αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα αποδυθεί στη “μητέρα όλων των μαχών” με την Εκκλησία της Ρωσσίας για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας ή αν θα δεχτεί να συνεχίσει το υφιστάμενο παιγνίδι τρόμου μεταξύ των δύο Εκκλησιών που ανακεφαλαιώνεται στο ρητό “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.”

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω ότι όλα τα πιο πάνω δεν είναι παρά απλές εικασίες που στηρίζονται σε προσωπικές μου εκτιμήσεις χωρίς πρόσβαση στις πηγές των πληροφοριών.

Αν, όμως, η πορεία της υγείας του Παναγιώτατου βρίσκεται σε κρίσιμο και μη αναστρέψιμο σημείο, τότε -χωρίς αμφιβολία- θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα καταιγιστικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

No comments:

Post a Comment