Sunday, February 5, 2017

ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ;


ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στο λογαριασμό Facebook του κ. Κωνσταντίνου Κολιού διαβάσαμε το ακόλουθο κείμενο:

“Προς τους Ιερείς που διάβασαν την σημερινή ανακοίνωση προς τον λαό για τη Σύνοδο της Κρήτης. 
Σήμερα σε όλες τις ενορίες διαβάστηκε η ενημέρωση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το λαό, περί της Συνόδου της Κρήτης. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά που ειπώθηκαν προς το λαό σήμερα μέσω των Ιερέων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διαβάστηκε μια ενημέρωση, η οποία παρόλο που έχει αρκετές Ορθόδοξες θέσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν υιοθετήθηκαν στην Σύνοδο της Κρήτης, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ένα λοιπόν παράδειγμα από τα πολλά ψέμματα που ειπώθηκαν στην ενημέρωση, είναι το ότι αυτή μας (πάρα)πληροφορεί ότι οι Σύνοδοι επί Μ. Φωτίου και αγίου Γρηγορίου του Παλαμά επικυρώθηκαν ως Οικουμενικιές. Αναφέρομαι λοιπόν στους Ιερείς που διάβασαν την εν λόγω ενημέρωση στο λαό κατά πρώτον, άλλα και σε εκείνους που συμφωνούν κατά δεύτερον, όπως επίσης και για εκείνους που ναι μεν δεν συμφωνούν, παρόλ' αυτά σιώπησαν· η ιερατική σας συνείδηση δεν σας έλεγξε βρισκόμενοι μπροστά από το άγιο Θυσιαστήριο να λέτε ψέμματα εν γνώση σας; Μάλιστα όταν οι περισσότεροι Ιερείς κάνουν το κήρυγμα μετά τον καθαγιασμό, δεν φρίξατε μπροστά από το Πανάγιο Σώμα και το Πανάγιο Αίμα του Θεού μας να λέτε ψέμματα; Φρίττουν οι άγγελοι, τρέμουν οι άγγελοι μόνο στην θέα τον πραγμάτων (αν και πολύ πιο άξιοι από μας) και εσείς λέτε ψέμματα στο ποίμνιο του Θεού; Ο Χριστός έχυσε το αίμα του για αυτό το ποίμνιο και εσείς το κοροϊδεύετε; Και όμως οι φανατικοί και ακραίοι είμαστε εμείς; Σας γνωρίζω λοιπόν αγιώτατοι πατέρες, ότι στα τάρταρα της κολάσεως δεν πάνε οι φανατικοί και οι ακραίοι, αλλά οι υποκριτές (οι οποίοι παίζουν θέατρο μπροστά στο Θυσιαστήριο) και οι δειλοί (που τα παρακολουθούν χωρίς έλεγχο).”

Το δικό μας σχόλιο: Είναι πολλά τα προβληματικά στοιχεία στο Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου “Προς το λαό” και όχι μόνον αυτά που αναφέρει ο κ. Κολιός. Ο π. Νικόλαος Μανώλης τα εκθέτει διεξοδικά σε αναιρετικό κείμενο που δημοσίευσε και έκανε ιδιαίτερη αισθηση. 

Το βέβαιο είναι ότι όσοι Μητροπολίτες και όσοι πρεσβύτεροι διάβασαν ή και διένειμαν αυτό το φυλλάδιο προσυπέγραψαν κανονικότατα, όχι μόνον την εγκυρότητα αλλά και τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. 

Ο κ. Κολιός αναφέρει ότι διαβάστηκε το Μήνυμα σε όλους τους ναούς. Νομίζω ότι αυτή η άποψη δεν είναι αξιόπιστη επειδή ο κ. Κολιός δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έγινε σε δέκα χιλιάδες ενορίες και Μονές της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι η Ιερά Σύνοδος έδωσε σαφέστατη εντολή το Μήνυμα να διαβαστεί ή και να διανεμηθεί στις ενορίες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη πληροφόρηση αν υπήρξαν Μητροπολίτες ή και πρεσβύτεροι που αρνήθηκαν -και ορθότατα έπραξαν- να διαβάσουν ή και να διανείμουν το φυλλάδιο.

Η δική μας η προσευχή είναι ότι υπήρξαν κάποιοι -λίγοι ή πολλοί- επίσκοποι και πρεσβύτεροι οι οποίοι αρνήθηκαν να κλίνουν γόνυ τω Βάαλ.

Άποψή μας είναι ότι ο "Ορθόδοξος Τύπος" πρέπει να έχει κάποιο σχετικό ρεπορτάζ και ελπίζουμε ότι θα αναφέρει -συν τοις άλλοις- ότι ο σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης θα συγκαταλέγεται μεταξύ των κληρικών που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή της Συνόδου. Αλλιώς...

No comments:

Post a Comment