Wednesday, February 1, 2017

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΓΙΕΒΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΓΙΕΒΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στο Μπαράγιεβο της Σερβίας, σε μοναστήρι υπό τον έλεγχο του Σεβ. Αρτέμιου Ραντοσάβλιεβιτς, ο υπ’ αυτού αντικανονικώς χειροτονηθείς «χωρεπίσκοπος Νοβομπέρντο-Παννονίας» κ. Μάξιμος ανέλυσε (26.11.2016) τα διαδραματισθέντα στο Κολυμβάριο (βλ. Ιστολόγιο “Ακτίνες”). 

Από τα λεχθέντα σχολιάζουμε πρώτον τη θέση του κ. Μαξίμου ότι η προσπάθεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου θεωρείται «ως καλή, αλλά μη πραγματική, απλοϊκή και σχεδόν μη σοβαρή υπόθεση». Δεν θα συμφωνήσουμε με τον κ. Μάξιμο διότι ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου μίλησε με παρρησία πολλή, μόνος έναντι του εσμού των οικουμενιστών και αρνήθηκε, ενώ τον εξύβριζαν και τον απειλούσαν, να υπογράψει την αλήστου μνήμης απόφαση 6 της Σύναξης του Κολυμβαρίου περί «ετεροδόξων Εκκλησιών και ομολογιών» κι όχι μόνο.

Ο κ. Μάξιμος κατηγορεί επίσης -και δικαίως- το Ρωσικό Πατριαρχείο ότι απείχε του Κολυμβαρίου, όχι για δογματικούς αλλά για «τεχνικούς και οργανωτικούς» λόγους, ενώ δεν είχε δισταγμό να υπογράψει στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2016 (στη Σύναξη των Προκαθημένων) τα επίμαχα άρθρα. Δεν αναφέρει, όμως, ότι η απουσία της Εκκλησίας της Ρωσίας ασχέτως κινήτρων είναι θετικό στοιχείο. 

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι περιφρονεί την εν Γεωργία Εκκλησία, που απείχε του Κολυμβαρίου για λόγους καθαρά δογματικούς, διότι ο Πατριάρχης Ηλίας συναντήθηκε και ίσως -κατά τις καταγγελίες του κ. Μάξιμου- συμπροσευχήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Τυφλίδα. Και ναι μεν η συνάντηση και η όποια τυχόν συμπροσευχή δεν μπορεί να καταχωρηθεί στο ενεργητικό της Εκκλησίας της Γεωργίας, αλλά αυτό ουδόλως αναιρεί το γεγονός ότι η ανωτέρω Εκκλησία υπεραμύνθηκε της Ορθοδοξίας καταδικάζοντας χωρίς περιστροφές για λόγους ουσίας τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Κολυμβάριο.

Το πιο απαράδεκτο, όμως, είναι ότι στρέφει τα πυρά του και κατά της εν Βουλγαρία Εκκλησίας. Ποιος ο λόγος; Διότι (άκουσον!, άκουσον!) ΔΕΝ διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με τις Εκκλησίες που παρεβρέθηκαν στη Σύναξη του Κολυμβαρίου!!! Τώρα καταλάβαμε που το πήγαινε ο «χωρεπίσκοπος» Μάξιμος! ΟΧΙ κ. Μάξιμε. ΟΥΤΕ σε σένα, ούτε στους οικουμενιστές, ούτε στο διάβολο θα κάνουμε τη χάρη. Μέσα στην Εκκλησία (όχι ΕΚΤΟΣ αυτής όπως πράτττετε υμείς) θα αντιμετωπίσουμε τις οικουμενιστικές προκλήσεις. ΔΕΝ θα παίξουμε το παιχνίδι των οικουμενιστών. Εννοήσατέ το.

No comments:

Post a Comment