Monday, May 8, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 76


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

76


Ανθολογία κειμένων του κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Όταν αδικείσαι και σκληραίνει η καρδιά σου και τα σπλάχνα σου, μη λυπάσαι, επειδή αυτό έγινε κατ’ οικονομίαν, αλλά με χαρά να ανατρέπεις τους λογισμούς που ξεσηκώνονται, γνωρίζοντας ότι με τον αφανισμό των λογισμών, μόλις αυτοί εμφανιστούν, αφανίζεται και το κακό. Αν όμως οι λογισμοί εξακολουθούν αδιάκοπα, τότε και το κακό μεγαλώνει.

Αγίου Μάρκου του Ασκητού

*****

Ταπεινώσου! Λογάριαζε τον εαυτό σου σαν χόρτο που δεν έχει καμιά σχέση με τις πανύψηλες δρυς, σαν αγκάθι που δεν αξίζει τίποτα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ευώδη και πανέμορφα άνθη. Γιατί είσαι πραγματικά χόρτο. Είσαι ένα αγκάθι εξαιτίας των παθών σου.

Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

*****

Δίψασε τον Χριστό, για να σε μεθύσει με την αγάπη Του.

Αββά Ισαάκ του Σύρου

*****

Πόσο μισεί ο διάβολος το ανθρώπινο γένος και θέλει να το εξαφανίσει! Και εμείς ξεχνούμε με ποιόν παλεύουμε. Να ξέρατε πόσες φορές ο διάβολος τύλιξε την γη με την ουρά του, για να την καταστρέψει! Δεν τον αφήνει όμως ο Θεός, του χαλάει τα σχέδια. Και το κακό που πάει να κάνη το ταγκαλάκι, ο Θεός το αξιοποιεί και βγάζει μεγάλο καλό. Ο διάβολος τώρα οργώνει, ο Χριστός όμως θα σπείρει τελικά. 

Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

*****

Θέλεις να ξέρεις, άνθρωπε, πότε είναι στεριωμένες οι αποφάσεις σου; Όταν δεν έχεις κανένα θάρρος στον εαυτό σου και όταν είναι όλες θεμελιωμένες με ταπείνωση στην ελπίδα και το θάρρος του Θεού. 

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

No comments:

Post a Comment