Monday, May 1, 2017

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ



ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σ’ αυτή τη φάση δεν θα σχολιάσουμε την επιστολή του Αγιορείτη Μοναχού Ιλαρίωνα (που διαβάσαμε στο ιστολόγιο "Κατάνυξις" και που παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης) για τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους η οποία συγκλήθηκε για να αποφανθεί για τη διακοπή του μνημοσύνου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από Αγιορείτες μοναχούς. 

Για την ώρα θα περιοριστούμε να εκφράσουμε την ελπίδα ότι η Ιερά Κοινότητα δεν θα διαπράξει το εγκληματικό και ασυγχώρητο λάθος να εκδιώξει από τον Άθωνα τους Αγιορείτες μοναχούς που διέκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οι συνέπειες μιας τόσο άφρονης ενέργειας θα είναι κυριολεκτικά καταστρεπτικές. Εκφράζουμε το μεγάλο φόβο ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα Πανορθόδοξου σχίσματος ανάλογου με αυτό που έγινε πριν ένα περίπου αιώνα με την αλλαγή του ημερολογίου.

Προσευχόμαστε η Κυρία Θεοτόκος να φωτίσει τους Αγιορείτες πατέρες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με ακμαίο εκκλησιαστικό φρόνημα που δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία πανορθόδοξου σχίσματος στην Εκκλησία. Η ευθύνη τους απέναντι στο Θεό είναι τεράστια. Ελπίζουμε να το συνειδητοποιούν.

***** 

ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
=====

Σήμερα, Δευτέρα των Μυροφόρων, μπορεί να είναι μία σημαντική ημέρα για την Εκκλησία μας που χρειάζεται όλοι να προσευχηθούμε να τους φωτίσουν ο Χριστός και η Παναγία, διότι ακούγεται σ’ όλο το Άγιον Όρος ότι η Διπλή Ιερά Κοινότης θ’ αποφασίσει την δίωξη των πατέρων που δεν μνημονεύουν τον Οικουμενιστή Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που προ ολίγων ημερών συναντήθηκαν πολλοί Ηγούμενοι και Αντιπρόσωποι στην Ι. Μ. Βατοπαιδίου;
         
Αυτό ίσως φανερώνει ότι ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός προεξάρχει σ’ αυτή την ενέργεια, ίσως μετά την επίσκεψή του στο Φανάρι και αυτό κινεί τον θαυμασμό, πώς μετά την «θαυματουργική» δικαίωσή του από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του Αγίου Όρους, ν’ αγωνίζεται για την καταπολέμηση του αντιοικουμενιστικού πανορθοδόξου αγώνα, προβάλλοντας την Σύνοδο της Κρήτης, θεμελιώδη ως προς την ορθόδοξη πίστη και τους αντιδρώντες ως αναρχικούς, αντάρτες και βλαμμένους ευλαβείς.
         
Μήπως και η χθεσινή επίσκεψη του Σιμωνοπετρίτη Ηγουμένου στο Φανάρι έγινε για να λάβει κατευθυντήριες οδηγίες από τον «Μεγάλο Αδελφό» της Εκκλησίας μας;
         
Πάντως είναι άξιον απορίας πως δεν ανησυχούν οι υπεύθυνοι του Αγίου Όρους κι αν ανησυχούν, πως δεν το εκδηλώνουν, γιά όσα συμβαίνουν, όπως η μεγαλοπρεπής εκδήλωση συμπροσευχής στο Κάϊρο στις 28/4 με συμμετοχή 3 οικουμενιστών αρχηγών, Πάπα – Κόπτου – Οικουμενικού και τόσα άλλα που συμβαίνουν καθημερινά και τους ενοχλεί που κάτι φτωχοί μοναχοί εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σ’ όλη αυτή την παναιρετική παρανομία, που η Ορθόδοξη Εκκλησία την έχει καταδικάσει με αναθέματα, καθαιρέσεις και αφορισμούς (βλέπε Αποστολικούς Κανόνες, Οικουμενικές Συνόδους και Πηδάλιο Ιερών Κανόνων).
         
(Στην Ρουμανία 150 Ιερείς δεν μνημονεύουν τον Οικουμενιστή Πατριάρχη Δανιήλ και τους καθαιρούν. Και Μοναχές που δεν συμμετέχουν στις Λειτουργίες που μνημονεύεται ο Πατριάρχης τους, αποσχηματίζονται και αποβάλλονται από τα Μοναστήρια τους και το Άγιον Όρος κοιμάται ήσυχα και κτίζει ντουβάρια με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ;)
         
Ωστόσο ίσως θα είναι ευεργετικό να διωχθούν οι ομολογητές πατέρες, όπως διώχθηκαν οι άγιοι κολλυβάδες Πατέρες, για να κατηχηθεί το ποίμνιο του Χριστού και να φουντώσει ο αντιαιρετικός αγώνας μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Αμήν, γένοιτο.

Μοναχός Ιλαρίων Αγιορείτης

No comments:

Post a Comment